( vl | 2012. 11. 27., k – 15:56 )

A 32-bitet nem a "gagyi" alkalmazások miatt emuláljuk, hanem azért, mert az alkalmazások egy számottevő része binárisban terjed, és vagy lehetőség vagy igény nincs az újrafordításukra (jellemzően az igény a felhasználónál keletkezik, de neki nincs forrása hozzá). Innentől kezdve nem opció az, hogy a régi alkalmazásokat dobjuk ki, ill. lehet ilyen opcióval indítani, de a felhasználók jó része akkor inkább megy máshova.
Ráadásul olyannyi erős ez az igény a meglevő alkalmazások futtatására, hogy az sem opció, hogy majd jól lerontjuk a 32-bites teljesítményét az új cpu-knak, és akkor majd a saját kárukon tanulják meg a köcsög felhasználók, hogy a tudomány haladásának szelével szemben nem pisálhatnak. Mert sajnos piaci verseny van, és a köcsög felhasználó akkor megveszi azt a cpu-t, azt a platformot, ahol nem szopatják.
Ennek eredménye az, hogy hiába natív 64-bites a cpu, mégis jó teljesítménnyel hajtja végre a 32-bites kódot is. Így viszont a 64-bites kód hátrányai sajnos nem mindig törpülnek el, és emiatt előfordulhat, hogy az adott program gyorsabban fut, és nem utolsó sorban kisebb helyet foglal a diszken, ha 32-bites. Egyetlen hátrány van: nem tud 4GB-nál több memóriát megcímezni. De ez a programok döntő többségét eddig se zavarta.