( saabi | 2012. 11. 20., k – 14:18 )

A master-slave replikáció olyan mint az oracle dataguard? Magyarán két adatbázis van, az egyiken dolgoznak, a másik meg követi az események alakulását?
Serviceguard esetében egyetlen adatbázisról beszélünk, mely alaphelyzetben az ő default serverén fut. Failover esetén az SG elindítja a másik - vagy harmadik, negyedik, etc... - node-on. Az eléréséhez használt IP cím változatlan marad, mivel az a többi erőforrással együtt vándorol a node-ok között.
Egy szolgáltatás nyújtásához szükséges erőforrások összességét hívjuk SG esetén package-nek - csomagnak a csak magyarul értők kedvéért - mely egyszerre egy node-on futhat. Egy clusterben több package lehetséges és ezeket - konfigurációtól függően - bármelyik node képes futtatni.
Ha jól értem, hogyan épül fel egy mysql master-slave konfiguráció, úgy az SG ehhez úgy viszonyul, hogy a master a szolgáltatás kiesésekor elindulhat egy másik serveren, nem szükséges átállni a slave-re. Ez feltételezem rövidebb kiesést eredményez mint az átállás a slave adatbázisra, illetve nem szükséges megtervezni a visszaállást. Mivel a mysql-t nem ismerem, a fentiek azon a feltételezésen alapulnak, hogy a master-slave konfiguráció olyan mint az oracle-nél a standby adatbázis archive logokból történő folyamatos frissítése.

Ave, Saabi.