( persicsb | 2012. 11. 19., h – 07:42 )

Csak a kedvedért megnéztem, nincs benne a leírásban ilyen. És hogy a történet szebb legyen, az ECMA oldaláról letöltöttem az Office OpenXML leírását és a sémáit (http://www.ecma-international.org/publications/standards/Ecma-376.htm ) és rákerestem, sem a sémákban, sem a séma dokumentációjában nem szerepel ilyen, hogy formatAsWord95. Ha erre a kifejezésre Google-vel rákeresel, csak FLOSS oldalak fikázását láthatod, valódi szakmai elemzést nem.

És hogy korrekt legyek, ezt az ellenőrzést mind az első, mind a harmadik kiadásban megcsináltam (a 1st Edition Part 4 tartalmazza a markup language leírását, ha te is megnéznéd).

Na, hol van definiálva ilyen, hogy formatAsWord95? Az egy dolog, hogy a brazil szervezetek hozták ezt fel egyedül példának, de úgy néz ki, teljesen alaptalanul. De nyugodtan cáfolj meg.

Amúgy a szép az, hogy az ODF szabvány olyan, amit nem lehet úgy implementálni, hogy ne az Open/LibreOffice működését koppintanád le, pont azért, mert az ODT aluldefiniált. Pontosabban megenged olyan szabványos dokumentumokat is, amit az Open/LibreOffice nem tud kezelni. Például makrózott dokumentum, nincs egységes makrónyelv. Ha belegondolsz, a makrózott Excel dokumentumok az iparban rendkívül elterjedtek, rengeteg cég egszerűen nem tud nélkülük dolgozni. ODF-el ők meghalnának, pontosabban ugyanúgy 1 vendor termékére vannak kényszerítve, mintha egy zárt formátumot használnának.
Lásd a szabvány megengedi az implementáció-specifikus működést, ez minden interopot megöl:
http://docs.oasis-open.org/office/v1.2/os/OpenDocument-v1.2-os-part2.ht…

Magában a szabványban szerepel ez: "Implementation-defined is used in this standard for values or processing that may differ between ODF implementations, but is required to be specified by the implementor for each particular ODF-implementation."
Ééljen az igazi interop!

Ez még egy nagyon szép definíciós részlet az OpenDocument consumertől:
"It should be able to parse and interpret conforming OpenDocument extended documents, but it need not interpret the semantics of all elements, attributes and attribute values. "
http://docs.oasis-open.org/office/v1.2/os/OpenDocument-v1.2-os-part1.ht…