( VaZso | 2012. 11. 12., h – 12:21 )

Szerintem silány és sokszínűtlen egy olyan nyelv, ahol egyetlen 3 betűs szó 19 különböző dolgot jelent a saját értelmező szótáruk helyett, nem igaz, hogy nem lehetne finomítani a szavakat...

Ezt úgy mondod, mintha a magyar nyelvben nem lennének többjelentésű - vagy akár több alakú, de azonos jelentésű - szavak (mindegyik kritizálható).
Ha két nyelv között fordítanál valamit, ott meg az is szerepet játszhat, hogy nincs egyértelmű megfeleltetés az egyik nyelv szava és a másik bármely szava között.
Más nyelv megértéséhez ill. használatához más logika is kell.
pl. a power szóhoz kismillió jelentés fel van sorakoztatva, mégsem olyan bonyolult megérteni a jelentését mint az elsőre látszik.
No meg olyan is van, hogy Magyar Értelmező Kéziszótár - vajon miért?

Az informatika nyelve ha már itt tartunk nem angol, hanem egy elég absztrakt mégis egyszerű matematikai nyelv, csak az egyszerű júzernek ez le van fordítva angolra.

Most azt mondod, mondjuk gépi kódban kellene beszélgetni?
- Azért mégiscsak a legtöbb elérhető program tud angolul vagy csak angolul tud.
A szöveges parancsok, programozási nyelvek is innen származnak, fejlesztések is legtöbbször angol nyelven folynak.
Lehet mondani, hogy nem az angol, de bármely más emberi nyelv mégkevésbé.

A felhasználói felület persze legyen meg helyi nyelven, mert azt mindenki megérti - de azért fordítani is csak ésszel kellene.

Ha ritkán használt programot használok, akkor annak ritkán van egyáltalán magyar nyelvű változata, ha van akkor általában azért, mert magyar fejlesztés, tehát lesz hozzá magyar doksi is,(...)

Ha van, az csak jó. Bár összességében elég sok programnak van lefordított, magyar változata is.
...és valóban sokszor nem az op.rendszer hibaüzeneteivel van gond, hanem a felhasználói programéval.

Ha pedig op.rendszer - azért az is kellemes, amikor adott (meg nem nevezett) rendszer beállításai között változtatnál valamit és úgy kell kitalálnod, a fordító mire is gondolt (néha nagyon nem egyértelműen) és még registryt sem kell túrnod ezekhez, csak a rendszergazdai beállítások között szétnézni. Lassít.