( persicsb | 2012. 11. 04., v – 01:28 )

"Azóta tudod a CDE és a Motif is nyílt forrású lett szabad licenccel."
Na es? Akkor meg amikor az OpenSolaris letezett, meg nem volt az. HA letezne ma a Sun, es HA ma adna ki az OpenSolarist, akkor bizony azokat a reszeket is kiadhatna. De a Sun ma mar nem letezik, es az OpenSolaris sem.

"OpenIndiana ma is él és virul."
Az OpenIndiana miota OpenSolaris? Miota a Sun/Oracle adja ki? Ne vicceljunk mar. A Nexenta megszunt open-source OpenSolaris forknak lenni, NexentaStor neven a Nexenta Corp egy reszben zart forrasu, proprietary rendszert arul. 45 napig ingyen kiprobalhatod. Az open source komponensek a NexentaStor.org oldalon elerhetok, community edition. Ebben ugyanugy nincsenek benne a properietary kodok, mint az OpenSolarisban sem voltak. Masreszt ez egy SAN/NAS megoldas, nem egy desktop OS.
Az illumos sem nyilt forrasu teljesen, idezes az o FAQ-jukbol:
"There still remain some binary-only, closed source components that we inherited from Oracle which we are working to replace. Unlike OpenSolaris, we do not require a closed source compiler, although Sun Studio is still preferred for now."
Dolgoznak rajta, de nem nyilt forrasu teljesen.

"A Microsoftnak ez nem menne?
Nem tudna kiadni Apache2 alatt egy nyílt forrású Windowst?"
A sajat kodjait kiadhatna, ha akarna. De nem akarja? Minek. A fontos partnerek szamara igy is elerheto a forraskod.
http://www.microsoft.com/en-us/sharedsource/default.aspx
Az o sajat dolga, hogy milyen licenccel adja ki a szoftveret. Az OpenSolaris miert CDDL licencu volt, miert nem Apache2? A Sun nem tudta volna CDDL helyett Apache2 licenccel kiadni? Vagy GPL-lel? Vagy MIT-val? Miert pont Apache2?

"http://img838.imageshack.us/img838/6254/win7enoie.jpg"
Ilyet siman lehet csinalni BARMELYIK Windows 7-tel, kikapcsolhato feature. Igy ez nem bizonyit semmit. En is uninstallaltam. Na es?

A masik kep meg nem eles kiadasbol szarmazik. A tervekben volt ilyen kiadas, csinaltak is ilyen kiprobalhato verziokat, telepitokkel, de eles kiadasba nem kerult be, a fejlesztes soran dobtak ezt a verziot. Ertsd mar meg, hogy nincs ilyen Windows kiadas.
Lasd itt:
http://yro.slashdot.org/story/09/08/02/1724255/microsoft-drops-windows-…
http://www.computerworld.com/s/article/print/9136168/Microsoft_kills_Wi…