( crystal88 | 2012. 08. 27., h – 15:42 )

Ugyan én fejlesztő vagyok, de teljesen megértem a problémád, nagyon nem jó dolog, hogy a fejlesztőt nem érinti ill. gyakran nem is tudja, hogy hogy viselkedik az alkalmazása production környezetben.

Ellenben a vitaindító cikkben az van, hogy

Today software generally comes with End-User License Agreements that require the user to sign away their right to sue software developers if their app contains security flaws that leaves the user’s computer open to attack by malware.

Clayton is arguing for regulations that remove the developer’s right to waive any responsibility for security flaws in their software

magyarul a fejlesztő nem háríthatja el a felelősséget a programja hibáiért, ami azt jelenti, hogy akkor is felelősséggel tartozik érte, ha ezt a megrendelő kifejezetten nem kéri. Mégegyszer: még akkor is felelősséget kell(ene, a javaslat szerint) vállalnia érte, ha szerződésben rögzítik a felek, hogy nem tartozik érte felelősséggel. Ez pedig - mint már fentebb leírták - a fejlesztés költségeit minimum 10szeresére növelné minden projektben, ami nyilvánvalóan nonszensz.

Egyébként nem igazán értem a pampogás okát, mert ugyan nem szokás - és mondjuk ingyenes szoftver esetén indokolatlan is - hogy a fejlesztő felelősséget vállaljon, de ettől függetlenül semmi nem akadályozza, hogy egy megrendelő úgy vegyen meg egy fejlesztést, hogy aláíratja a felelősségvállalást a fejlesztővel. Én is szerződtem már úgy projektre, hogy garantáltam, hogy az alkalmazás normál üzemi működése nem fog adatvesztést okozni a megrendelőnek, és ha bizonyíthatóan az alkalmazás hibájából mégis adatvesztés történik, akkor azért én vagyok a felelős. Nem volt ezzel semmi bajom, jogosnak éreztem és simán belementem.

Visszatérve az eredeti problémára mondjuk a devops azért jó, mert a fejlesztő egyben üzemeltető is, magyarul az szív az alkalmazással aki írta, aztán máris hamarabb ki lesznek javítva azok a bugok. Sokkal normálisabb megoldás, mint hogy úgy ültetjük a fejlesztőt a gép elé, hogy ha elb*ssza a programot akkor be lesz perelve.

--
CyclonePHP