( persicsb | 2012. 07. 28., szo – 19:16 )

"A rendszergazdai munkanal pedig elsosorban a tuzolto feladatokra gondoltam." Mintha mashol nem lenne tuzoltas. De a tuzoltast (= eles rendszerben kritikus hiba elharitasa) is lehet halalos magabiztossag nelkul is csinalni. Ugyanis ez ugy megy, hogy ezekre a hibakra fel lehet keszulni es ha valami szarra megy az eles rendszeren, elo kell venni a mar megirt forgatokonyvet, hogy "na, ilyenkor mit csinalunk". Abban kiszamihatoan ott van, hogyan lehet a rendszert mukodo allapotba allitani. Termeszetesen van olyan eset, amikor az ember nem tud elore felkeszulni, mindenre nem lehet gondolni. Ilyenkor all fel napot az AWS, a GMail, az Azure es hasonlok. Mindenre ok sem keszek, de azokbol a hibakbol, amivel ok valoban talalkoznak naponta, csak azokat latjak a userek, amikkel ok sem talalkoztak elotte. Itt egy video arrol, hogy Google-nel hogyan megy az uzemeltetes: http://www.google.com/events/io/2011/sessions/life-in-app-engine-produc…
Annak ellenere, hogy programozo vagyok, megnezem azt, hogy az uzemeltetesben mi a state-of-the-art. Sokszor erzem azt, hogy ok sokkal jobb IT-mernokok, mint a programozok. A te hozzaallasod meg pont az ellenkezoje.
"Mig a fejlesztonek egy surgos bugnal is esetleg napjai vannak a dontesre." Szerinted. Szivtam en mar eles bug miatt ejszakazast, mert a kovetkezo nap SOB-ra mennie kell a rendszernek, mese nincs. De itt is szepen, higgadtan kell cselekedni, mast is megkerdezni (tobb szem tobbet lat), es ha minden passzol, akkor hazamenni aludni. De addig nincs az, hogy "csinalok valamit, majd kimagyarazom".

"De akkor ott nem tudtam, hogy jol dontottem-e, csak abban voltam biztos, hogy ez a legjobb dontes, ami tolem az adott helyzetben telt. " Es ha rosszul dontottel volna, akkor az allasod mulik rajta, esetleg fel evig nem kapsz, csak 30%-os fizetest? Mi lett volna a kovetkezmenye a dolognak? Kovetkezmenyek nelkul konnyen lehet igy gondolkodni. Ha te bevallalod felelosen azt, hogy egy percenkent tobbszazezer forintos kart okozo rendszert rendbeteszel, akkor remelem meg is kered az arat, de ha valami gebasz van, akkor fizetsz. Esetleg ertesitetted-e a feletted levoket, hogy "en ennyit tudok, szerintem ez a jo megoldas, de nem tudok erte felelosseget vallalni ebben a stresszben."