( ironcat | 2012. 07. 18., sze - 09:42 )

„Egyelore meg azert messze van attol az ARM, hogy desktop PC vagy nagyteljesitmenyu szerver legyen belole.”

A Raspberry Pi honlapját átnézve, csak arra találtam utalást, hogy oktatási célból hozták létre. Nem akarták a fenti két célt megvalósítani. Így aztán ezt, mint hiányosságot felróni az RPi-nek igen furcsa.

Hogy ne csak az Rpi-t nézzük: A mostanában megjelent kütyük (például: IPPEA, MK801) mindegyikének tervezésekor egy-két határozott cél tűztek ki. Ezek között nem szerepelt a desktop PC-k és a nagyteljesítményű szerverek leváltása.

Az már egy más kérdés, hogy egy RPi például alkalmas lehet egy házi (csak otthonról elérhető, ebből következően kis terhelésű) webserver megvalósítására. Például bevásárlólista kezelése, házi receptgyűjtemény megosztása, CD/DVD/... katalógus kezelése. Ezekhez még külső merevlemez sem kell, elegendő egy 4--8 GByte-os SD kártya. Esetleg ezekkel a feladatokkal párhuzamosan egy mpd szervert is ki tud szolgálni, ha teszünk mellé egy 100-200 GByte-os merevlemezt. A fogyasztás még külső merevlemezzel is 10 W alatt lesz zenehallgatás közben. De már ez is túlhalad a tervezők eredeti elképzelésén.

Az más kérdés, ha valaki azt vizionálja, hogy ezzel old meg otthon mindent, akkor pofára fog esni. De erről nem az eszköz, hanem a használója tehet. Az nem a csirketenyésztő hibája, hogy a csirkének nincs homár íze. Sőt, erről még a csirke sem tehet, hanem a hibát az követi el, aki a rákízű csirkére vágyik.

De szerencsére egyszerű a helyzet:
- Akinek olyan otthoni feladatai vannak, amiket 1--2 RPi (vagy hasonló) készülékkel meg lehet oldani, az vegyen 1--2 RPi-t.
- Akinek olyan feladatai vannak, amikhez ezek a kütyük nem elegendőek, azok vegyenek nagyobb tudású készüléket.
- Aki anélkül vesz kütyüt, hogy felmérné a vásárlás előtt a feladatra való alkalmasságot, és a vásárlás után derül ki a tévedés, arra mondhatjuk azt, hogy megfizette a tanulópénzt.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.