( cydrk | 2012. 07. 03., k – 08:54 )

Hai,

Mivel nem olyan regen koltoztem, gondoltam hozza szolok en is. A szavazatom a 30 alatt (bar nem sokkal) es mar elkoltoztem volt. Remek dolgom volt otthon, remek kereset nyugatrol, optimalizalt adozas, mint hal a vizben.

De sikerult munkat kapnom egy feltorekvo internetes cegnel nehany szazmillio userrel es a kihivas persze. Nem konnyu elkoltozni azt kell mondjam. Viszonylag varatlanul ert, es hirtelen mindent ott hagyni elegge "komplikalt". De ugyan, 1x elunk es a legroszabb esetben is, jo viszonyban valtam el minden korabbi munkaltatomtol, nem lenne gond visszamenni. Tehat gondoltam, miert ne. Dublin lett a vegallomas egyenlore, es azt kell mondjam, az idojarast es a kajakat szokni kell. Az elet minosege sokkal magasabb. Az elet egyaltalan nem konyebb mint otthon. A taxi a repterre nem 4e hanem 9e, egy finom vacsora 2fore egy kozepes etteremben nem 3-8, hanem 12-20e. Arrol nem is beszelve, hogy az szja 40% es ezen felul fizeted a tb-t (azaz a ceged joesetben) + nyugdijat. Szoval tomoren, nem konyebb, mindossze a minoseg jobb. Viszont, amit sokan elfelejtenek, hogy expertkent (es itt nem nehany microsoft/redhat certrol van szo), sokszorosat keresed az atlag keresetnek, pont mint otthon. Csakhogy, az otthon egy "normalis" eletre eleg, nyugatabbra pedig egy nagyszeru, kellemes es kenyelmes felsokozep eletre. 2auto, 2nyaralas evente, szep nagy haziko jokornyeken stb, mint a filmekben:) Most pl a bekoltozes viszonylag sokba kerult, ezert nem sokat tudok megtakaritasra felretenni, de 2-3x repulok haza havonta aszonyt latogatni, meg veletlenul sem probalok semmin sem sporolni es a legkisebb anyagi problemam sincs. Es ha meg is valami varatlan jonne, a hitelkeret a kartyamon sem csak 500e.

Azt kell mondjam konzekvencia kent, hogy
- koltozz, ha otthon 300e netto alatt keresel, mert akkor jobb lesz kint
- ha nem felsz par nehez honaptol amig alkalmazkodsz
- ha gyereket tervezel (iskola, egeszsegugy, etelek minosege etc jobb nyugaton)
- szeretnel vegre kiszakadni a folyamatos hisztibol amit otthon kapsz minden letezo csatornan

Ne koltozz ha:
- nem beszeled tenyleg jol a nyelvet, mert szar melod lesz, es ott az eleted semmiben sem fog kulonbozni
- nem tudsz/nem akarsz kicsit sem alkalmazkodni egy masik kulturahoz
- a baratok fontosabbak mint a sajat joleted
- 2-3 hetnel gyakrabban latogatod a "csaladot", mert altalaban azt nem akarjak az emberek "ott hagyni". De rendszerint ez csak kifogas es altalaban a "csalad" havonta 1 latogatast jelent, 1-2orara.

Ez ugy erosen es szigoruan maganvelemeny es egyenlore, alig par honap tapasztalat van mogotte. Viszont, nem erzem ugy, hogy vissza koltoznek magyarorszagra. Egyszeruen jobb itt, jobb mashol, boldogabb vagyok es kiegyensulyozottabb.