( Hevi | 2012. 04. 29., v – 04:44 )

"az van, hogy ez nem a dropboxot veszélyezteti, hanem az egész desktop paradigmát, merevlemezekkel, és oprendszerekkel együtt."

Félek is ettől nagyon. Nem csak, mint fejlesztő, hanem mint user is.

"átlagos mindennapi célokra innentől konkrétan nincs szükség böngészőn kívül semmire"

Én mostanság gondolkozom azon, hogy mennyivel jobb lenne egy dedikált app pl. a HUP-nak. Vagy a Criticalmass-nek, vagy bármelyik Drupal, WP, Joomla stb. oldalnak. Nem nekem kell ráfrissítenem, hogy jött-e új hozzászólás, hanem a szerver szól, hogy friss tartalom van. Appból meg is tudom nézni, válaszolni is tudok rá. Ott lenne a honlap a programban, nem a böngészőben. Elérem itt is-ott is, de ha action van, akkor a natív app tud nekem jelezni.

Mije van egy desktop/mobil appnak? Értesítési területe! Tud villogni, csipogni, buborékolni, ugrálni, ha valami esemény van. A webcucc mit tud csinálni? Semmit. Adott tabot talán tudja kicsit változtatni, meg tud esetleg idegesítően csipogni (egy weboldal nekem ne csipogjon, vagy legalább legyen állítható), de annyi. Ld. Facebook chat.

Én nagyon remélem, hogy az emberek belátják, hogy a HTML alapú alkalmazások úgy, ahogy vannak, zsákutca. Mert vagy egy olyan általános runtime-má kell válnia a böngészőnek, mint pl. az Adobe Air, natív desktop támogatással (pl. Notification), vagy annyira használhatatlan lesz mindennapi használatra, hogy az emberek sírva fogják használni őket.