( prygme | 2012. 04. 23., h – 19:34 )

Борис, Борис, ты не прав!:)

1. úgy véled, hogy a tablet is "lufi" és hasonlóan ki fog pukkadni mint a netbook?
az Intelnek teljesen mind1 miért _nem_ veszik az Atom processzorait. a vásárlók szemszögéből a kérdés úgy merül fel, ha "kistáskában elférő számítógépet" akarnak venni,
vagy vesznek egy netbookot
vagy vesznek helyette egy tabletet.
márpedig egyre inkább tabletre esik a választás, és ezzel annak ellenére ARM mellett teszik a garast, hogy a többségüknek fogalma lenne arról milyen CPU van a kütyüjükben. itt nem elemzők vagy vállalati hivatalos brainstormingolók határozzák meg a piaci kategóriákat, hanem a vásárlók a pénztárcájukkal. nekik pedig a "kistáskában elférő számítógép" az a kategória, amibe mind a netbook, mind a tablet beletartozik.

2. az Inteles ARM processzorok a maguk idejében a szinte minden PocketPC PDAban jelen voltak. a Palm tolta a DragonBallt, majd a Garnettől ők is ARMra váltottak. náluk volt TI OMAP is de Intel Xscale is. az ARM termékvonaluk feladásával a handheld eszközök piacát is feladták. akkoriban még nem lehetett előre látni, hogy az évtized végére ekkora siker lesz a megújult smatphone2.0 piac, és ennek hatásaként felemelkedő tablet piac beleharap a PCvilágba is. a Microsoft bénázása miatt a 2000es évek nagy részében zsákutcának tűnt a tablet, ráadásul úgy látszódott örökre megmarad PC platformon.

3. "Az aktuális konzolokban most épp valamilyen PPC van. A következő valamelyik generációkban meg lehet, hogy ARM lesz... Majd azt is ideologizáld meg".
ha így látod, és ennek valóban van esélye, akkor inkább neked kellene megideologizálnod, hogy
ha a nagy számításigényű konzoloknak megfelelő lesz az ARM, akkor vajon miért is nem tudja netbook, majd notebook piacon is megszorongatni az Intel x86 processzorait?
miért nem Atom volt az első blikked, ha szerinted annyira versenyképes? konzolon még a magas fogyasztás sem lenne probléma.
egyébként imho jó esélye van annak, hogy marad a Power/PPC, csak kicsit optimalizálják, növelik az órajelet, ill több magot kapnak. az első ismert specifikációjú 8ik generációs konzol, a Nintendoo Wii U marad az IBM Power architektúra mellett.

már utaltam rá párszor, hogy a whisful thinkingeléssel téves és irreleváns szitokszavakat találtál. a Microsoftot sohasem kedveltem, a Win8ról is megírtam már a véleményem. az Intellel semmi bajom nincs, nem vagyok sem pro sem kontra Intel fanboy. a Linuxnak egyébként már régi jó támogatója az Intel, ennyiből még szimpatikus is lehetne. a mobil Atomot a már felsorolt érvek miatt nem tartom szerencsésnek. személy szerint számomra édesmind1, hogy milyen proc arch lesz a domináns az Android platformon. assemblyvel már évek óta hobbiból sem foglalkozom.

ezen a videon a BBC Click riportere ironizál a mobil Atomon:)

egyébként így is licencelnie kell külsős cégtől GPUt az Intelnek, mivel a saját fejlesztésük versenyképtelen. az Atom melletti PowerVR az Imagination Technologiesé. szóval most sem 100% intel tulajdon az ami a chipen belül található.