( saxus | 2012. 04. 11., sze – 20:27 )

"Azt kell közreadni, ami komoly érték, ami nem csak holmi egyszemélyes hobbi, amit több ember is használna. "

Miért, az másnak nem lehet hasznos? Nem értem a kivételezést.

"szoftverszabadalmak"

Szerencsére, ez az ostobaság nincs EU-ban.

"így e rétegigényt kielégítő szoftver fejlesztése sem a nulláról indulna nyilván, hanem felhasználna egy csomó már meglevő fejlesztési eredményt, amit mások csináltak."

Elárulok egy titkot: most sem nulláról indul. Attól, hogy te nem tudsz róla, az egy dolog.

"Sőt, akár azt is megtehetik, hogy ők maguk dobnak össze annyi pénzt, amennyiből kitelik a nekik szükséges szoftver kifejlesztése, ez sem tilos."

Elárulok egy titkot, ez manapság létezik, úgy hívják piaci igény. Annyi, hogy általában nem alapítványok, hanem cégek fizetik meg házon belül vagy kívüli fejlesztésként. Úgy hívják egyedi szoftverfejlesztés. Az alapvető probléma itt annyi, hogy nyilvánvalóan egy cég sem fogja kipublikálni, hogy mitől erős.

Másik eset, meg amikor egy sw fejlesztő cég vagy vállalkozó felméri, hogy mire van igény, beruház abba, haszon reményében, amennyiben talál befektetőt. Ezt a feladatot átadni az Államnak? Áh, kösz nem, akkor már inkább szólok faternak, hogy nézzen körül otthon, van-e eladó föld, művelni.

A nyílt forráskódról meg annyit, hogy te alapvetően nem látod (nem akarod látni), hogy a cégek hogyan tekintenek a nyílt forráskódra. Már az előző munkahelyemen felmerült, hogy megnyissunk valamit, ami végül is idő hiányában elmaradt (túl soknak tartották azt a kezdeti időt, amennyit becsültünk, hogy rá kellene fordítani, hogy kialakítható legyen valami közösség a projekt körül, ami nélkül nincs értelme hosszú távon open source projektet indítani). Na de nem ám a világjóság megteremtéséért, hanem szimplán üzleti érdek miatt. A nagy büdös tapasztalat az, hogy a nagy cégek általában akkor nyúlnak az open source felé, ha azt kihasználni akarják és nem a világ boldogságának megteremtése érdekében. Szerinted miért nyitotta meg a Sun 11 éve a StarOffice-t? Mert drága volt fejleszteni és akartak egy kis ingyen munkaerőt szerezni. Szerinted miért köcsögösködik a Red Hat - amely az open source egyik éllovasa - a kernelpatchek visszaadása érdekében? Naná, hogy azért, mert bassza a csőrét, hogy az Oracle lenyúlja a munkájukat és szarrá keresik magukat rajta. A Google miért nem adja ki az emberiség javára azokat a kernelpatcheket, mysql patcheket, knowhowt, ami az infrastruktúrájában van? Mert abban a méretben már csak a konkurenciát erősíik. a Twitter miért adja ki a mysql patcheit? Mert rá akarják tolni a közösségre azok karbantartását.

Ez mindenkinek, aki picit is benne van az sw iparban és képes reálisan végigtekinteni a dolgokon, egyértelmű. Csak a cégek is nagyon jól tudják, hogy vannak beetetett emberek (te nagyon jó példája vagy ennek), akik megeszik a "világ nagy örömére közreadjuk" szöveget és nem veszik észre, hogy jól ki lettek használva.

Na, ezért tiltakoznak itt sokan az ingyenrobot ellen.

"minimálbér"

Akkor szerintem nézd meg, hogy mennyit keres egy közalkalmazott rendszergazda és egy versenyszférában dolgozó rendszergazda. Többszöröse.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™