( fdavid | 2012. 04. 04., sze – 10:20 )

"Igen, ott a betegek meghalnak. Szóval szerinted ez a megoldás a gyógyszerkutatására?"

A termeszet az eloszott strukturakra jo pelda.

"A szabadalmak pont arra valók, hogy nyilvános legyen az információ."

Nyilvanos, de nem felhasznalahato. Mit ersze egy jo novel, aki uvegfal mogott van? ;-)

"Ez spekuláció. Tudsz mondani olyan országot, ahol a szellemi tulajdont nem veszik komolyan és fejlett pl. a biotech ágazat? Az a gondom, hogy semmi konrétumot nem írsz, csak azt írod, "máshonnan" lesz pénz, az emberek adják össze. Hogyan? Konkrétan ki és hogyan?"

A fejletelen orszagokban altalaban az oktatas sem tart elore. A fejlett orszagokban pedig mukodik a szabadalmi rendszer. Szoval itt ez igy nem jol megvalaszolhato. Ha a tudasban es egybeknet technologiailag fejlett orszagokban nem lenne szabadalmi rendszer, azt az esetet kellene megnezni. Egyleore ez tenyleg csak hipotezis, hiszen jelenelg nem lehet konkret peldat hozni, csak analogiakat.

"Kiáll valaki és azt mondja, hogy szeretnék most rákkutatással foglalkozni, ehhez szükségem van 20 emberre és 200 milliárd forintra, légszi dobjátok össze?

Vagy egyszerűen a magyar állam eldönti, hogy a GDP 2%-át kiveszi a nyugdíjkasszából és gyógyszert kutatunk belőle? Miért nem másoljuk le inkább az amerikai gyógyszereket?"

Valaki gyogyyszerkutatassal foglalkozik, tehat igyekszik a tudasaval a kutatasi teruleten elorehladni. Mondjuk legyen ilyen emberbol 20 a vilagon, aki ugyanazon a specialis rakkutatasi teruleten tevekenykedik. Legyenek ok mondjuk allami kutatasi alapbol, EUs kutatasi penzbol, vagy pl. egy-egy a kutatasban erdekelt gyogyszergyar altal finaszirozottak. Vagy akar egyetemi hallgatok, TDK-sok, doktoranduszok, akik szinte ingyen jarulnak hozza. Theat a munka tudomanyos reszet relative olcson osszeraktuk. Az infrastrukturalis resze nyilvan bonyolultabb, de ugyanugy mukodhet egyetemi, kutatointezeti, reszben allami es egyeb finanszirozasokbol. A tudas es a koltsegek megoszlanak, es az eredemenyek is.
Es ha ezt nezed, akkor miert is kene az amerikai gyoygszereket lemasolni? Hat hiszen mindeki szamara hozzaferhetoek tovabbfejlesztehetoek, stb.

Es egyebkent szerinted a gyoygszercegek altal befektetett kutatasi penzt ki fizeti meg? Hat igen, a gyogyszerkassza. Es a kutatasi penzt kir akja bele. Igan hat pontosan az allamok es az EU, es valamely reszben a gyoygszergyar. Es ki profital?