( poliverzum | 2012. 03. 31., szo – 11:53 )

Sok igazság van abban amit írsz, de sajnos ezek nem ellenérvek azokra a - részben érzelmi - "okokra", melyek nagy M$-utálatomat alapozzák. Ellentétben ugyanis azzal amit sokan hisznek rólam, én elsősorban nem amiatt utálom az M$-t, mert szar termékeket gyárt. Igaz, én utoljára a Win98-al kerültem szorosabb kapcsolatba s az tényleg elég szar volt, emiatt bevallom hogy eleve jókora előítélettel viseltetek az M$-szoftverekkel szemben, s hajlamos vagyok eleve abból kiindulni, hogy az úgyis rossz. Ennek ellenére elismerem legalább az elméleti lehetőségét annak, hogy néha, talán-talán még az M$ is képes valami jót alkotni, elvégre vak tyúk is talál szemet. Sőt, még ami az én tapasztalataimat illeti, ott is az a helyzet, hogy úgy vélem, az Excell egész jól sikerült, sőt, nekem már a Word6.0-val sem voltak gondjaim.

Másról van itt szó. Nekem általában véve azzal van a legnagyobb bajom, hogy egyáltalán léteznek olyan programok, amikért pénzt kell(ene) fizetni, ráadásul nem is nyílt forráskódúak. Én olyan világot szeretnék, ahol MINDEN program INGYENES, és minden program kivétel nélkül nyílt forráskódú! Amíg azonban az M$ létezik, addig nem fog eljönni ez a boldog világ. Az M$ a megtestesítője mindannak, amit én NEM szeretnék, hiszen ő épp abból él, hogy programjai nem ingyenesek és nem nyílt forráskódúak, tehát pont az ellentéte az én ideámnak!

Ráadásul ezt meg is tetézi azzal, hogy mindenféle aljas trükköket használ a szoftverei elterjesztésére, pld mint a drogkereskedő, "beeteti" vele az iskolásokat, meg megvesztegeti a döntéshozó politikusokat, nem tartja be a szabványokat, stb.

Ez tehát az első oka annak hogy utálom az M$-t mint a bűnt.

A másik nagy ok az a szoftvereinek a felépítése, elsősorban az UI-ja. Arra gondolok, hogy az M$ - természetesen szándékosan - olyan kezelőfelületet igyekszik alkotni, amit kis túlzással mondva "a hülye is tud kezelni". Gondolok itt arra, hogy mindent ikonokra kattintással meg egérrángatással kell kezelni.Ez leszoktatja az embereket a gondolkodásról, ráadásul bekorlátozza a lehetőségeit is az usernek, mert csak azt a funkciót érheti el, amire gyártottak a programkészítők ikont vagy menüpontot. Egy efféle szoftverrel lehetetlen kihasználni a hardware teljes képességeit, hiszen lehetetlen ikont gyártani minden elméletileg lehetséges, a jövőben talán felbukkanó igényre. Ezért (is) szeretem jobban a Linuxot, mert ott van normális parancssor. A Windows azonban elhülyíti a használóját, jellemző, hogy a készítői szerint már a menürendszer használata is túl nagy gondolkodást igényel a felhasználótól, s emiatt azt is megszüntették. Ebben az irányban követi őt sajnos a Linuxok közül az Ubuntu is, emiatt e kritikám arra is vonatkozik, hiába egy "linux". Valamivel persze jobb mint a Win, mert az Ubuntu esetében legalább meg lehet szabadulni attól a fos Unitytől, ha nem is könnyen.

Az hogy mindent ikonokkal vezéreljünk, amiatt is tévút, mert akadálya a mesterséges intelligencia fejlődésének. Ez olyasmi, mint amikor a kínai írásban egy jel=egy szó. Új szavakat emiatt abban az írásban nem is lehet kitalálni, hiszen nincsenek betűk, amikből összerakható lenne az új szó. Hasonlóképp a számítástechnikában igazán kihasználni egy szoftver képességeit csak parancssorban lehet, mert ott megadható a program által elfogadott kapcsolók tetszőleges kombinációja, nem úgy mint ikonvezérlés esetén. Elvégre nemigen lehetséges egy igazán bonyolult programnál minden funkcióra egy checkboxot kialakítani, s aki mégis megkísérli, az számíthat rá, hogy rém bonyolult GUI-t kell írnia, mely vetekszik már az eredeti program bonyolultságával. Ez tehát tévút, de a Windows sajnálatos elterjedtsége miatt a felhasználók azt hiszik, EZ a számítástechnika, s egy programnak ilyennek KELL lennie.

A Windows tehát elhülyíti az embert és bekorlátozza a lehetőségeit. Emiatt akkor is utálom és akkor sem kéne ha nem kerülne pénzbe.

Írtam is róla egy gúnyiratot, itt van:

http://violazoli.blogspot.com/2012/03/perverzek-operacios-rendszere.html

Természetesen nem kell túl komolyan venni, humornak szántam, de azért úgy vélem akadnak benne elgondolkodtató momentumok.

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#