( Adamyno | 2012. 03. 04., v – 16:16 )

Az a gond, hogy leragadtok a részleteknél. Itt igazából nem a hússal és nem is a növényekkel van a gond. Aki nehéz fizikai munkát végez, vagy többet mozog, annak talán nagyobb szüksége van húsra, mint annak, aki kevesebbet mozog. A húst tovább tart megemészteni, tovább van a belekben. Ezért ha valaki túlzásba viszi, akkor alakulhat ki vastagbél rák. De ez vonatkozik a gombafélékre is, és még néhány növényre. Nem lehet csak egyfélén élni. A kenyér egészséges? Mégsem azon élünk kizárólag. MInden tápanyagból az optimális mennyiséget kell(ene) magunkhoz venni, és ez egyénenként változó, a körülményektől függ.

Ez az alap.

Ehhez hozzá jön még az, hogy a hússal alapjában véve semmi gond nem lenne, csak a mai "hús"-nak már nem sok köze van a valódi húshoz. Bemegy az ember a boltba, leveszi a polcról a mindenféle vegyszerrel meg ilyen olyan eszközökkel kezelt húskészítményt, és megeszi. De azok az állatok amiket ott levágnak, nagyrészük 50m-nél többet nem ment életében. Nálunk is van borjú telep, nem mennek sehova, csak a karánban állnak egész nap. Kapják a vizes tápoldatot, amiben szteroidok vannak, fehérje meg mindenféle finomság, ha megnőttek mehetnek a vágóhídra.

Az egyik ismerősöm ezzel foglalkozik, viszik őket Törökországba. Mondta, hogy nem ajánlatos azoknak a marháknak a "trágyájával" trágyázni, mert erősen rákkeltő. Akkor vajon milyen lehet a húsa? Ráadásul az állat egész "életében" (már ha ezt lehet életnek nevezni) stresszben és beszártságban él, ami bizony erősen kihat az egész szervezetére. Utána azt az izét, ami működésben, meg külsőleg hasonlít egy tehénhez (vagy borjúhoz) eladják finom, egészséges húsként. Szóval az az igazság, hogy annak köze nincs hozzá. Ha olyat akarsz enni, ami legelőn, természetes környezetben fejlődik, az meg annyira drága, hogy nem érné meg ilyen mennyiségben.

A sertés mégdurvább... ráadásul ott igen nagymennyiségű állati eredetű zsír is keveredik a húskészítményebe. És itt a lényeg, mert önmagában a hús még csak-csak ehető lenne, de az a rengeteg zsír... ha sült húst eszel, tocsog a zsírban, ha pörköltet, akkor az, a kolbászban, a szalámiban mindenhol ott van. És ez az ami egészségtelen. Nem is a hús. Persze vannak kivételek, ahol normális húst adnak/készítenek, de ez a ritkább.

Nálunk falun most az a menő, hogy egyél zsírt zsírral. Csak az a gond, hogy a 40 éves ember cukorbeteg, magas a vérzsír, koleszterin szintje, a májban annyi zsír van, hogy rendellenes működést eredményez. 10 év múlva infarktus, annak a szövődménye később agyvérzés lehet. Persze az elhízás is általánosan hozzá tartozik. Ezek sajnos tények, a családomban is volt rá példa, de szinte minden 2. háznál van. "100 kiló alatt nem ember az ember" Szokták ezt mondani. De ez nem igaz, mert egyrészt a testmagasságtól is függ, másrészt a túlságosan izmos embereknek sokkal több a szabadgyök a szervezetében, illetve az izomszöveteik gyorsabban öregednek. A túlságosan zsíros embereknek pedig a zsír ugye... mindenféle formában. De ennek a keveréke is előfordul, amikor az izmos ember zsírt zabál, hogy "erős legyen".

Itt is az optimális testtömeg a kulcsszó. Szerintem ezt olyan 70-90 kiló közé lehetne belőni nagyjából.

Az én felmenőim 80-9x éveket éltek. Megkérdeztem, hogyan éltek. Nem volt ez a stressz. Volt munka akkor is, de azt nem úgy végezték mint a rabszolgák, hanem be volt osztva az idejük, keveset idegeskedtek. Húst viszonylag ritkán ettek, hetente 1x. És abban benne van a baromfi, hal, sertés, esetleg marha, ló, nyúl... Persze ebből a ló volt a legritkább, de volt egy idő amikor törvényben szabályozták, hogy 1 család egy évben csak 1x vághatott disznót. De valahogy mégis megéltek, és sokkal tovább mint most.

Szóval nem mindegy, hogy mit eszel. Mennyit, és honnan származik. Legmegbízhatóbb forrás persze a saját, de nem mindenki teheti meg. Ha van ismerős aki állatokkal foglalkozik, vagy növényt termeszt, akkor az lehet a következő lépcső. Meg kell tudni, hogyan csinálja, mit használ, stb.. ha megbízhatónak bizonyul, akkor tőle lehet vásárolni. Hiper-, szupermarketben és ilyen előre elkészített, mindenféle anyaggal utókezelt árukat csak legvégső esetben ajánlott fogyasztani.