( numen | 2012. 02. 08., sze – 03:17 )

Viszont járhatna opcionálisan egy csomó !vas dolog, és mégsem opcionális. Pl. kell a halálnak az a hülye kartondobozos csomagolás. Én környezettudatos vagyok, nekem elég, ha egy erősebb papírzacsiba rakják. A két köbméternyi pukifóliát és egyéb védőcsomagolást is simán lehetne csökkenteni, mégsem opció.

Ami pedig a szoftvert illeti, a hardver többi része úgy van kiépítve, hogy elférjen, támogassa. Úgy tervezték meg a terméket. Igen, a pöcökegérhez hasonlóan a szoftver is lecserélhető egy másikra. Arról nem is beszélve, hogy a gyártót esetleg törvényileg kötelezik arra, hogy valamilyen operációs rendszert szállítson a géppel. Mivel operációs rendszert nem olyan egyszerű cserélni, mint egérpöcköt, általában nem csomagolnak belőle többet is a gép mellé.

Amennyiben számodra a laptop feladata megáll ott, hogy bekapcsol, és bootolja amit talál, láthatólag nem azonos a termékfelfogásunk. A laptophoz azon felül, hogy betölti amit talál, ugyanúgy hozzátartozik az ügyfélszolgálat, a garanciális szolgáltatások, a csomagolása, az eladó mosolya, az amortizált eszköz visszagyűjtése, és minden egyéb termékjellemző, amit a termékfejlesztés során beleterveztek. Ha az operációs rendszer ebben benne van, a kuncsaft válasszon mást, ne várja el a hardvergyártótól, hogy támogassa a vasán a FooBar 0.99beta rendszert hardveresen és kapcsolódó szolgáltatások viszonylatában. Persze kíváncsiságból megvennék egy olyan laptopot, amely tartalmazza a Quick Start Guide-ot Linux From Scratch-hez is. ;)

Egyébként nyilván a geekek számára humánus, ha az ember eldöntheti, hogy kéri-e a Windowst, mint ahogy a többi jellemzőt is. A Dell egész jól műveli ezt a műfajt.
Ellenben a fogyasztók egy része nem hallott másról Windowson kívül, és nem feltétlenül gondolja úgy, hogy laptopvásárlás közben kell az összes lehetőséggel kapcsolatban képbe kerülnie: A laikus, árérzékeny fogyasztó számára nem tartom humánusnak, ha felajánlják neki a Windows mellőzését, mert esetleg anélkül hagyná ki, hogy tudná, mi is az.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd