( manfreed | 2012. 02. 07., k – 20:34 )

és ezt honnan tudod, honnan veszed?

Nem tudom 100% biztonsággal megmondani. De abban biztos vagyok, hogy a google van olyan méretű, nevű, infrastruktúrájú cég, hogy nem fog úgy váratlanul összedőlni, hogy ne legyen időm lementeni róla a levelezésemet, illetve ha mégis összedől egyik pillanatról a másikra, akkor a levelezés lesz a legkisebb bajom.

Nyilván 100% biztonsággal nem állíthatok ilyet. De azért abban mégis biztosabb vagyok (lehetek, nem?) hogy a google tárhelyemen lévő anyagnak nagyobb élettartama van mint a vinyónak a gépemben, ami bármikor beszarhat (ahogy egy korábbi vinyóm tette is egyszer). A google - még ha nem is mondta nekem közvetlenül (lehet mondta, nem olvastam el az eulát) - garantálja azt, hogy az én levelezésem holnap is ott lesz, és gondoskodik arról, hogy ha valami tech probléma van, akkor megoldja lehetőleg anélkül, hogy egyáltalán tapasztaljam.

és a másik öt szerveren is a te fiókod van? ha igen, akkor miért kell visszaállítani? ;)

Te még nem hallottál redundáns tárolásról? Ne haragudj, nem hülyének nézlek, mert biztos vagyok benne, hogy hallottál, meg értesz dolgokhoz, de miért nehéz elképzelni, hogy a levelezésem nem egy példányban van a google-nél? Láttam már olyat, hogy több sql szerver tárolja ugyanazt az adatot, szinkronban voltak, és ha egyiket megölted addig a másik teljesített úgy, hogy kívülről nem látszott semmi. Még terveztem is hasonló megoldást már egy apihoz. Meg lehet oldani, meg vannak oldva a gmailhez képest jelentéktelen méretű projekteknél, gondolom hogy egy olyan nagy cégnél mint a google nem okoz ez problémát. Vagyhát... remélem :)

Ja izé, visszaállítani: Olyanról még nem hallottam, hogy a google-nél elszállt volna adat, és egy korábbi változatra tértek volna vissza. Persze elképzelhető, valamiért nem jegyeztem meg a teljes infrastruktúrájukat, de még ha történt is volna ilyen akkor sem hiszem, hogy az, hogy mondjuk egy egy napos backupot használnak olyan súlyos veszteség lehet, mint amikor meghal a vinyód, és vele hal mindened.

Én ejtettem már le egy usb racket, ami elromlott ettől. Sok számomra értékes dolog volt rajta, projektjeim, rajzaim, ilyesmi. Azóta az ilyenjeim dropboxon vannak. Lopják el, de legalább legyen meg.