( hrgy84 | 2012. 01. 15., v – 22:04 )

Elnezest, hogy roviditek, hosszu a kommented.

"A Kiskapu könyvei szinte kizárólag fordítások, vagyis amikor megírták őket angolul, alapos szakmai ellenőrzésen estek át. (...) Ennek megfelelően ritka volt az, hogy a magyar fordítást szaklektorral átnézettük (ennek a technikai okait most nem részletezném), de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez semmiféle problémát nem okozott, egyetlen olyan értelemzavaró félrefordításra sem emlékszem ugyanis, ami benne maradt volna egy könyvben."

Pedig itt pont ez a tema. Reszben az, hogy tul batran forditottatok (sokszor a leforditott szobol nehez kikovetkeztetni az angol eredetit, ez jelentosen megneheziti a sokszor amugy sem egyszeru tema ertelmezeset), reszben pedig, hogy en is talalkoztam leforditott forraskoddal Kiskapus konyvben, ami tul azon, hogy nem szerencses, mindenkeppen szakmai ellenorzest igenyel, fuggetlenul attol, hogy mennyire profi fordito forditotta, ugyanis a fordito altalaban nem programozo, kovetkezeskeppen akaratlanul is kovethet el olyan hibat, mely miatt a konyvbol begepelt program futaskeptelen.

Arrol nem is beszelve, hogy egy forditas mindig, kivetel nelkul mindig egy uj konyv. Az, hogy az angol eredetiben nem voltak targyi, szakmai tevedesek, az egyaltalan nem garancia arra, hogy a forditasban nem lesznek. Feltetelezem, hogy egy fordito sem lehet minden szakteruleten profi, ahonnan konyveket fordit. Emiatt ha nem pontosan ertette meg, hogy a konyv iroja mit szeretett volna mondani, siman elkepzelheto, hogy valami inkorrektet ir le. Es ez megint fuggetlen attol, hogy mennyire profi fordito dolgozik egy konyvon. Meg en is ejtek targyi tevedeseket, pedig en csak egyszeru mondatokat forditok programokban, meg csak nem is tulsagosan bonyolultakat. Tevedni emberi dolog, az ilyet lehetetlen kivedeni.

Egyebkent tenyleg kar, hogy pont az erdemi felvetesek azok, amiken atsiklasz, es minden hozzaszolasbol csak a negativ hangvetelt szurod le.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal