( uid_2716 | 2012. 01. 09., h – 14:29 )

Kell legyen annak oka, hogy a HP eloszor PA-RISC -et majd Itaniumot rakott a gepeibe.

Természetesen van oka: The architecture originated at Hewlett-Packard (HP), and was later jointly developed by HP and Intel. (wikipedia).

Bizonyára láttál már IA64 assembly-t; az egész brutális out-of-order execution-re, spekulációra, a pipeline megtöltve tartására van kihegyezve. A "sufficiently smart compiler" alá készült platformnak; a fordító feladata (mondjuk) C-ből előállítani azt az IA64 assembly-t, amely a processzor számára lehetővé teszi a maximális párhuzamosítást, spekulációt és így tovább. Sajnos ezeket a fordítókat azóta sem sikerült megírni (parafrázis Knuth-tól, lásd ismét a wikipedia-t és az onnan linkelt interjút). A gcc-nél pl. nem ritka, ha jól láttam, hogy a lényeget belerakja az insn bundle 0-s slot-jába, a másik két slot-ot meg kitölti nop.i-vel.

Az Intel C fordító nem tudom, milyen assembly-t generál, de ha tökéletesen kihasználná a processzor képességeit, valószínűleg nem léptek volna ennyien olajra.

Trivialisabb lett volna egy HP-Ux for X86_64 release, de valahogy ez nem kovetkezett be.

Nem, mert ha már volt processzor, akkor bizonyára használni kellett ("majd idővel lesz jobb fordítónk is"), valamint az x86_64 is kétségkívül egy fostalicska (nem (csak) az utasításkészlet, hanem az egész architektúra, úgy, ahogy van).