( Aadaam | 2011. 12. 21., sze – 23:42 )

OFF:
Az Agile az az a metodologia, aminek a howto-jaban nem szerepel a user szo, a programozast pedig valamifele fizetett tevekenyseg (azt csinalom amit a vevo mond tekintet nelkul arra ez jo-e barkinek) es a maszturbacio (figyelek egy csomo dologra, ami feluton van a gamification es a szintiszta cargo cult kozott) kozott lehet meghatarozni leginkabb altala.

Szerintem a programozas feladata a felhasznaloi problemak megoldasa. Erre az Agile teljesseggel alkalmatlan, grepelj ra a user szora a manifesto-jukban - valami felsorolasban ott van, kb. hogy "a portasnak es a takaritonoknek is koszonni kell, ja, a usereknek is". De inkabb ne dugjak a scrum team kornyekere a budos pofajukat, a menedzserek jobban tudjak, mi kell nekik

ON:

Refactorolni azert refactorolsz, mert:
1) Rajottel, valamit rosszul fejeztel ki, talaltal egy jobb kifejezest
2) Olyan mertekben megvaltoztak az uzleti korulmenyek, hogy az valtozast igenyel.

Viszont a refactor - elmeletben - ortogonalis arra, mit fejlesztesz eppen. Pl. ha talalsz egy antipatternt a kododban, vagy rajossz hogy valamit altalanositani kene, amit eddig nem vettel eszre, es minden kulon kezeli, ez biza sok kodot igenyel.

A gyakorlatban mondjuk teny, hogy modulonkent szoktam en is kerni a kod kimosasat, mert meg nem lattam olyan menedzsert aki idot adott volna ra mashogy, mar ha a korulmenyek nem tettek lehetove az automatikus megoldasokat nyilvan.