( toth_a | 2011. 12. 21., sze – 22:40 )

Úgy emlékszem, hogy az EU néhány éve lerakta a voksát az OASIS szabvány mellett. Teljes mértékben támogatom az elképzelést, így legalább - előbb vagy utóbb - a leváltandó MS szoftverekre szánt pénzösszeg nem Amerikába vándorolna, hanem értelmesebb célokra lehet(ne) fordítani. Vannak példák: pl. Extremadura (spanyol tartomány) saját projektje stb.
Természetesen a müncheni példát maximálisan szem előtt tartva: nem kapkodva, nem kényszerből (hmm, azonnal...), hanem átgondoltan, esetleg némi reklámmal megtámogatva, hogy a felhasználók ne érezzék tehernek.
Egy kissé távolabbi vizekre evezve: Dél-Korea úgy lett 30-40 év alatt ázsiai kistigris, hogy elképesztő pénzt invesztált az oktatásba (is), később megrendezte az olimpiát (Szöul, 1988), majd a foci VB-t 2002-ben. Finnország törvényben szabályozta az állampolgári jogon járó internet hozzáférést. Miért ne lehetne ezt európai szintre is kiterjeszteni?
Ehhez persze idő kell (és nagyon sok pénz), de ha volt/van forrás pl. a Galileora (európai GPS), akkor erre miért ne lehetne találni pénzeszközöket?
Demagógia nélkül: a beruházások által munkahelyek keletkeznének itt, Európában stb.
Persze kapásból egy ellenérv: a torz lelkülettel megáldott (megélhetési) politikusok rettentően félnek a "szabad" információáramlástól...