( aludanyi | 2011. 12. 17., szo – 02:21 )

_vicc_
Ah... a jó programozókat mindég könnyű kiszűrni, csak megkérdezed őket, hogy elolvasták e Knuth-ot és mindent megértettek-e benne :) …aztán ellenőrzésként megkéred őket, hogy írjanak, gyorsan egy fordítót ;) lehet LLVM-el is ;)

Ha ezt sikeresen átlépik, akkor megkérdezed őket, hogy fejből mondják el K&R 87-edik oldaláról a második bekezdést… ;)
_/vicc_

_komoly_
Az utolsó rész tényleg hülyeség...
Ha valaki jó programozó, akkor alapjában ismer több nyelvet - szerintem C, és Lisp ismerete nélkül nem létezik jó programozó, ugyanis ez az „észak” = portable assembler vagyis imperative style (Turing) és „dél” = functional style/lambda calculus (Church). Ha csak egyiket ismered, akkor béna programozó vagy.

Persze köztük van még néhány fontos nyelv, mint pl. C++, Java/C#, Scala, Python, stb.

Különbséget kell tenni programozó és fejlesztő között is, pl. a fejlesztőnek nem muszáj tudni fordítót írni manapság és az sem fontos, hogy implementálja az alapvető adatstruktúrákat sem, mert azokat általában már készen használjuk, ezért szükséges, hogy ismerjen minél több könyvtárat/frameworkot. (Persze az, aki ezeket a dolgokat is tudja az extra plusz).

Fejlesztőnek ismerni kell legalább az alapvető design pattern-eket, tudja mi a Dependency Injection, TDD, tudja jól olvasni és megérteni a forráskódot, kezelni az olyan dolgokat, mint pl. Git, Mercurial, tudja mi a Continuous Integration, ismeri legalább elméleti szinten a Transactional Processinget (ACID, stb.), ismeri az UML-t, jártas a Scrum és hasonló univerzumban és elég jól forog az adatbázisok világában stb.

És az ilyen ember gyorsan elsajátítja az új dolgokat, ha szükség mutatkozik.

Az, hogy NoSQL meg Hadoop meg stb. az szép és jó, de elég kevés fejlesztő kerül olyan környezetbe ahol ez jelenleg fontos (főleg Magyarországon).

Ami a tesztelést illeti, vagy TDD vagy NEM TESZTELSZ!
_/komoly_

_?_
És… (most háború következik) Javát általában akkor használsz, amikor nem tudsz másmilyen fejlesztőket találni (csak Java fejlesztőket = tele van a piac), PHP-t pedig amikor csak amatőrök álnak a rendelkezésedre = nincs pénzed. ;)
_/?_

_komoly_
Egyébként az igazi röhej, amikor valami harmadosztályú cég (zero value managers + army of code monkeys) azt képzeli magáról, hogy Google, Microsoft, Apple stb. kaliberű embereket tud találni 5-10x kevesebb pénzért… és olyan HR-t állit be mintha ilyenekre vadászna. ;)

GetReal.WillYou();
_/komoly_