( nanto | 2011. 11. 23., sze – 00:40 )

Az elso bekezdesre a legjobb pelda az, amikor a Linux-b*zi szomszed Pistikenek elhiszik az atlagemberek, hogy az nVidia jobb, amit igazabol csak azert mondott, mert akkor annak volt Linuxra jobb drivere.

Ellenben a WP7-nel ezt kefeltek el a legjobban: no custom ringtones, no system-wide file manager, no obex, no mass storage, etc. Egy korlatozott tegla, amivel megcsinalhatod, amit a Microsoft megenged, aki szeret belenyulni a rendszerbe, es ert is annyira hozza, hogy belenyuljon, az az ilyet messzirol kerulni fogja. (ennek ellenlepesekent most havi 7 dollarert unlockolhatod a WP7-es telefonodat). Az Android a masik veglet, amivel elvileg mindent megtehetsz, de olykor alapdolgok lassuak vagy nem mukodnek.

A Windows mobile pedig ugyanezert is volt sikeres: azzal megintcsak mindent meg lehetett csinalni, mindenbe bele lehetett nyulni. Egyedul az Apple-nek jott be az, hogy egy korlatozott rendszer (iOS) vegul egy jol mukodo kozkedvelt es elterjedt rendszer lett.

Es ugyanez vonatkozik a tabletekre is: attol, hogy az Apple-nek bejott az iPad, attol meg nem kell a tobbi gyartonak mindjart majmolnia, plane, hogy tok mas az uzleti modell (Apple eseten az azota iPad userek 90%-anal arrol szolt a dolog, hogy van mostmar 3 heylett 4 Apple termeked, amit ketevente lecserelsz, te a maradek 10%-ba tartozol pl., amennyire ismerlek), inkabb kitalalhatnanak valami eredetit is neha. Az Apple sikeres, de akarki megprobalja a sajat tok mas uzleti modelljere lemasolni az Apple termekeit es politikajat, annak majdnem mindig bukas a vege. Le kene mar errol szokni.

Es ha megnezed, akkor a Windows 7 is gyakorlatilag egy olyan rendszer mar, amivel majdnem mindent megcsinalhatsz (sot, XP is az volt mar), ha ez nem igy lenne, akkor szerinted hogy reagaltak volna a felhasznalok?