( sj | 2011. 09. 01., cs – 21:48 )

ugy gondolod? Akkor legyen egy masik elmelet, nem tudom, mennyit gondolsz majd rola. Szoval ez egy magyar (~200 eve elt) lelkipasztor tanitasa a halalra keszulesrol, azaz az embernek imadkozni kell a boldog halalert. Azt irta ez a Szikszai Gyorgy, hogy az mar regen rossz, ha az ember a halalos agyan keszul a halalra. Arra ugyanis mar az ifjukortol keszulni kell. Miert? Mert az ember nem tudja, meddig tart elete fonala, ezert a bolcs ember meg idejeben rendezi a viszonyat Istennel.

Ha megengedsz egy rovid idezetet:

"Az tesz itt nagy kart, hogy az emberekben nagyreszt olyan velekedes rogzodott meg, hogy ha betegagyukban Istenhez fordulnak, buneik feletti banatot mutatnak, Uram jezust, Isten legy irgalmast sohajtanak, lelkeszt hivatnak, [...] stb. ezekkel, akarmilyen bunos eletet eltek, a boldog halalra szert tehetnek. Innen van, hogy semmitol nem irtoznak ugy, mint a hirtelen halaltol, ami ezeket nem engedi veghez vinni. [...] Te is azert, keresztyen ember, aki azt akarod, hogy boldog halalod legyen, egeszseges korodban szorgalmatoskodj arra nezve [...]"

Szoval legalabbis a Biblia (ami alapjan irta ez a lelkipasztor az imadsagos konyvet) megerositi a fentebb hivatkozott idoskori krizist. Es a Bibliat (vagyis Istent) meg senki sem cafolta egyelore (sic!) meg...

Viktor az eletrol es a halalrol