( Fisher | 2011. 08. 12., p - 21:07 )

Meglehet, ezért is kértem tanácsot.

Bővebben kifejtve: nem az a gondom, hogy swapol a gép, mert azt már korábban is leírtam, hogy az nem baj. A baj az, hogy bő 1G szabad ram és újabb bő 1G filecache mellett miért kezd el swapolni mint állat.

Az egyik lehetőség, hogy valamelyik alkalmazás ami a gépen fut, az próbál befoglalni 2G+ memóriát, bár az szerintem nem így néz ki.

A másik lehetőség a mysql + sok ram + nagy innodb buffer több esetben előfordult problémája, amire sokféle "megoldást" szültek (swapoff -a ; swapon -a, vagy ramdiskre swapolni), de belátható hogy egyik se életbiztosítás.

Plusz - mint írtam, és a fentiekből látszik is - magát a mysql-t betoltam egy olyan memóriaterületre, ami nem swapolódhat ki (elméletileg), ám valami miatt a gép mégis bebolondul néha.

Adalék lehet, hogy ráindítottam egy os + data mentést és egy mysqldump-ot is, hogy mind az fs cache mind a mysql terhelve legyen (közben futott a zabbix is, ami tekerte a db-t, bár ha a msqldump lockolt valamit, akkor az úgyis várni kényszerült), és nem bírtam megdönteni a gépet. Nappal viszont, normál terhelés mellett mégis beőrült, tehát a teszt rossz volt.

Leszedtem a gépről minden olyan futó szolgáltatást ami nélkül még tudunk élni, meglátom, hogy most mi lesz. Lehet, hogy tényleg kevés a memória, de az is lehet, hogy az OpenVZ miatt van halál, vagy valami más próbálja felfalni a memóriát.

Addig is szívesen veszek minden építő ötletet, de ha lehet hanyagoljuk a man mkswap szintű hozzászólásokat.