( algernon | 2011. 07. 12., k - 15:48 )

Roviden, erosen szubjektiv velemenyek:

GNU/Linux: elfut mindenen ami el es mozog, es ertelmes, kb. Divatos, annak minden elonyevel es hatranyaval egyutt. En kb mindenhol linuxot hasznalok, mert igy kenyelmes, es az alternativak tobb hatrannyal birtak hozza kepest, mint elonnyel.

FreeBSD: Ha a Linux epp nem jo, mert jobban fekszik a BSD filozofia, ez a legfelkapottabb. Nem fut el annyi mindenen, mint a Linux, kicsit kevesebb a HW tamogatasa, de ettol fuggetlenul, ha az ember HW-jat tamogatja, szinten egy egesz jo rendszer. Relative friss csomagok erhetoek el hozza portsbol, es nem kell vele sokat szivni, mert tobbnyire tamogatni szoktak meg a GPL-es alkalmazasok is, a commercial cuccok szinten, tobbe-kevesbe.

NetBSD: Legutobbi tapasztalatom vele az, hogy puritan. Szerettem, pont ezert. Hatranya, hogy lenyegesen kevesebb tamogatas letezik hozza, mert nem annyira 'divatos'.

Solaris: Vannak benne jo dolgok (DTrace, ZFS (allitolag, kis igenyu ember vagyok, nekem ext3/4 teljesen jo :P)), ellenben vannak benne nagyon agyament elkepzelesek (pl init rendszer). Sunfreeware egy fos, modernebb alkalmazasokat solarisra forgatni neha nagyon nem trivialis, es sok szopas van vele.

OSX: Hat... unix-like, unix-like de annyira szerintem megsem. Van par dolog, amiben erosen elter a unixoktol. Raadasul a GUIjatol falra tudok maszni, de ez az en egyeni velemenyem.

Hogy melyik mire jo, az nagyon erosen ember fuggo. Van aki eskuszik ra, hogy Linux szerverre teljesen es tokeletesen alkalmatlan, es OpenBSD mindenekfelett. Van aki pedig eskuszik ra, hogy OpenBSD szerverre teljesen es tokeletesen alkalmatlan, mert X szoftver ami neki kell, nem fut rajta. Vagy epp nem tamogatja a hardveret, vagy az SMP tamogatasa fos. Meg Linuxos kvm egyebkent is josag, es OpenBSD fuj.

Van aki eskuszik ra, hogy a mellbimbo ota az OSX a legintuitivabb dolog a vilagon, mas meg fogja a fejet hogy uristen, es eskuszik ra, hogy ahol nem Emacsot bootol az alatta levo akarmi, az el van rontva.

Magyarul korrekt, objektiv valaszokat ne varj, mert nem leteznek :P

--
|8]