( naszta | 2011. 07. 06., sze – 12:52 )

Nagyon nem így működik. Amikor egy cég kicsi, akkor nem védet le mindent, mert nincs rá pénze. Egy USA szabadalom fentartása komoly pénz. Amikor elkezd sikeres lenni, akkor viszont elkezd szabadalmi portfóliót építeni. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy védje a saját innovációit a másik, hogy adott esetben jobb alkupoziciója legyen, amikor másokét használja. Egyébként pont az informatikában 1000 és 1 eset volt, hogy hiába a temérdek pénz az R&D-re, ha többiek ellopják az innovációdat. Fel kéne fogni, hogy a részvényeseket rohadtul nem az érdekli, hogy ki fejlesztett ki valamit, hanem az, hogy mennyi belőle a profit.

Ezen tovább haladva: ha én találom fel a kereket, és szabadalmaztatom, akkor neked ez után pénzt kell fizetni. Ezzel nincs baj. Sőt az MS-sel és a "progress bar"-ral sincs: valóban az MS és Apple terjesztette el a GUI-t széles körben.

Patent troll-ból is két típusú van:

1) aki megvásárol 1-200 szabadalmat, majd realizálja. Nem szimpatikus, de nem érzem nagy bajnak. Semmivel nem rosszabb, mint bármilyen más nagy kockázati befektetés. Lehet rajta nagyot is bukni.
2) aki mások munkáiban keresi az ötletet és elöbb védeti le, mint a kutató. Na ez a nagy baj. (A vegyészek pl. e miatt szinte semmilyen konkrétumot nem mondanak konferenciákon.)
--
http://www.naszta.hu