( poliverzum | 2011. 06. 27., h - 11:34 )

Azt én is tudom, hogy a szleng nem azonos az irodalmi nyelvvel.

De én ÉN, Viola Zoltán az irodalmi nyelvet használom, legalábbis IGYEKSZEM azt használni, törekedem erre, általában több mint kevesebb sikerrel, ezt igyekszem fejleszteni is, terjeszteni is, szolgálni a magam módján, már csak amiatt is, mert magamat írónak tartom. Bevallom, a műveltség egyfajta (bár nem kizárólagos) mércéjének tartom, hogy valaki ismeri-e az IRODALMI magyar nyelvet, s mennyire tartja be ennek a használati szabályait. Kisebb eltérések lehetnek az irodalmi (kodifikált) nyelv, s az egyéni nyelvhasználat között, s ettől még senki nem válik bunkóvá. Olyasmire gondolok, hogy az illető TUDJA valamelyik nyelvtani szabályt, ISMERI, de valamiért NEM ÉRT EGYET VELE, s mást javasol. Az ilyesmi természetes, mert a nyelv nem valamiféle holt monstrum, hanem egyfajta memetikai organizmus, s mint ilyen, változik, fejlődik, s ahol változik, azokon a területeken élénk viták oszthatják meg használóinak társadalmát. Emiatt is létezhet az a fogalom hogy nyelvújítás pld. Hiszek azonban abban, nagyon MÉLYEN hiszek, hogy vannak JÓ és vannak ROSSZ változások, változási irányok a nyelvünkben. (Nyilván más nyelvekben is). Az egyik legfontosabb szempontnak tartom pld a logikusságot. Ami változás tehát arra irányul hogy nyelvünk logikusabbá váljék az JÓ, ami ezzel ellentétes az ROSSZ. Vannak természetesen más szempontok és más változási irányok is, de azok most nem tartoznak hozzá e vitánkhoz.

Na már most, a fenti okok miatt van az, hogy engem rémségesen felháborít, ha valaki a(z általam) rossznak tartott irányokba óhajtja noszogatni a nyelvünket. Na de ez még hagyján is lenne, elvégre ha ez csak egy-két aránylag jelentéktelen esetben történik meg, az még mondható (talán) az ő magánvéleményének. Ellenben mit szóljak azokhoz az emberekhez, akiknél ez nem így van, hanem úgy, hogy nem is ismerik az irodalmi nyelvet, nem is érdekli ez őket, magasan szarnak az egészre, és mindenféle szempontból szembemenetelnek vele, sőt, DIREKT, SZÁNTSZÁNDÉKKAL azon igyekeznek, hogy kitaláljanak mindenféle logikátlan baromságot, KIZÁRÓLAG és CSAK azért, hogy különbözzenek a művelt többségtől?! Na, az ilyeneket tartom én bunkónak. Csőcseléknek. Alja népségnek. És igenis, ezek többsége (bár nyilván nem mind) bűnöző hajlamú is. Legalábbis én csak az olyasféléknél találkoztam eddig az efféle "szlenggel". Úgy is mondhatnám, bevallom, hogy szerintem az a szó hogy "szleng", hogy "argó", az azt jelenti, hogy "ahogy a bunkók beszélnek".

Na már most ha ők magasan szarnak az irodalmi nyelvre, akkor én is megtehetem hogy magasan szarok az ő nyelvhasználatukra. Egyszerűen nem tartozom az ő "kultúr"körükbe. (Valójában inkább "kulturálatlansági" körükbe.) Szerencsére.

Ezt persze tekinthetitek egyfajta "elitista" nézetnek, hozzáállásnak is, de ha így van engem az sem zavar, én nem félek az elitizmustól, sőt törekszem rá. Mindigis az elit, a népesség művelt része vitte előre a világot. Ha nem volna elit, ma is a kőbaltánál tartanánk.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyv a VIM-ről: http://gobolinux.bplaced.net/vim/vim.odt
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó