( poliverzum | 2011. 06. 27., h - 08:33 )

Bocs, de ekkora hülyeséget régen olvastam már! A kiló, az NEM száz deka! A KILOGRAMM, az valóban száz deka, de önmagában a kiló, az mindössze azt jelenti, hogy "ezer". Eképp a "kilogramm", azt jelenti: "ezer gramm". Tehát a kiló, az egy prefixum, és (ami) pontosan annyit jelent hogy "ezer". Más szavak elé is lehet rakni ugyanilyen értelemben, pld "kilopond"= "ezer pond", vagy (ezt biztos hallottad már) "kilométer" = "ezer méter". Na most nagyon kérlek, ne próbáld még a humor kedvéért sem olyan síkhülyének feltüntetni magadat hogy azt hiszed, a "kilométer" csak száz métert jelent! Az bizony EZER méter. Azért ezer, mert a kiló, az kérlek EZER, és nem száz!
Eképp ha valaki kérne tőlem egy "kilóforintot", akkor - bár még nem hallottam ezt a szót - de azonnal "ezer forintra" asszociálnék. Nem százra! Persze nem valószínű, hogy valaki olyan bonyolultan fejezné ki magát hogy "kilóforint", de ha csak egyszerűen egy "kilót" kér tőlem, s megértem (a szövegösszefüggésből) hogy pénzre gondol, akkor az előzőek analógiájára szintén EZER forintra gondolok és nem százra! Mert ugyan miért is gondolnék másra?! Ha MINDEN más szó előtt a kiló ezret jelent, miért jelentene csak és kizárólag pénzügyi értelemben százat, azaz tizedannyit?! Már amiatt is, mert ha nem pénzből kér valaki egy kilót, hanem kenyérből ("Kérek egy kiló kenyeret!" - hallottad már ezt? Biztos mondtad te is!) akkor is MINDENKI úgy gondolja, hogy ezúttal kiloGRAMM kenyérre gondolt, azaz EZER gramm kenyérre, csak rövidebben mondta! De ha röviden mondta is, az akkor is EZER, és nem SZÁZ! Vagy mit szólnál hozzá, ha kérnél egy kiló kenyeret, ki is fizetnéd, de a pénzedért cserébe csak a tizedét kapnád, azaz SZÁZ grammot?!

Úgyhogy kérlek, fejezd be a bunkóság védelmét, mert nem áll jól neked, ennél sokkal józanabb és okosabb embernek ismertelek eddig. A kiló, az igenis ezer, s felesleges leereszkednünk a CSŐCSELÉK, a tahók, a bunkók, a csövesek, a mindenféle alja népség, a börtöntöltelékek nyelvhasználatáig, mert az logikátlan, s nem is méltó hozzánk.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyv a VIM-ről: http://gobolinux.bplaced.net/vim/vim.odt
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó