( saxus | 2011. 06. 24., p - 23:57 )

Azert vicces pont toled hallani, hogy be kene tiltani, mikor a "zenemorzsa" es a "melykonzol" kifejezesekkel legalabb ket szot adomanyoztal a szlengnek :)

Mellesleg nem lennek meglepodve azon sem, ha a "kilo" elobb szerepelt volna a magyar nyelvben, minthogy letrehoztak volna az SI mertekegysegeket. Es elhiheted, ezek nem ugy szuletnek, hogy nehany nyelveszeti kerdesben abszolut inkompetens kitalalja, hogy marpedig akkor mostantol a kilo az szaz. Es senki nem mondta, hogy alkalmazkodni kell, mintha valami hivatalos mertekegysegge lepett volna elo, hiszen ez meg mindig szleng. (Egyebkent meg a tobbsegi tarsadalom ezer+1 eve alkalmazkodott csak valakinek mindig muszaj buzgomocsingnak lennie.)

Betiltani? Miert akarsz te mindig mindent betiltani? Szinonimakat nem akarod betiltani? Vagy esetleg lebombazni a kornyekunket, mert mifelenk a csaszarmorzsat ongriecnek hivjak? Vagy kb. Magyarorszag 3/4-et, mert macok/tocsni/pekcsanka*/macko**-t (egyaltalan melyik a "nyelveszek szamara hivatalos" verzio?) ossze-vissza hasznalja?

Igazad van, valoban ritkitani kellene a szotart. Vegyuk ki belole a rőf-t, boglyat, petrencet, mert juj, itt az SI. Sot, tiltsuk be a pendelyt, mert olyat mar nem hord senki. Sot, tiltsuk be a krumplit is, csak a burgonya maradhat. Sot, arnyalatokat is irtsuk ki, jo lesz a duplapluszjo. Lof...

Tok jo ez a munyelveszkedes, de attol meg a magyar nyelv nem egy mesterseges munyelv es ebbol kifolyolag az a maga utjan fejlodik. Valoban vannak karos behatasok ('lajk'), de attol meg a korunkat koveti a nyelv es annak emlekeit nagyon-nagyon sokaig megorzi. Ha nem tetszik... hat ez van, mondhatni igyjaras.

En orulok, es buszke vagyok arra, hogy egy olyan nyelvet ismerhetek, amelynek ennyire bo szokeszlete van (meg ha egy atlagember alig nehany szazalekat is ismeri/hasznalja belole) es hogy ennyire valasztekosan tudja az ember kifejezni magat rajta. Meg akar akkor is, ha neha siralmasan eltorzul.

* bevallom, ha a google nem dobta volna ki, errol nem is hallottam volna meg.
** jajuristen, valaki ossze fogja teveszteni a medvevel. Juj, tenyleg TV macit ne tiltsuk be?

----------------
Lvl86 Troll