( ironcat | 2011. 04. 23., szo - 17:40 )

GSM esetén a mobil mindig csak egy bázisállomáshoz (toronyhoz) kapcsolódik. Azt lehet tudni, hogy a mobil melyik cellában, azon belül melyik szektorban (általában 60, esetleg 120 fokos körcikk), és a toronytól milyen távolságra helyezkedik el. A toronytól mért távolság pontossága függ a cella méretétől. Nagyobb cellák esetén (külváros, falu, alföld) kicsi a pontosság, kis méretű cellák esetén (pl. Bp. belvárosa) nagyobb a pontosság.

A filmekben látható háromszögeléses módszer kb. a "Telepítek egy grafikus felhasználói interfészt az IP cím megállapítására" kategóriájába esik.

A mobil figyeli a környező cellák meghatározott broadcast csatornáit, és ha azt tapasztalja, hogy egy másik cellából nagyobb szintű jelet vesz, akkor ahhoz kapcsolódik. A sikeres kapcsolódás után "kijelentkezik" az eredeti cellából (a helymeghatározás szempontjából: nem sugároz az abban a cellában használt frekvenciá(ko)n), így csak annyit lehet tudni, hogy korábban abban a cellában tartózkodott. Azaz nagyon rövid ideig veszi egyszerre két torony a jeleit.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."