( XMI | 2010. 12. 30., cs - 16:29 )

Nos, tehát akkor kezdeném:
- Egy 28 gépes labort tartottam karban még az egyetemen, mindben integrált intel video volt, elég vegyes generációk: 845G, 865G, Q965, G965, Q35, Q45. OS: Ubuntu 9.04, 9.10, 10.04, ezen kívül néha tettem elkeseredett kísérletet CentOS-szel és Fedora-val is.
- Egy 855GME chipsetes notebook (nem túl) boldog tulajdonosa voltam. OS: Slackware, később Arch.
- Kellett egy időben supportálnom egy családtagom G45-ös gépét, főleg ubuntuval
- A mostani céges notebookomban core i5-van, CPU-ba integrált Intel videoval

Volt sajnos olyan bug, amikor átmenetileg muszáj volt vesa-ra átraknom a laborgépeket, mert egyszerűen tarthatatlan volt, hogy minden órán átlag 6-7 embernek random restartolt az X. Ja és ez nem függött a chipsettől, az összes produkálta, bár tény, hogy 865-ösök gyakrabban. Ennek a bugnak a kijavításához kellett saját driver fordítást csinálnom, mert nem volt még fenn javított csomag. Ahogy elnézem ezeket a ticketeket, mind a mai napig nem sikerült ezt tökéletesen kijavítani, bár csökkent az előfordulási gyakorisága.

3D-t mindig letiltottam, abban a reményben, hogy valamelyest csökkenteni tudom a hibák előfordulási arányát.

A 855-ös pedig egy külön történet. A 855resolution tool rémlik, hogy mire volt való és miért kellett? Meg az, hogy az Xvideo-t életveszély használni rajta? Szerencsés esetben megúszod a framebuffert beterítő memóriaszeméttel, szerencsétlenebb esetben csonttá fagy. Aztán az is fincsi, hogy az eleinte még működő dualhead támogatás (bár elég sokat kellett xorg.conf kézi beállításokkal trükközni, mire összejött) milyen szépen regresszálódott ki a mostani driverből. Arról nem is beszélnék, hogy most az év elején is milyen kalandok voltak még a driver körül, amikor blacklistelték a 855-öt, aztán meg levették (beszéljenek helyettem a bugreportok - érdemes megfigyelni, hogy egyik sem closed).

Ja igen és természetesen még a remek i5-ös is lefagy, ha dual head módot bekapcsolva felejtve próbálok shutdown-olni.

Szóval lehet mondani, hogy worksforme, notworksforyou, de azt hiszem, hogy az én mintám elég reprezentatív, a tied meg nem az.
---
Internet Memetikai Tanszék