( Nextra | 2010. 12. 29., sze - 11:13 )

Én csak egyet nem értek.
Létezik orosz disztró, létezik ugyanúgy kínai, sőt még észak koreai is.
Mit kell azokon még fejleszteni, hogy használni lehessen őket? Most nem lehet használni őket? Én nem vagyok rendszergazda, lehet emiatt nem értem a dolgot.
A titkárnők általában szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, adatbázist használnak. Ilyen márpedig létezik Linuxra is.
Az hogy a már meglévő, elkészült, elavult adatbázisokat lehessen importálni az új rendszerbe, nem hiszem hogy eget rengető hatalmas feladat lenne.
Valaki homályosítson már fel legyen szíves a vállalatirányításról is. Úgy tudom hogy arra létezik a vezérigazgató. Aki szintén csak az MS officet használja levelezésre, időpont figyelésre a találkozóihoz. Ő biztos nem fog adatbázisokat kitölteni, készletet nyilvántartani. Amúgy ezekre is léteznek Linuxos alternatívák.
Egyszerűen a józan paraszti eszemmel képtelen vagyok felfogni hogy milyen dolog van egy vállalatnál, hogy csak Windowszal tudjon működni?
Amit viszont megértek az az eszköz driverek silány támogatottsága. De nyilván az ócska gépeket majd le fogják cserélni, és nyilván olyan válogatott hardverre, melyekhez van támogatottság. Viszont akkor már drága mulatság lesz.
Viszont úgy vettem észre hogy a régi hardverek támogatottak a Linuxban.
De ha nekem az itthoni gépemen megjelenik a kép a monitoron, kilátok a hálóra, a hang is megy, sőt még működő tévékártyám is van, tudok nyomtatni, akkor ez már túl jó gép egy irodai munkaállomást tekintve? A gépek többsége pedig ilyen. mutatja képet, lehet netezni, lehet nyomtatni, levelezni.
De mi kell egy titkárnőnek? Lássa a kisfiát(lányát) a monitoron, betudja gépelni amit be kell, azt meg ki tudja nyomtatni, és ennyi.

Mi az amit nem írtam le? A csoportmunka fogalma talán ismeretlen Linuxos körökben? Nincs adatbázis kezelés, nem lehet nyomtatni, nem lehet levelezni? Valaki skype-ol is webkamerával.
Mi az a plusz amivel az MS többet tud a vállalatok számára mint ami elérhető Linuxon?
Készlet nyilvántartás? Munka beosztás, humán erőforrás menedzsment? Na ne már...

A vállalati szerverek szintén lehetnek Linux alapúak. A Novell (Oracle), a Red hat sőt a Mandriva is szállít corporate szerver megoldásokat. Mi a bánat az, ami nem elég egy vállalatnak?
Állítólag már az amerikai tőzsde is Linuxon nyomul.

Egyszerű ember vagyok, egyszerű választ szeretnék. Példákat.
Persze léteznek speciális szoftverek amiket megírtak annak idején dos-ban és még ma is azt használják. Látom.
Itt csak szemléletváltásra, és új felfogásra lenne szükség.