( kisg | 2010. 12. 13., h – 20:19 )

Unlike IOs, ami azon a vason fut csak amit a gyártó alárak, az Android arra van kitalálva, hogy minden baszom ketyerére rá lehessen húzni (pl. akár szifonyra :) ), tehát nem indulhatunk ki abból, hogy az adott install le lett tesztelve gyárilag.

Ez így nem igaz. Az, hogy az Android platform egy jól összerakott rendszer, és egy gyártó (vagy akár néhány önkéntes) könnyen tudja portolni egy olyan HW platformra, amin már eleve fut a Linux (ez kb. az összes, a piacon ma kapható, gyártók számára érdekes HW-t fedi) messze nem ugyanaz, mint az, hogy letöltöd az Internetről az Ubuntu CD-t, belököd a sarki boltból vett legolcsóbb PC-be, és azt várod, hogy ugyanolyan jól működjön, mint a legtrendibb netbookon, vagy a legdrágább, csillió magot tartalmazó szerveren.

Az Android platform (AOSP) nem végfelhasználóknak készül, pontosan olyan, mint a vanilla kernel. Fel lehet tenni bármire, de senki nem várja el, hogy egy stabil, kitesztelt rendszert kap így.

A hivatalos, gyártók által támogatott Android telepítőkészleteknél (itt most a Cyanogenmod-ot is gyártónak tekintem pl.) biztos lehetsz abban, hogy az adott HW-re, amire telepíted, le lett tesztelve.

Egy átlagos Linux disztró esetében, mint az Ubuntu, még márkás gép esetében sem lehetsz biztos abban, hogy az adott konfiguráción tesztelték.

Hát igen, szerencsés ember. Nekem meg már crash-elt néhányszor a Nexus (hivatalos Google-s Android builddel, normál használat mellett).

Totál crash, újraindítással, vagy "csak" pár alkalmazás szállt el? Hányas build?

Nekem ez egyáltalán nem jellemző, bár tény, hogy az enyémen fél napig volt hivatalos build, azóta saját fejlesztésekkel patchelt AOSP froyo fut rajta.

Üdv,
Gergely

Ui: Egyébként egyáltalán nem vagyok Nexus fan, a G1-es fejlesztési célra sokkal jobb volt. Egy erősebb HW-vel updatelt G1-es a fejlesztők számára sokkal inkább megfelelne, mint a Nexus vagy a Nexus S.