( sede | 2010. 11. 28., v - 22:03 )

Én egy Ubuntut telepítettem a nyugdíjas szüleimnek már 2-3 éve. Kell nekik böngésző (egy apámnak egy anyámnak), gmail, skype, esetleg gmail video és openoffice, hogy meg tudják nyitni a vicces fájlokat amiket levélben kapnak. Ezeken kívül képeket, zenéket és videókat tudjanak megnyitni, a többi már úgyis túl bonyolult egy nyugdíjasnak :), nem érdekli, ha elmagyarázod és fél év múlva használni akarja, akkor addigra elfelejti. Örülnek, hogy biztonságban vannak mert nincs vírus és nem sokkolja folyamatosan őket a gép, hogy x y program használni akarja az internetet, a gépük veszélyben van, a vírus adatbázis elévült, stb. A szoftver rendőrség sem aggasztja már őket. Azt is érdemes elmondani nekik, hogy a logikáját jegyezzék meg a dolgoknak, tehát, hogy nem a bal felső kis sárga menüből kell kiválasztani a második pontot, majd klikkelni 2-vel lejjebb, hanem, hogy mit szeretnénk elérni, akárhogy is néz ki a felület, és így büszkék is arra, hogy nagyobb a rálátásuk a dolgokra, és nem járnak majd pórul, mint amikor a win95-ös gépüket XP-re cserélték. Titokban biztos félnek is, hogy kisvártatva - ami náluk néhány év :) esetleg le kell cseréni a megszokott rendszert és egy teljesen másképp működő lesz, ami feleslegessé teszi ezt az óriási felhalmozott tudást. :)

Szerintem nem célszerű Linux vagy Windows könyvet adni a nyugdíjasoknak, minek tömnénk a fejükbe olyan dolgokat ami nem érdekli őket. Csak általános dolgokat kell tudjanak, mik azok a fájlok és könyvtárak, és hogyan lehet az interneten elboldogulni. El kell mondani, hogy tartsanak rendet a desktopon akár az íróasztalon és rendszerezzék a dolgokat egy könyvtáron belül, amit néha elmentünk nekik.

Már egy ideje nem frissítettem az ubuntujukat, meg vannak vele, mondtam, hogy az ubuntu közben lila lett azután meg, hogy máshol vannak az ablak gombok, és ha kell felteszek egy ilyen kék (kde) rendszert ami az én gépemen van, de egyelőre minden igényüket kielégíti az ami van. Ők akkor nőttek fel, amikor nem volt még számítógép, profik a saját dolgaikban, de a gép mindig csak egy új dolog lesz, ami túl gyorsan változik. Windows-t nagyon nem ajánlom, hogy feltegyél nyugdíjasoknak, egyrészt mert hamarosan összeszed valamit vele és elvesznek az adatai, másrészt ha mégsem, akkor jön a gyerek, az unoka, a szomszéd és feltesz valamit ami miatt nem a szokásos kép vagy video nézegető fog megnyílni (ami mondjuk nem játsza le az egyik video fájlukat) és egész életedben te leszel a hibás, mert már csak úgy fognak emlékezni, hogy azóta nem megy a gép amióta hozzányúltál, hiszen általában te nyúlsz a gépükhöz... :) Ezt tapasztalatból mondom, évekig hallgattam ezt, de főleg azután, hogy a régi gép már meg se volt :)