( Maxim | 2010. 11. 28., v – 20:11 )

>>Megjelenhetne mondjuk a kínai Windows fork, esetleg csábító újdonságokkal. :
- Nem jelenhet meg kínai Windows fork, mert a licenc a forráskódot úgy védi mint a binárist. A Windows fork ellen szerzői jogok megsértése miatt per indítható (GPL sértéseknél ez már működik), az exportot azonnal meg lehet tiltani. Kínában is be lehet perelni. Ha az ottani bíróság az ottani szerzői joggal is ellentétes döntést hoz a kínai klóngyártó mellé állva akkor azzal Kína megsérti az általa aláírt nemzetközi szerződést. Ennek szankciójaként fel lehet függeszteni a szabad-kereskedelmi egyezményeket és büntetővámokat lehet kivetni a kínai informatikai termékekre.

>>Más, kompatibilitást lehetővé tévő programok írói könnyebben kibogozhatnák az egyes eszközök/komponensek működését és írnának hozzá alternatívát.
- Eszük ágában sem lenne, mert azzal megsértenék a forrásra vonatkozó szerzői jogot (természetesen valamilyen restriktív licencel adná ki a Microsoft a forrásait.) Már szivárogtak ki Windows 2000 források. Akkor külön körlevelet írtak az FSF-ből a szabad-szoftveres különösen wine fejlesztőknek, hogy eszükbe se jusson belepillantani, mert utána önkénytelenül is copy-pastel-nének Microsoft kódokat a munkájukba és ez támadhatóvá tenné a őket.

>>Az egyes javítások kódját/módosításait átnézve a javítás nélküli rendszereket támadhatnák (amíg nem divat egyes rendszereket normálisan frissíteni), ill. a javítással esetlegesen előkerült új rések kihasználására is ötletet kaphatnak.
- Így is átnézik rendszeresen a Microsoft frissítéseke a biztonsági körben, és eredmény sem marad el. :-)