( KAMI911 | 2010. 09. 30., cs – 20:14 )

A konkrét tesztelés nálam így történik:

Legalább egy hónappal a tervezett OOo kiadás előtt buildelek magamnak egyet és elkezdem napi szinten használni. Ez persze Linuxos környezetben teszem. Amikor eleget teszteltem, készítek előzetes Windowsos buildet és blogomon megkérem a hallgatóságot, hogy teszteljenek. Ezt kiegészítve a Windowsos és Linuxos buildek elkerülnek a barátaimhoz is, akik napi használatban tesztelik. Semmi speciális nincs, nincs tesztelő gurum aki mindent kipróbál. Legutóbb smoketestet is futtattam. Ezek után készülnek el a végleges verziók, amelyet szintén a barátaimnak adok ki tesztelésre. Persze figyelem az egyéb kiadásokat, pl az FSF.hu kiadásait, s megpróbálom az azóta felmerülő problémákat megnyugtató módon orvosolni. Én nem is találkoztam kritikusnak nevezhető problémával az OxygenOffice-szal kapcsolatban, csak talán eggyel, Linuxon – de azt orvosoltam.
Én mondjuk a két megjelenés közötti időszakban nem látok kritikus FIX-et, vagy csak nekem kerülte el a figyelmemet? Persze későbbről van ilyen is, de azt hiszem ezt itthon csak a 3.3.0-ban fixáljuk majd, ha csak váratlan helyzet nem adódik.

Azt gondolom a QA fontos része a munkának, s ugyanakkor itt lehet a leginkább spórolni. A StarDivision patch befogadása tényleg lassú és körülményes volt ( (jaj, fordítás vagy elég vmiklos GSOC upstream ügymenetére gondolni), de a QA szerintem jól működött. Persze itt is túl minden volt bürokratikus, ezen nyilván lehet javítani. Nekem tetszett, hogy a CWS-ek minden platformra megjelentek, feltétele volt a bekerülésnek (már ha nem platfor specifikus dologról volt szó). De pl. az ooo-buildel kapcsolatban bennem is megfogalmazódott, amit Tímár Andris is leírt a blogjában: „Próbálom lefordítani Windowsra az aktuális állapotot, de ez nem egyszerű feladat. A fejlesztők Linuxon dolgoznak. Tapasztalom, hogy ami Linuxon simán lefordul, az Windowson nem mindig. A napokban többször is küldtem build logot azoknak, akiknek a kódja miatt hibára futott a build. Örülnek neki. Én is örülök, hogy ezzel hasznára lehetek a közösségnek, mert egyébként Windowson OOo-t buildelni sokkal rosszabb, mint Linuxon.”

Persze a magyar közösség számára nem sok változás lesz összességében, mert a széles körben alkalmazott hazai változatok eddig az ooo-build-et használták, amelynek leszármazottja a LibreOffice.

Na és persze jó látni a mostani pezsgést a projekt körül.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey