( hrgy84 | 2010. 09. 06., h – 11:25 )

"hogy hasznalod a szoftvert, mennyire nehezen talalsz meg dolgokat"
Es pont ez az, ami mindenkinel egyedi. En egy ismeretlen GUI feluleten is viszonylag hamar el tudok igazodni, akkor is, ha nem igazan a hasznalhatosag menten lett fejlesztve, max az ismerkedes nem egy hanem ketto perc, ugyanakkor van olyan ismerosom, aki ha nem a megszokott felepitesu oldallal talalja szembe magat, percek alatt ketsegbeesik. Es ez csak a ket veglet volt.

Egyebkent pedig szerintem egy picit masrol beszelgetunk, mint amit ezek a laborok mernek. Mi megprobalunk osszehasonlitani asztali kornyezeteket (melyek akar kulonbozo OS-eken is futhatnak), es altalanossagban probaljuk meghatarozni, hogy mennyire hasznalhato. Ezek a laborok inkabb konkret dolgokat mernek, hogy mennyit megy a szemed, meg a kezed, meg hanyat kattintasz, meg ilyenek. De aki szeret kattintgatni, meg egereszni, annak a nagy kattintasszamu/hosszu egeruttal rendelkezo OS is 'hasznalhato' vagyis inkabb kenyelmes lehet, mig vannak olyan emberek is, akik ezen meroszamokra erzekenyebbek.
Ugyanigy differencia lehet olyan esetekben, ha egy alkalmazas pl. nem vezerelheto billentyuzetrol, es olyan emberrel szembesul, aki a billentyuzetet elonyben reszesiti az egerrel szemben.

Egyebkent most belegondolva, a 'hasznalhatosag' nem is a legjobb szo arra, amirol beszelgetunk, inkabb a 'kenyelmesseg' fogalma fedi ezt a temat.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.