( BaT | 2010. 05. 19., sze – 23:27 )

Oké, először úgy írtad, mintha máról holnapra mindenhol lecserélnék a flasht html5 megoldásokra, majd azt írtad, hogy hosszabb folyamatra számíthatunk. Engem érdekelne, hogy kb. mennyi időt jósolsz még a flashnek? Mondjuk mikor csökken a flash plugin támogatottsági aránya 50% alá? (Azaz mikor lesz a böngészők legalább 50%-a flash mentes?)

Most leírom, hogy szerintem mi fog történni. Figyelembe véve, hogy a html5 még nem szabvány, továbbá hogy az internet explorer, mint a még mindig legelterjedtebb böngésző nem támogatja (csak fogja), én még 10 évet jósolok neki minimum. Először is el kell terjednie a html5-öt támogató böngészőknek, és le kell váltania a régieket. Ez szerintem még legalább 5 év. Eközben remélhetőleg véglegessé válik a html5 szabvány. Ezután a weboldalak elkezdhetik az átállást, az is hosszabb időt fog elvenni, bár a nagyobb siteokra biztos nem kell 5 évet várni. Ekkor fog elkezdeni csökkenni a flash támogatottság, talán az 50%-ra nem kell olyan sokat várni, így a 10 évet nem fogja nagyon túllépni. :)

Hozzáteszem, én a silverlight megjelenésekor valamivel merészebb jóslatokba bocsátkoztam, de be kellett látnom, hogy a web nem változik ennyire gyorsan. Pedig technológiailag én sokkal jobbnak tartom, fejlesztőeszközökben sincs hiány, ráadásul ingyen is megoldható a silverlightra fejlesztés. Reményt adott az is, hogy a microsoft megadja a megfelelően működő moonlight plugin létrehozásához szükséges segítséget. De sok esetben eldöntötte, eldönti a kérdést a flash javára a silverlight plugin lassú elterjedése, illetve a moonlight gyatra minősége. Persze legtöbbször a kérdés fel sem merül, mert a fejlesztők között nagyobb arányban vannak azok, akik flashhez értenek, mint azok, akik silverlighthoz.

--
Don't be an Ubuntard!