( Echo | 2010. 05. 19., sze – 21:04 )

A Gleipnir projekt sorsáról sajnos nem tudok konkrétumokkal szolgálni, de ez részben a Microsoft Research működéséből is következik - a kutatási témák iránykeresésként szolgálnak, amik később vagy beépülnek egy meglévő termék új változatába, vagy akár különálló technológiaként elérnek a felhasználók nagyobb tömegeihez is. A Windows Vista és Windows 7 proaktív védelmi megoldásai közül is jópár Microsoft Research projektként indult. Vannak persze olyan kutatási erdemények is, amik végül nem épülnek bele a Microsoft termékeibe.

Érdekes példa a már eredményt produkáló Microsoft Research tevékenységére például a PhotoSynth, a párhuzamos programozással kapcsolatos megoldások (amik évekkel ezelőtt Research projektként indultak), amik mára már egészen kiforrtak a .NET 4.0-ban és a friss Microsoft programozási nyelvekben. Ugyancsak jó példa a Windows Vista és Windows 7 beépített Peer-to-peer hálózati alrendszere, valamint a networking stack folyamatos optimalizációja is több Research projekt eredménye.

Érdemes figyelmet szentelni annak, mik az aktuális kutatási témák, hiszen ezek közül fognak a legéletképesebbek beépülni a következő termékekbe: http://research.microsoft.com/apps/dp/areas.aspx

Látszanak olyan projektek is, amik már koncepciójában befolyásolják a mai technológiákat és trendeket is, még ha nem is követik megvalósításban pontosan az eredeti kutatási témát. Régóta követem például a BIG projektet (http://research.microsoft.com/en-us/projects/big/), ami az elosztott, skálázható adatközpontokkal foglalkozik (szinte az Infrastructure as a Service első elképzelése volt). Személyes kedvencem még a Singularity projekt is, a teljesen felügyelt kódú operációs rendszer koncepciójával: http://research.microsoft.com/en-us/groups/os/singularity/.

Budai Péter
Biztonsági vezető
TechNet programmenedzser
System Center, virtualizáció és Forefront termékmenedzser
Microsoft Magyarország
http://www.microsoft.hu/technet