( bambano | 2010. 05. 19., sze – 16:45 )

A világ elég sok területen arról is szól, hogy a kisebbségek védelmét előtérbe helyezik a többséggel szemben, bizonyos morális vagy egyéb érvek alapján.

Miért adod át a helyed a maminak a metrón, mikor te érsz oda gyorsabban az üléshez?

Másrészt ott is hibádzik ez az érvelés, hogy az MS álláspontja szerint a felhasználók többsége internet explorert akar, mégis bele kellett rakják a böngészőválasztót a w7-be. Pedig a konzumernek ugyanúgy nincs lövése sem arról, hogy explorer vagy opera, mint arról, hogy w7 vagy debian.

Ezek a tények, ezt még lehetne fűszerezni olyan dolgokkal, amik neked már szubjektívnek minősülnek, például azzal, hogy az a bizonyos bizonyítási lehetőség mennyiben adott a kisebb részesedésű operációsrendszereknek. Másképp fogalmazva: tiszta piaci versenyben is ez lenne-e a piaci részesedés aránya.

Ami miatt ezt firtatni kell, az az, hogy jelentős pluszköltség nélkül is meg lehetne oldani, hogy tetszőleges gépet tetszőleges oprendszerrel lehessen megvenni. Csak ezt valamiért senki nem akarja, a vásárlók nagy része meg birkamód belenyugszik.

Egyébként a kérdés nem csak w7-linux viszonylatban merül fel, hanem pl. egy cégnek van mennyiségi licensz szerződése az ms-sel, minek fizessen az oem windowsért?