Él-e még az UHU?

Fórumok

Valamikor tavaly februárban jelent meg a 2.1-es UHU és akkor a fejlesztők nagyjából évenkénti megjelenést jósoltak. Várható-e hogy most is jön egy, vagy már csak hálni jár belé a lélek? Tavaly is temettem és akkor hirtelen megjelent. Remélem, sok kis apró hibát kupálnak ki benne. Sajnálatos módon nem azokat a reakciókat kaptam az UHU-val kapcsolatos javaslataimra amikre számoltam, de ha észbe kapnak még lehet jó magyaros alternatíva!

Hozzászólások

A kérdésfelvetésed elég általános. Mit értesz az alatt, hogy él-e?
Ha a hup-os eredményet nézem, a parlamenti küszöb határán van a választók aránya, tehát lehet élőnek mondani (ellentétben az fkgp-vel). Vagy nem politikai megközelítésre gondoltál? Lássuk csak:

- a levlista működik, forgalma van, (bár kevés a "kamion")
- készülnek UB csomagok, tehát a közösség is él, fejleszt "Juhhú"
- az UHU-Linux Kft. csöndben van, na "Bumm!" :-)
- UHU-t használok én is -többek között- "Igen"

Mi kellen még? Ez jóval több, mint vegetálás. És mint tudjuk ( http://hup.hu/szavazasok/20081130/hovd_2008_kedvenc_linux_disztro#comme… ) nem nemzetközi disztróról van szó, tehát szép teljesítmény!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Azért a hup szavazói magyarok, vagy legalábbis magyar nyelvűek, és így már nem olyan szép a leányzó fekvése (pompás képzavar).
Ha csak a BlackPanther, Frugalware, Kiwi, UHU csoportot nézzük, akkor már vezet az UHU! Bár a Kiwi más tészta, mert az külön nem volt, az Ubuntu meg fölényesen vezetett, viszont a BP a Mandrivával együtt is csak fele annyi szavazatot kapott, mint az UHU, akár a Frugal. :)
Valószínűleg a HUP-on kívül is van Linux felhasználó Mo.-on, és Ők még nem szavaztak!

Ne haragudj, de nem sikerült levonnom a konklúziót az írásod végén. Szóval akkor most mi van az UHU-val? :-)
Melyik leányzó fekvésére gondoltál?
Hogyhogy a hup-on kívüliek még nem szavaztak?
1. a szavazás nevében benne van, hogy hup olvasók választása, vagy valami ilyesmi
2. szerinted mennyiben tér el az eredmény a valóstól (HUP torzítási együttható =) ? :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

az UHU akkor futott vakvágányra, amikor bár meglett volna a lehetőség, mégsem alakult át Ubuntu alapú disztribúcióvá. Pedig még az U kezdőbetű is passzolna:)
a debian alapúság elleni érveket anno még megértetem. a fő érv az volt, számtalan kritikus csomag esetében lehetetlen addon módon tökéletes magyarítást csinálni. pl mc, ezeknél csak az újrafordítás a megfelelő módszer. ok legyen.
de az ubuntu dinamikus fejlődésével lehetetlen lépést tartania az UHUnak. az ubuntu egy kezdőket megcélzó desktop OS, pont mint az UHU. itt egy lassan 10 éve 40milla Ftal létrejött magyar vállalkozás képtelen versenyezni Mark Shuttleworth 10millió dollárjával, és az ubuntu mögötti gigantikus fejlesztői közösséggel.
két lehetőségük van, bár már kicsit az utolsó utáni pillanatban van az UHU,
#1 Ubuntu alapú közösségi kiadássá válik és kizárólag a magyar nyelv maximális támogatására koncentrál, plusz a helyi support biztosíthat még bevételt, a kiadások fedezésére.
#2 RedHat alapú kiadássá válnak, a CentOS mintájára csak kereskedelmibb alapon. csinálnak egy RHEL kiadást magyar nyelvi támogatással és teljes körű magyar nyelvű supportal kiegészítve.

Az #1 és #2 amellett hogy a fun factor a nullához konvergál, üzletileg sem lenne szerintem életképes. Minek fejleszteni + supportálni, ha lehet csak supportálni is? Melyik lesz olcsóbb? Nem a fejlesztő fog supportálni, ő fejleszt. A supportos egy másik ember, akinek el kellene tartania a fejlesztőt.

A magyar nyelv támogatása minden mainstream disztróban egyformán jó. Ami a maximális támogatást illeti, arra egyszerűen nincs tömeges igény.

Az UHU-ból pont azt lenne kár kidobni, ami saját fejlesztés volt, pl. telepítő, build rendszer. Ezek a világ más táján talán nagyobb sikert értek volna el. Egy n+1-edik Ubuntu klónon ki dolgozna szívesen? Lassan ott tartunk, hogy egy script csinál egyet, ha kell.

Egmont írta még jópár éve, amikor felvetettem a témát, hogy mennyi hiba van a mainstream disztribek magyar nyelvi támogatásával. asszem az mc példa is tőle van, azaz ott csak más opciókkal való fordítás mellett lehetett korrekt magyar nyelvű mc csomag. az biztos, hogy valóban jó az UHU magyar nyelvi támogatása.
ma sajnos az UHU az, ami a fun kategóriához konvergál.

minek fejleszteni + supportálni?
azért mert egy saját disztrib a legjobb reklám egy jó support szolgáltatáshoz. másrészt a bevezetett márkanév adott. az UHU név pár éve még sokat jelentett, jól hangzó név volt. talán még ha is emlékeznek rá.
igazából alig kellene fejleszteni, inkább csak újracsomagolásról lenne szó. érdekes módon a Kiwi jóformán költségvetés nélkül meg tudja csinálni. A Linux Mint pedig meglepően sikeres ezzel a modellel. pedig ő extrájuk csak a free software fogalmának rugalmasabb kezelése, alapból része a Mintnek a blob driverek nagy része. És szépen cseng a support üzlet nekik.
az biztos, ha a nem lesz változás az UHUnál, el fognak tűnni, még a Kiwi továbbra is meg fog maradni. annyit nem képes elvégezni az UHU, mint a Kiwi?? nem hinném. megpróbál az Ubuntuval versenyezni? ennek viszont nincs jövője!
ilyen, jól bevezetett névvel csőd felé haladni, nos erre csak egy magyar cég képes:)
a #2 mellett az szól, hogy ma nem létezik olyan Gnu/linux disztribúció amelyhez magyar nyelven supportot lehet kapni. az ULX supportál más disztribeket, de kíváncsi vagyok hogy akár csak itt a HUPon, mennyien hallottak róluk.
egy saját disztribúció ismert névvel a legjobb reklám. ha más disztribre épül, akkor a fenntartása csak minimális költséggel jár. de biztosan romantikusan szép jövő a harakiri is:D

a Novellel viccelsz? nézd csak meg milyen telefonszámot adnak meg Request a Sales Call alatt:) a plusz poén az, hogy mégcsak fel sem lehet hívni. az épkézláb magyar disztribúció ott kezdődik, hogy létezik egy telefonszám, amit fel lehet hívni, és a vonal végén magyar nyelven beszél az ügyfélszolgálatos. az UHUnál legalább egyelőre van olyan, hogy központi telefonszám. magyar nyelvű kézikönyvet sem láttam azóta Suse dobozban, hogy átvette a disztribet a Novell.
a deja.huról még soha nem hallottam és tartok attól, hogy ezzel nemcsak én vagyok így. ezért mondtam, hogy a saját disztrib a legjobb reklám. UHUról szinte mindenki hallott, aki az utóbbi években computert vásárolt magyarországon, nemcsak a hardcore linuxosok.
igazából a Blackpanther linuxot hozhattad volna fel ellenpéldaként. az ő ismertségük viszont jóval kisebb az UHUnál, ezért az UHU előnyben lenne, még egyelőre. egyébként a Blackpanther is egy másik disztribre épít, a Mandrivára.

Az mc-t hozod fel már másodjára. Múlik az idő, ma már az mc nem is része az alaptelepítésnek Ubuntun vagy openSUSE-n (de valószínűleg máshol sem). Egy újonnan linuxozni kezdő felhasználó azt sem tudja már talán, hogy mi az.

A honosítás ma már eléggé más, mint akár 5 évvel ezelőtt. Nagyot fejlődött a szabad szoftver e téren, fontos lett a honosítás. Továbbra is állítom, hogy ma már nem nagyon lehet lényegesen többet nyújtani egy magyar fejlesztésű disztribúcióval, mint egy magyarra állított openSUSE vagy Ubuntu (vagy bármi más). Ugyanaz a GNOME, KDE, Firefox, OpenOffice.org stb. van mindegyikben.

részletesebben kifejtettem a korábban írottakat. ezért említettem meg újra a mc példát. egyébként is Egmont érve volt, amivel nem értettem egyet.
nyitott kapukat döngetsz. ugyanazt írod, amit én. a topic az UHUról, és a jövőjéről szól. azaz adott egy helyzet. szerinted el kellene tűnniük, mert úgy sincs semmi esélyük?
ez az a pont, ahol talán már más a véleményünk. szerintem lehet jövője az UHU névnek. de az önálló magyar fejlesztésű disztribúciójuknak nincs jövője. ezért marad az Ubuntu alapúság, vagy a másik említett út. így nem lenne elveszve egy jól bevezetett linuxos márkanév, és nem lenne elvesztve az UHU userbázis sem.
amivel komolyabb munka lenne, egy upgrade kiadás készítése a jelenlegi UHUról az Ubuntu alapú kiadásokra.

Ez az eltűnés olyan drámaian hangzik, pedig lehet, hogy nincs is dráma. Egmont lépett tovább a Google-höz, a többiek sem főállásban UHU-znak már, ha jól tudom. Ha nem megy, lépnek tovább ők is. Biztos mással is tudnak pénzt keresni. Amikor az UHU-ról beszélünk, nekem mindig a fejlesztők ugranak be, az emberek. Nem a név. Kicsit olyan ez, mint hogy még mindig vannak emberek, akik szerint a Netscape még mindig jó böngésző, és van köze a hajdani Netscape-ekhez. Egy Ubuntu alapú UHU mitől lenne folytatás? A baglyos logótól?

Hm... Akkor gondolj arra is, hogy mit váltana ki egy ubuntu alapra átállás a csomagolási rendszerben, és mit csinálnának a mostani lelkes csomagolók? Bár nem értek hozzá, de gondolom az uhubuild mehetne a kukába. Pedig szerintem ez az uhu legnagyobb előnye. Magyarok fejlesztenek magyaroknak linuxot. Hát van ennél szebb? :-) Ezzel kapcsolatosan véleményemet lásd a fentebbi hup szavazásos linken...

Egyet értek veled abban, hogy az UHU jó márka. DE azzal nem, hogy egy üres jó márkává kellene tenni. A márka jóságát az adja, ami mögötte van. Amióta a nagy német márkájú barkácsgépek is Kínában készülnek, és elérhetőek mindenki számára, meg is lehet nézni a minőségüket.
Szertintem a jelenlegi állapot nem tarthatatlan. Azon kellene gondolkozni inkább, hogy miként lehetne a fejlesztések dinamizálásához szükséges forrást az UHU-Linux kft-nek előteremteni. Én ezen agyalok, holott egy megrendelt dvd-n és adóm 1%-án kívül semmi kapcsolatban nem állok a céggel, mégis a javát akarom, mert az ingyenes szoftverét használom. Ha társakra találnék, talán ki lehetne agyalni valamit. Jelen fórum sem utolsó hely erre a célra...

Azzal sem értek egyet hogy erre a 10millió emberre nem érdemes építeni. Amiről az ember lemond, az végül is önbeteljesítő jóslattá válik... Igen is érdemes! Érdemes lenne nem csak .exe-t, .rpm-et .deb-et készíteni egy irodai szoftvercsomagból, hanem tar.gz-t is, ha lehet... (javítsatok ki, ha készült!!) Nem kis munka van eddig az UHU-ban, amit természeresen senki nem akar kidobni, és ez így is van jól. Csak tovább, kitartóan! Nem megfutamodni! Nekem az UHU volt az első és egyetlen disztró, amivel sikerült átálljak windows-ról. Ez szerintem lehetne cél. Kialakítani egy olyan szolgáltatást a szoftver mellé, ami ezt segíti. Úgyis olyan divatos szó ma a kifehérítés, miért ne lehetne ezt a szoftvereknél is elkezdeni -gondolok itt a rengeteg illegális win példányra, és a rájuk telepített kalóz szoftverekre-. Nekem az is örömet okoz, hogy nem vagyok rákényszerítve a kalóz szoftverek használatára még játék terén sem.
Sajnos még mindíg nem ismerik elegen az UHU-t, pláne azok, akik számítógépeket adnak el. Ezért a vásárlók bizalmatlanok. Másrészt nem is oktatják a suliban a Unix alapokat. Holott ez kb olyan, mintha nem tanulnánk más nyelvet az anyanyelven kívül, mert ezt tanultuk először, és a legtöbb helyen -itthoni viszonylatban- úgyis az kell. Megmondom őszintén: verseny ide vagy oda, én nem venném rossz néven, hogyha az állami szervezetek átállnának UHU-ra. Persze ez nem igazságos, de a többi magyar kötődésű linuxot leszámítva (Black Panther) ez nem izgat -sajnos a GVH és az uniós hivatalok ezzel másként vannak-. De lehet, hogy megpályáztatva sem maradna alul az UHU, csak kormányzati akarat kellene...

Ezt a végtelenségig tudnám folytatni, de nem akarok negyon ömlengeni... :-) Inkább majd még reagálok!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Azon kellene gondolkozni inkább, hogy miként lehetne a fejlesztések dinamizálásához szükséges forrást az UHU-Linux kft-nek előteremteni."

# A megfelelőnek tartott „Klub-csomag” kiválasztása és megrendelése
# Pénzügyi teljesítés (átutalás, csekk, személyes befizetés)

Oké. :-) Arra gondoltam, hogy széles tömegek -és nem a nagys*ggű túlsúlyosokra gondolok- kapjanak olyan impulzust -nem 220V-, ami arra készteti őket hogy használják és támogassák az UHU-t. Én is igyekszem megtenni a magamét (vettem dvd-t, adóm * 0,01), de nem vagyok annyira eleresztve, hogy lendítsek rajtuk. Meg sok kicsi sokra megy, és nem is érzik meg annyira a user-ek.

Igyekeztem lezárni a félreértéshez vezető kapukat... :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Én akár még fizetnék is érte, ha változtatnának pár dolgon. Felvetettem már a kinézetét, ami több mint ronda. De ez a legkevesebb, mert a multimédia támogatáson bizony van mit csiszolni. amikor erről írtam, akkor valamelyik illetékes egy félgoromba válasszal azt közölte, hogy ez nem arra van, meghogy van rá pont elég kodek. Ez viszont kicsit se igaz! A tavalyi előadáson viccesen ugyan, de a "gonosz" Ubuntu, mint ellenség vetült föl. Az emberek azért szeretnek Ubuntut használni, mert ott azt kapják, amit kérnek. És azt INGYEN kapom meg! Ha valaki a pénzem szeretné, akkor azért tegyen valamit.
Sajnálnám, ha megszűnne, mert egy valami oknál fogva nagyon gyors Linuxot veszítenénk el. Nem simán gyors, hanem idáig a leggyorsabb amivel összefutottam. Jó pár gyenge gépre raktam már emiatt föl.
Ha most egy épkézláb rendszert hoznának össze, még az 1% -omat is odaadnám. Sőt, mint írtam is, FIZETNÉK érte!

(még?) nincs, de ha valaki akkor lát először Linuxot, akkor nem kell a kernel-headert, c fordítót és minden más kütyüt telepíteni, telepítőt nem bekapcsolt grafikus felülettel elindítani... Vagy nem kell plusz repót beállítani. Ha választani kell, te melyikre voksolnál egy kezdő szemszögéből?

Ubuntu témát én is hanyagolnám, és halkan megjegyzem, hogy a telepítő cd-t kipróbálva egy filmet nem tudott lejátszani, mert nincs Codec. Ezzel aztán frankón be lehet mutatni a windows usernek, hogy mit tud a linux... Inkább az UHU-live-al fogok kampányolni... A pendriveUHU is "ütős".

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Én arra gondoltam, amikor az illető nem akarja telepíteni, nincs is a telepítés számára partíció, csak ki szeretné próbálni... Ilyenkor nem lehet semmit letölten. Vagy rosszul tudom?

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Az igaz, de azokon legalább van mit feltelepíteni. Nem úgy, mint UHU alatt, mert ott forrásból kell mindent felrakni amire szükség van. A csomagkészítésig sajnos már jutottam el. A csomagolóknak meg mikor emlegettem mi kell, akkor pár kényszeredett válasz és kifogás után többé nem foglalkoztam velük. Könyörögni meg nem fogok egy csomagért se, mert nem velem szúrnak ki.
A kodek az manapság kulcskérdés, nem kéne ennyire félvállról venni. Én az Ubuntu tároló forrásaiból dolgoztam. Szépen lefordultak és működtek. Szerintem ezen patchelt források használatának semmi jogi akadálya nem lenne. Igazából nem is olyan sok csomagról lenne szó, ezért nem is értem ezt a fajta elutasító hozzáállást.
Az UHU-nak égető szüksége lenne egy kis szemléletváltásra, főleg ha $-t is akarnak belőle látni!

Valamikor tavaly február-március környékén. Mivel már régen nem UHU-t használok, pontosan nem emlékszek rá, de leginkább kodekeket szerettem volna. Az Audacious is szerepelt a listán, Ez el is készült, de nagyon "mezítlábasan" fordították le. Alig tudott valamit, mert a függőségei nem voltak kielégítve. A Compiz sarkosan el lett utasítva, pedig már több mint csicsa. A többire nem emlékszem igazán, de nem voltak lehetetlen kívánságok, mert nekem sikerült leforgatni őket. A Tango ikonokra való átállás gondolata se izgatta az urakat, pedig én már akkor megcsináltam. Egyszerűen csak be kellett volna másolni és kész. Az meg tényleg nem egy egetrengető. http://madboy74.extra.hu/uhutango.tar.gz Ha kell, használd. Abban az esetben, ha fel lesz használva a hivatalos változatban, akkor ismét felajánlom a segítségem, mert lenne még mit kikupálni.

"A Tango ikonokra való átállás gondolata se izgatta az urakat, pedig én már akkor megcsináltam."
Én inkább úgy emlékszem, hogy belekezdtél valamibe, aztán azt vártad, hogy mások majd tesztelik/befejezik és esetleg bekerül majd az UHU-ba. Nem így történt.
Arra nem emlékszem, hogy bárki is elutasítóan reagált volna az ötleteidre.
csomagoló
fejlesztő

Igen, olyan 75% körüli elkészültsége volt, amikor megemlítettem. Én azt vártam, hogy majd reagál majd valaki valami hasonlót:
A: hagyd a francba, mert mi a Bluecurve témára esküdtünk fel;
B: igen kipróbáltuk, a következőbe már ezt tesszük. De akkor csináld meg még ennek meg annak a Tangosítását is, meg változtass rajta itt és itt.
Ha visszajelzést se kapok, akkor minek csináltam volna tovább? Még mindig összehozhatom nektek a 2.2 (3.0?) -höz, ha nem feleslegesen töltöm el vele az időmet.
Valahol a hallgatás is egyfajta elutasítás.

Konkrétumokra nem emlékszek, mert akkor tudtam volna, hogy abbahagyjam-e vagy folytassam.
Én ezt a 2.1 kiadása után készítettem el nem sokkal, abból a megfontolásból, hogy még mindig a régi ikonok. Biztos nagyon elfoglaltak lehetnek a srácok, nincs idejük ezzel is foglalkozni. Nem baj, majd én segítek. Na itt akadtunk el, mert tényleg senki se utalt arra, hogy mi legyen.
A 2.2-höz képest viszont tényleg túl korán lett feladva. Én arra gondoltam, esetleg szóltok mit változtassak, mit tegyek még be, aztán majd szépen bekerülnek a csomagokba egy nagyon minimális verziószám megkülönböztetéssel és lám frissítés után már mennyivel másképp néz majd ki. De ezt a 2.1-hez csináltam.
A válaszok közül emlékszek arra, hogy a Tango ikonkészlet része az UHU-nak, így felesleges a munkám. De ez nem teljesen van ám így! Többek között a kategóriák ikonjai is át lettek buherálva, amit "élvezhetően" csak a Bluecurve témával lehet használni. Létre lettek ugyanis hozva speciális, csak az UHU-ra jellemző nevű ikonok. Igazából bármilyen témát használsz, nem lesz teljesen jó emiatt. Ebből a válaszból nekem az jött le, hogy még arra se lett méltatva, hogy kipróbálja valaki. Akkor egyből észre lehetett volna venni a különbséget. Nekem az nem tettszett, hogy igazából meg se lett normálisan nézve.

De nem adtam fel teljesen a dolgot, mert itt azért töltötték le páran:
http://gnome-look.org/content/show.php/Tango+harm-on-icons?content=76316

(szep lassan kezd szetesni a forum :))
Megneztem ujra ezeket a tangos tolgokat, mert mar nem emlekeztem, hogy pontosan mi tortent.
Szoval a nagy helyzet az, hogy ugyan lehet hogy a te oldaladrol 75% megvan a tangositasnak, de teljes munkat nezve jo ha 20% eleri. Sajnos nekem nincs idom ennyit fogalkozni ezzel a temaval. Ha sikerul meggyozni egy-ket csomagolos embert akik az altalad osszegyujtott dolgokat beepitk a programok ub forrasaba, es ezt elkuldik bugtrackerbe, vagy a dev listara reszemrol nem lesz akadalya hogy bekeruljon a kov UHU-ba.
Ha tenyleg komolyan gondolod, vesd fel ujra a temat a dev listan, hatha akad onkent jelentkezo a dologra.

"Sajnos nekem nincs idom ennyit fogalkozni ezzel a temaval"
Ezért vállaltam volna fel.
"Szoval a nagy helyzet az, hogy ugyan lehet hogy a te oldaladrol 75% megvan a tangositasnak, de teljes munkat nezve jo ha 20% eleri."
Én egy átlagos rendszert használok saját célra, nem rakok fel minden csomagot. Annak viszont szerintem meg volt a 75% -a, de ebből ne nyissunk vitát. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy megmondja mit is akar, akkor én megoldom. De csak a magam gyönyörűségére nem megyek bele olyan dologba, ami nagyon sok munkát igényel és nincs lényegi érdeme.
A devlistával nem foglalkoznék, mert nem vagyok egy fejlesztő típus.
Ezzel a témával a madboy74@gmail.com -on kellene folytatni az eszmefuttatást, mert akkor tényleg szétesik a fórum.

Szia!

Szerintem Janusz arra gondolt, hogy az, hogy nálad megy, nagyon jó, de csak a kezdet (itt a 20-75%-os eltérés). Kezdő csomagoló leszek :-), ezért lehet, hogy nem jól tudom, de azért kifejtem a véleményem:

A csomagkészítés mindíg azzal kezdődik, hogy előbb megnézzük, hogyan lehet a gépünkre felrakni forrásból a programot. Így megtudjuk, milyen inputokat vár, milyen környezeti változók kellenek esetleg, mik a buktatók, függőségek stb. Kb. itt tartasz te, ha jól sejtem.

Aztán kialakítjuk a csomagnak a csomagolás könyvtárszerkezetét, és elkezdjük feltölteni az adatokat (vendor, maintainer stb)

Majd következik a neheze, meg nézzük, milyen fájlokat és hova pakolt fel a program, tudja-e ezt a csomag, esetleg szükség van-e addons könyvtárakra. Hogyan kezeljük a függőségeket?
Csomagolás.

Próba, javítás.

Újra csomagolás.

Próba, javítás.

És megint

Próba

Teszt másoknál

Javítás

.
.
.

Kész

UBK-ra, hivatalosba bele!

Én szurkolok neked, hajrá!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Én szurkolok neked, hajrá!"

Kösz, de még az életben egy darab csomagot se kreáltam. Idáig még csak a saját gépemmel bíbelődtem, abból akarom mindig kihozni az ideálisat.
Tudom, hogy nagy cumi a csomaggyártás, mert a saját gépre se mindig könnyű, nem hogy máséra is, ahogy írtad.

"Kezdő csomagoló leszek :-)"

Ehhez viszont én kívánok neked sok sikert!

mert ott forrásból kell mindent felrakni amire szükség van

annyira utálom az ilyen általánosításokat, ~3000 db csomag nem elég a kicsi szívednek?
és mielőtt Te vagy más azzal jönne, hogy ubira ~25000 db csomag létezik, fel tudok sorolni párat, amit én használok, és nincs meg ubira, ellenben uhura igen...

A kodek az manapság kulcskérdés, nem kéne ennyire félvállról venni

egy, azaz egy kodeket mondjál, ami nincs benne az uhuban!
másképp fogalmazva: még nem fordult meg a kezeim között olyan videó, amit ne tudtam volna megnézni akár több playerrel is...

Az UHU-nak égető szüksége lenne egy kis szemléletváltásra

momentán ezzel egyetértek, de ez nem rajtunk, felhasználókon fog múlni, és nem egy portálon/fórumon fog eldőlni, hanem a kft vezetőségének kell ez ellen tenni, de mivel évek óta így mennek a dolgok arrafelé, talán nekik így tetszik, nem tudhatom...

--
by Mikul@s

Mivel 2008 márciusa óta nem használom, ezért kicsit nehéz lenne pontosan visszaemlékezni. De ha az archívumot átlapozod, talán megtalálod. Nem kizárt, hogy azóta simán elkészültek, de mint említettem régóta nem néztem meg mi a helyzet. A 3000 csomag már akár vidáman lefedhet mindent, ebben igazad van. Ha mondjuk valaki egy idegen nyelvből ismeri a 100 legfontosabb szót, akkor már az adott országban többé-kevésbé elboldogul. De ez csak abban az esetben igaz, ha ebből vagy 20 nem rokonértelmű...
Ha a lejátszás jól ment volna, akkor mi a francnak forgattam volna le jó pár progit? Biztos nem csinálom, ha nem muszáj.
Vegyük mondjuk a gstreamer csomagot. A Totem miatt kell, mert ez lett az alapértelmezett. (nem fogok még ehhez Mplayert és VLC-t is felrakni csak azért, hogy boldoguljak) Csak alapfüggőségekkel lett leforgatva, sok mindenre nem alkalmas. Szám szerint ez már egy a 3000-ből, de mi van a lemaradt támogatásokkal? Így az csak csupán fél csomag.

Már nem tudom pontosan, de volt pár. Többek között néhány HD filmmel is volt bajom, de az ape file-ok is kihívások elé állítottak. Mielőtt az Audacious-t hoznád fel megoldásnak, közölném, hogy az csak alapfüggőséggel lett (akkor) lefordítva. Ha jól emlékszek, ehhez a már meglévő kodekek verzióját is frissíteni kellett. Azok közül az eredetiek már nagyon korosak voltak.

Hozzátenném, hogy egy szűz Windows XP telepítéssel próbálj meg valamit lejátszani. Azt hiszem, ott is nyaktörés lenne a vége, hiszen ott is licensz problémák miatt hanyagolták a codec-ek elég jelentős részét. A wmv meg hát.... ...hagy némi kívánni valót. :)

na igen. de ha a linux mondjuk szeretne a desktop fronton versenyezni a win-el, akkor nem ugyanazt kéne nyújtani, mint egy windows, hanem többet. ezért engem nem vígasztal, hogy szűz windows sem játsza a filmet.

értem én hogy licensz, meg utólag fel lehet rakni, meg satöbbi, de egy halom disztró mégis megoldja.

az ubuntu meg úgy néz ki hogy linux zászlóshajó lett, és nem nyújta azt amitől én például megszerettem a linux-ot...

én telepítés után egy kész rendszert kapok, nem telepítgetek még, mint win user-ként.

emiatt félek is hogy ubuntu miatt beskatulyázzák a linuxot, mint ugyanaz mint win, csak nem megy rajta a játék, bár a kocka jól pörög...

mert szerintem már csak a "buta" user-eket lehet csábítani linuxra, akiknek ennyi jön le egy operációs rendszerből. aki ért valamit hozzá, az már saját észérvei miatt eldöntötte mit használ.

a felhasználók 90 %-a meg sosem fog "szakértővé" válni.

na igen, blackpanther-el sem volt gondom, csak használni kellett. uhu-nak a júlia live cd-je volt az első "élő" linux nekem, nem győztem kapkodni a fejem mikor betöltött, xp-émhez képest bőség zavara fogadott, és minden ment úgy emlékszem. most meg frugalware, azon sem keresgélek a tárolóban codec-et...

"mert szerintem már csak a "buta" user-eket lehet csábítani linuxra"

Van egy mondás: "A linux felhasználóbarát! Csak megválogatja a barátait..." Ez jól van így. Jöhet mindenki, csak nem kell a buta userek igényeinek prioritást engedni a fejlesztések irányának kiválasztásakor. Nem tudom, mi volt előbb -illetve $ejtem-: az emberek egyre butábbak lettek, ezért egyre "könnyebben kezelhető" operéciós rendszereket készítettek, vagy a folyamat fordított. Egy biztos: a linux egyre jobban kezelhető kezdőknek is, miközben a parancssort megtartva képes a programozók, rendszergazdák igényeit is kielégíteni (gyorsaság, hatékonyság, automatizálás stb.)

"a felhasználók 90 %-a meg sosem fog "szakértővé" válni."

Egyetértek. Sőt:

1. nincs ez másként a Winnel-sem (sokszor hallom, hogy van aki windows telepítéshez segítségre szorul...)
2. nem is kell, valamiből a szakértőknek is meg kell élni :-) Olyan ez, mint bármi más foglalkozás: mindent lehet hobbi szinten csinálni, de a szakértő az szakértő (tapasztalat, ráfordított idő több)...

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Itt egy MAGYAR disztró jövőjéről beszélnénk, qurva jó, hogy felhozod az Ubuntu-t példának. Magasról teszünk rá, hogy az Ubuntuban van-e valami vagy nincs, pont olyan sláger disztri és pont olyan ocsmány is mint annó a Debian volt. Talán, ha ennyit segítettetek volna az UHU-nál, mikor példálózni kellett volna, akkor most előrébb lenne... (akinek nem inge...)

----- www.blackpanther.hu -----

> Érdemes lenne nem csak .exe-t, .rpm-et .deb-et készíteni egy irodai szoftvercsomagból, hanem tar.gz-t is, ha lehet... (javítsatok ki, ha készült!!)

Az OOo-ra gondoltál, azt hiszem. Én nem szoktam tag.gz-t készíteni, mert a build rendszer alapból nincs erre felkészítve, de mások időnként igen (Slackware csomagot, ami tgz). Gondolom össze tar.gz-znek egy feltelepített OOo-t. Az exe, rpm és deb annyival tud többet, mint egy sima archívum, hogy elvégzi a rendszerintegrációt is (menükbe beírja magát, fájltípusokat összerendeli a programmal stb.). Szerintem ez elég fontos.

ahhoz, hogy az UHU meg tudja tartani a usereit, ill növelni tudja a számukat elsősorban friss desktop csomagokra van szüksége. Ubuntunál ez jól meg van oldva a fél évenkénti kiadásokkal, akinek az is kevés ott vannak a backportok. az UHUnál ilyen kiadási ciklusok mellett szükséges, hogy a desktop felhasználás során fontos csomagokból mindig legyen friss backport, böngésző, média lejátszó, office, instant messengerek, stb. bindből vagy apacheból nem kell aktuális egy főként desktop célokra használt disztribbe, mint az UHU, de a desktop alkalmazásokból mindenképp. nem használok UHUt ezért lehet, hogy van és nyílt kapukat döngetek. security team van az UHUnál?

a Netscape tudtommal már hivatalosan is megszűnt pár hónapja, de amíg létezett valóban volt köze az egykori Netscape navigatorhoz. mégiscsak a netscape5 forráskód alapon indult el a Mozilla fejlesztése. mára alaposan át lett írva, de azért imho több köze van a korábbi Netscapehez így is, mint pl a mai Mac computereknek, az egykori Macintoshokhoz.
a mai Mac mitől folytatás? jóformán csak az almás logótól. valójában egy PC, forkolt freebsd rendszerrel, és egy még valóban saját GUI rendszerrel.
Control Data Corporation már nem is létezett, amikor még mindig nyomták a CDC logot, a valójában SGI Indigo gépekre. szerinted a névnek nincs jelentősége, szerintem van. ez szemléletbeli különbség, mindkettőben van igazság.

Annak ellenére, hogy ma már én sem UHU -t használok, tekintsétek meg a következő két képernyőrészletet.
Az egyik az állítólag _halott_ és felesleges UHU alatt, a másik pedig az egekbe ajnározott, állítólag ugyanolyan minőséget nyújtó Ubuntu alatt készült.

UHU
Ubuntu

Ha véletlen valaki nem fedezné fel a különbséget, a hónapok neveit ellenőrizze csak le...

A tisztánlátás kedvéért, bár sokáig UHU-t használtam, ma Ubuntu-t használok. És ma reportoltam a fenti problémát az ubuntu-l10n-hu listára.

A különbség ilyen apróságokon is múlik, ahogy azt anno Egmont részletesen kifejtette, de ahogy olvasom sokan máig sem tudták azt megérteni.

Az meg, hogy nem része az alaptelepítésnek az mc, semmit nem jelent ezrek kedvenc alkalmazása máig is ez.
Lásd a HUP szavazás kapcsolódó eredményét (is) HOVD 2008 Kedvenc fájlkezelő. 59%

Tartok tőle, hogy rossz a példa, mert ezek a glibc-ből jönnek, és valaki okos kitalálta, hogy nem feb, hanem febr kell magyarul, az mc meg mindenképp 3 betűt akar kiírni. Az Ubuntuban újabb glibc van, ennyi... Ez nem az UHU érdeme.

szerk.: Kicsit utánanéztem, ezek szerint előbb lehetett a glibc javítása (pont Egmont jelentette be), utána az uhusok patchelték az mc-t. Akkor mégis az ő érdemük. :) Megkoptak az emlékeim.

debian alapokon van.
tar.gz-t is lehet "make install" ha nincs benne függőség.

Rendes uhu-csomagoló brigád van a gyári csapaton kívül.
(UHU-build programmal)

a #2 lehetőséget már nyilvánosan kitárgyalták 2.0 előtt és abban maradtak, hogy most már késő rpm felé mozdulni.

Dolgoznak a 2.2-n

szerintem btrfs előtt nem jönnek ki vele.

az rpm alapúságra való átállást tárgyalták ki. amit írtam az nem teljesen az. nemcsak rpm alapúság, hanem RHEL alapú kiadás. CentOS+magyar nyelv még kifinomultabb támogatása. ez ugyanúgy minimál extra munkát igényel, mint az Ubuntu alapra átállás.
szerinted a jelenlegi UHU iránynak van jövője?

Egy kis kitérő:
A ’80-as évek végén a számítógépes magyar helyesírás-ellenőrzés még lehetetlennek látszott (azóta legalább két megoldás is létezik), a korrekt magyar ékezet-kezelés pedig eléggé kilátástalannak. A magyar ékezetes betűk használatához a számtalan kódlap, mindenféle trükkök stb. már akkor is eléggé áttekinthetetlenek/bonyolultak voltak (azóta is szerintem) és ráadásul még nem is akadt közöttük teljeskörű megoldás., de mostanra hál’ Istennek erre van többfajta lehetőség, pl. UTF-8.
Az UHU fejlesztői mindig is törekedtek a magyar nyelvi elemek optimális kezelésének a megvalósítására, pl. hogy terminál-ablakban is legyen ő és ű betű, még akkor is, ha ennek parancs-sorban nincs túl sok jelentősége (bár a parancssori paraméterekben már van). Az UHU-ban meglehetősen sok patch van, ezek egy része a magyar nyelv jobb kezelését szolgálja. A Debian csomagokban is van sok patch, de azok nagyrészt az eredeti programokhoz hozzáadott Debian-os dokumentációkat tartalmazza és nem érdemi részeket. Az UHU-csomagokban lévő módosítások a jobb működést szolgálják.
Ha az UHU Ubuntu-vá alakulna, akkor szerintem a fenti előnyeit vesztené el. Az UHU most is a magyar nyelv maximális támogatására koncentrál. Ubuntu alapon ez valószínűleg kevésbé lenne sikeres. Az Ubuntu-hoz rengeteg csomag van, de ezek az eredeti programokon alig változtatnak valamit, tehát a nyelvi beállítások is csak az eredeti programok lehetőségei szerint érvényesülnek. Az UHU fejlesztőknek így is van elég dolguk, az Ubuntu tároló számtalan csomagját nem győznék.
Tehát (szerintem) nem biztos, hogy az Ubuntuvá alakulás jó ötlet.

p.s.: Ez csak az én véleményem és azt, hogy egy magyar fejlesztésű Linux és pl. magyar nyelvi támogatással ellátott Ubuntu között pontosan mi is a különbség, nem igazán tudom.

Én csak a régi ergizdánktól örökölt (magyar) suse és az általam létrehozott uhu-s samba megosztás közötti különbséget látom.

Ez az utf-8. Parancssorban is látszik a könyvtár/állománynévben a őŐűŰ.

Ubuntuval viszont nem hiszem, hogy belevágtam volna egy 3TB-os raid5 blokknak (és raid1 bootnak).

Tudom, értem Ubuntu nagyon Trendy.

a magyar-magyar szar, csak a külföldi-magyar jó
itthoni fizetésünket is költsük el külföldön
aztán ne is csodálkozzunk, hogy ez fokozódik

Ubuntu - Non-English Support:
Bengali (Bangladesh); Brazilian; Catalan; Česky; Chinese; Croatian; Dutch; Finnish; French; German; Greek; Hebrew and Arabic; India (any Indian language); Indonesian; Italian; Japanese; Korean; Kurdish; Persian (Iran); Portuguese; Romanian; Russian; Slovak; Spanish(General/Argentina/Chile); Swedish; Tamil; Turkish; Urdu (Pakistan)

Sehol se vagyunk!

Tegnap éjjel - nagyszellem idézésen
Neumann János átdugta a fejét a Hilbert-térből ide a Cyber-térbe és ezt súgta:
Ha engem történetesen John Newman-nak hívnának,
akkor nem csodálkoznék ezen - na de így?

Ez utóbbi tételen el kell, hogy keserítselek. Az ürgét a többség szerint John von Neumann-nak hívták. És ez így van nagyon sok emberrel, akikre mi mint magyarok tekintünk, de akiket bizony sokan mások is sajátjuknak érzik. Azon kéne elgondolkodni, hogy hogyan lehet az, hogy az a sok magyar tudós egy se kis hazánkban csinált nóbeldíjat. És ez nem is teljesen offtopic az UHU kérdésben sem. (Csak hogy értsd, szvsz ugyanazért, amiért nem életképes az UHU sem.)
Csaba

A számítógép atyja margittai Neumann János Lajos néven született Budapesten, 1903. december 28-án. Iskolai tanulmányait 1913-ban kezdte meg a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, mit akkoriban a világ egyik legjobb középiskolájának tartottak.

Ezért aztán von. Gondolom abban az időben ebben az országban már senki se tudott matyarul ( a vasoriban se).

Az biztos, hogy világméretben nem a többség vagyunk.
1948-1956-ig viszont az oroszok találták ki őt is, mint mindent.

"hogyan lehet az, hogy az a sok magyar tudós egy se kis hazánkban"
... nem kellettek itthon ők se - az akkori polgároknak ...

Lehet, hogy UHU-t is offshore jueszéjben kellett volna kitalálni.

Javasolni fogom a 2.2 verzó munka címének
az UHU-m2 (uhumtu - a magyarul nemértők részére)

Az elveket Ő fektette le. Természetesen voltak előtte mások is, de ha pl. a gépzongorát vagy a lőpálya-számító automatákat nem tekintjük számítógépnek, akkor Övé az elsőbbség.
A korai elektronikus számológépek (pl. Konrad Zuse relés gépe) nem rendelkeztek azokkal a tulajdonságokkal, amit N.J. elméletben kidolgozott és amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen a számítógép.

Oroszok: szerintük ők találták fel az abacust, (IS!)
(már nem emlékszem minek hívják ők a golyós számológépet)
na jó, csak vicceltem.

Anglia:
Charles Babbage (1792-1871) brit matematikus és feltaláló kidolgozta a modern programozható digitális számítógép alapelveit (de csak mechanikus megvalósításban gondolkodhatott)
és ugyanott:
A gép működési elvei miatt azonban sok történész Babbege-et és a munkatársát, Augusta Ada Byron (Augusta Ada Lovelace) matematikust (Lord Byron angol költő lányát) tartja a modern digitális számítógép igazi feltalálójának.

Bulgária:
Az elektroncsöves bináris áramköröket, a dobmemóriát, a műveletvégző és az összes többi részegységet egy Bulgáriából emigrált családnak a fia, John V. Atanasoff találta ki. Ő volt az, aki Clifford Berryvel együtt megépítette a világ első elektronikus számítógépét, az ABC-gépet (az Atanasoff Berry Computert).

USA:
Mauchly és Eckert szabadalmaztatta az ENIAC-ot, ennek valamennyi áramkörét, tehát a korai számítógép elvét is,
noha maga a számítógép (ennek az alapelve) nem az ő találmányuk, az UNIVAC miatt az amcsiknál ők a nyerők
(pedig van ott egy érvényes bírósági ítélet is, miszerint:
„Az első elektronikus számítógép megalkotója John Vincent Atanasoff.”)

Aztán jött Neumann János:
margittai Neumann János Lajos
Johann Neumann von Margitta
Johann von Neumann
John von Neumann
a mostani működő alapelvekkel.
A Neumann-elvek:
- teljesen elektronikus számítógép;
- kettes számrendszer alkalmazása;
- aritmetikai egység alkalmazása;
- központi vezérlőegység alkalmazása;
- belső program- és adattárolás.
Ez leginkább abban különbözött a korábbi két számítógéptől, hogy párhuzamos működésű volt, tehát sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig – fő vonalaiban – megegyezett a mai modern számítógépekével.
Ezért a világ tájékozottabb fele ma is ezt a gépet tekinti minden számítógép dédapjának.

Ez olyan, mint Edison telefonja Puskás Tivadar központjával, ami később mechanikus (rotary) majd digitális lett.

az a sok magyar tudós egy se kis hazánkban csinált nóbeldíjat

Például Szent-Györgyi? De van olyan is, aki Mo-n végezte el azt, amiért megkapta, csak mire odaítélték, külföldre vándorolt.
És ők is jellemzően a magyar népszokások (kicsinyeskedés, féltékenykedés, irigykedés, "dögöljön meg a szomszéd tehene is", bürokrácia túltengése) miatt mentek, bár szorosan a nyomukban lihegnek, akiket valamelyik államrendszer kényszerített továbbállni.
Én továbbra is használom az UHUt, makacsul, csakazértis. Bár sajnos támogatni nem nagyon tudom, csak az 1%-kal... :( Viszont most tanulok csomagolni, hátha az is jó lesz.
Van jövője szerintem, csak az érdeklődést kellene felkelteni, egy-két ügyesen elhelyezett tájékoztatással/reklámmal, amire viszont nagyon kéne pénz is. Annyit viszont nem tudom, honnan tudnának előteremteni. Bár a YouTube, Videa, stb...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A nyelvi támogatásról annyit, hogy én uhu 1.2-ről váltottam debian-ra. Ugyanis kipróbáltam, milyen is az a debian, és amikor beírtam a terminálba debianon, hogy apt, a debian bizony magyarul írta ki hogy: "Ez az APT a SzuperTehén Hatalmával rendelkezik.". Az uhu meg angolul. Egy darabig mindkét rendszer egymás mellett fent volt, aztán uhu szépen lassan lekerült. nem nyújtott többet, mint a debian, viszont sajnos kevés csomag volt hozzá. Aztán mikor kijött a 2.0, kipróbáltam. kifejezett csalódás volt. Az 1.2 egy nagyon jó rendszer volt, stabil, és gyors. A 2.0 már annyira nem. Az uhu live cd-k pedig mai napig etalonnak számítanak nálam. Még meg is vannak, használom is őket. Csak sajna avulnak el :(

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

amikor beírtam a terminálba debianon, hogy apt, a debian bizony magyarul írta ki hogy: "Ez az APT a SzuperTehén Hatalmával rendelkezik.". Az uhu meg angolul

ezen én is sokat szoktam mosolyogni, de nem erre mondják, hogy a kivétel erősíti a szabályt?

Az 1.2 egy nagyon jó rendszer volt, stabil, és gyors. A 2.0 már annyira nem

ezzel nem értek egyet, ugyanis az 1.2 félig UTF-8, félig Latin-2 volt, az UHU 2.0 volt az első full UTF-8-as UHU kiadás...

Az uhu live cd-k pedig mai napig etalonnak számítanak nálam

nálam is, főleg a pendrive-változat az igazán ütős...

--
by Mikul@s

Addig semmi képppen nem bukta, amíg vannak olyanok, akik -akár hobbiból- szeretnek foglalkozni a szabad szoftverekkel. Addig akár egy kissebb közösség is létrehozhat nagy dolgokat. Mindazonáltal még én sem néztem utána, hogy miként lehet összeegyeztetni a szoftver ingyenességét és a fejlesztési költségeket. Persze nem is nagyon olvastam utána... Úgy tudom, hogy a szoftverért nem, csak a munkáért lehet pénzt kérni. Mondjuk UHU ingyen letölthető, de a dvd [6,10]eFt, ahol a munka, szolgáltatás a lemez, a nyomtatás stb. Az is érdekes kérdés, hogy melyik felhasználó miért hajlandó fizetni. Pl. az uhu listát lehetne csak a klubtagoknak fenntartani, de ez nem tetszene a usereknek, és elvesztené az egyik legnagyobb vonzerejét, az ingyen közösségi segítséget. Online supportra tudtommal a cégnek nincs kapacitása. Maradnak a támogatók..., meg a rendszerépítés stb.

Tudtok még lehetőségeket forrásszerzésre?

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Akkor kevertem a dolgokat. Tehát kérhetek pénzt, hogy -mondok egy non-sense dolgot- csináltam uhu csomagot egy forrásból, hiszen dolgoztam vele, de mellékelnem kell a forrást is. Ez a lényeg? Ezek szerint egy disztróért lehet pénzt kérni, csak méllékelni kell a forrásokat is, hogy aki akarja, magának is megcsinálhassa...?! :-) Azért remélem nem vezetik be, hogy az UHU 3.0 már csak fizetősen legyen elérhető (bár ott tartanánk...)!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Valahol erre szoktam mondani, hogy újra lehet csomagolni valamit, vagy írni eegy teljesen újat, s kérhetek is érte pénzt, csak legyen olyan hülye, aki kifizeti érte :)

Van olyan modell is, hogy a szoftver nem érhető el nyilvánosan, csak az összeg kifizetése után, viszont ekkor már a forrást is megkapod, csinálj vele, amit akarsz.

Amellett hogy keves ideig hasznaltam, szerettem az UHU-t, kar lenne erte.
Anno "kezdo linuxoskent" azert hagytam ott, mert a "nagy" disztrok sokkal nagyobb (kulso es belso) csomagtamogatassal rendelkeztek.
Egy kezdo nem feltetlenul akar fuggosegeket vadaszni, es forditgatni.

Ha akkor lett vna egy debian, vagy kesobb Ubuntu alap, meg lehet hogy ma is UHU-znek, es sztem sokan masok is. Talan meg nem keso meglepni...

Hm.

Magan velemeny, de az UHU talan akkor halt meg amikor a fejlesztok nem lattak be azt, hogy a kozosseget sokkal jobban be kellene vonni a munkaba. En erre anno tettem kiserleteket hogy XY formaban ez a dolog letrejojjon. Nem jott. Megtartottak a "ceges" fejlesztesi modellt aminek ez lett a vegeredmenye. Hogy mit ertunk "ceges" fejlesztes alatt? Nem azt hogy all mogottuk egy tamogato partner, vagy egyeb mas, hanem konkretan alkalmaz egy ceg fejlesztoket, akik foallasban ezzel foglalkoznak.

Csak gondolom, hogy azert hanyatlott a fejlesztes az utobbi idoben, mert a fejlesztok massal foglalkoznak es a ceg is massal foglalkozik, ami ertheto is, hiszen olyan valamit kell fejleszteni/termelni/barmiegyeb amibol aztan meg lehet ugye elni.

Sajnos az uzleti modell nem jott be itthon az UHUnak, bar regen a Sulinet kereteben rengeteg gepen lathattunk UHUt, valamint a kozosseg is igen szepen kifejlodott viszonylag rovid ido alatt. A rendszer maga zsenialis volt, valamint egyszeru, usernek valo.

A legnagyobb hiba az volt mind a fejlesztok mind a ceg reszerol, hogy nem ismertek fel a hibat, hogy

a) ebbol nem fogja magat fenntartani a ceg
b) a kozosseget nem vontak be eleg aktivan (jo persze van uhuklub, meg UBK, meg miegymas) es igy minden a fizetett fejlesztok nyakaba harult, holott amennyiben a kozosseget bevonjak (vagy par embert aki ertette a dolgat) rendesen a fejlesztesbe, ugy szinte koordinatori munka harult volna rajuk + a core rendszer osszecsiszolasa. Ami joval kevesebb munkaba kerult volna mint hogy 5 emberke fejlesztgeti az UHUt ejjelnappal :(

Vegszora, szerintem az UHU _nem_ haldoklik. Az UHU mar _meghalt_ .

Udv
-krix-

Többségében egyetértek krix-szel, de néhány kitételével csak nagyon nehezen. Az utolsó mondattal semmiképp.

A legnagyobb hiba az volt, hogy az UBK munkája mellékes tényező volt. A fejlesztők kitűztek egy célt, amitől nem tágítottak annak ellenére, hogy egyes részletekben (jogos) kritikát kaptak. Nem az alapokkal volt baj, de a fejlesztői elképzelések kőbe vésődtek, katedrálissá váltak.

Aztán elment a fejlesztés irányítója, az a személy, aki a közösséggel még a legjobban tudott szót érteni. És végül kiadták a 2.1-et, ami a tudatos saját magunk tökön szúrása esete volt: nem tartalmazott upgrade-et a 2.0-ról, csak a korábbi verziókról. Volt egy meglehetősen körülményes módszer erre, de az nem éppen felhasználó barát volt. Én ekkor elégeltem meg. Sajnáltam a beléfektetett energiát, de ez már túl sok volt nekem.

Én jobban tűrtem a vélemény különbségek körüli cirkuszt, mint mások (pl. krix). Éppen ezért az a véleményem, hogyha a fejlesztők jobban támaszkodnának külső munkatársakra, lelkes felhasználókra és független fejlesztőkre, de elsősorban a közösségre, akkor megint szép napoknak néznének elébe...

----------
Registered Linux user #46079

Csak, hogy Mo.-on nem lehet külső munkatársakra támaszkodni, soha nem is lehetett. Jancsi elkezd kódolni, két hét után beleun, vagy épp szerelmes, vagy egyéb nyűgje lesz, aztán a közösségre épített kártyavár omlik is össze. Nem egy példa létezik, de valahol megérhető, hogy huzamosan senki nem akar rendszert hackelni. Csak, hogy enélkül nem megy a fejlesztés és ha nincs állandó csapat, akkor nincs disztró. De ez még annál is bonyolultabb mint amit valaha is elképzelnél. Egy ilyen szintű disztrót csak fizetett fejlesztőkkel lehet fejleszteni, ahhoz meg pénz kell és nem is kevés. Mo.-on viszont ekkora Linux disztri képtelen eltartani magát és akkor a jogi buktatókba még bele sem mélyedek.

----- www.blackpanther.hu -----

egyetlen országgyűlési képviselő éves költségtérítése fedezné az UHU fejlesztési költségeit, a kezdeti mainál jobb szinten. valamikor így is indult a fejlesztése, 2001ben a kormány 40milliós támogatásával. persze tudom, nagyon fontos, hogy a képviselők sokat utazzanak a Föld körül, csak így tudják elvégezni fontos munkájukat az ország érdekében:)
ettől függetlenül továbbra úgy vélem, az UHU egyre inkább versenyhátrányba kerül, a jelenlegi fejlesztési modelljével.
legegyszerűbben forrásalapú disztribúciókhoz lehet csomagokat készíteni. egy gentoo .ebuild csomag elkészítése és karbantartása nagyságrendileg kevesebb munkát igényel, mint egy bináris csomagé. valójában egy script a csomag. a bináris csomagok között imho a slackware féle .tgz a következő a munkaigény szerinti rangsorban. de ez már jóval több időt igényel, mint egy .ebuild, ezt követi az .rpm csomagformátum. a csúcson a .deb van, a függőségek kifinomultabb kezelése miatt. ez jó a felhasználóknak, de sok munkát jelent a fejlesztőknek. kevés fejlesztő/maintainer mellett nem a legszerencsésebb választás. nem véletlen, hogy az összes .deb alapú disztribúció nagy közösségi alapú fejlesztői bázissal rendelkezik. a kicsik pedig legfeljebb az egyik nagy .deb disztribúcióra építenek. Debianra vagy ubuntura. még ez a két nagy disztrib, a debian és az ubuntu is együttműködik, ahol lehetséges. az egyedüli különutas az UHU.
jogi buktatókról nem tudok. mire gondoltál?

Tényleg problémás a csomagok karbantartása. A legtöbb időt az veszi el szinte, hogy a függőségeket összenyálazza az ember. Nem jól írtam, nem jogi hanem jogszabályi buktató a helyesebb, mikor diszkriminálva van a kereskedelmi piacon a Linux. A zsírosbödön pedig a Novellé... Az UHU-s pénz nem teljesen fedi a valóságot, de most mellékes. A tény, hogy pénzből lehet fejleszteni, de nem a képviselőktől kellene elvenni hanem meg kellene teremteni és be kellene látni, hogy ezt a beruházást megérné meglépni. Persze most kicsit magam ellen beszélek, de én is és minden magyartól elvesznek megint valamit, ha az UHU eltűnik a semmibe.

----- www.blackpanther.hu -----

nem kellene elvenni a képviselőktől. csak talán megtehetné egyszer az egyikük, hogy költségtérítés címen felvett évi 50milláját felajánlja az magyar UHU fejlesztésére;) maradna úgyis a képviselői fizetésből, bizottsági helyek után járó pótlékokból bőven.
mi a jogszabályi buktató?

Ahhoz, hogy fennmaradjon egy Linuxos cég, piac kell neki. A fizetőképes piac legnagyobb részén rajt ül a MS. A Linuxos piacot a MS átengedte a Novell-nek. A maradék több részre szakad, (ezt most nem részletezem)az a réteg aki fogékony lenne az alternatívákra a nem teheti meg a váltást, mert:
http://www.blackpanther.hu/modules/wiwimod/index.php?page=Diszkrimin%E1…

----- www.blackpanther.hu -----

az adózás 5. pont megoldódott az abevjava 2009es kizárólagos bevezetésével?
a nyenyi rémség dos változatát nem lehet működésre bírni dosemu+freedos alatt?
az efelvételi biztosan működik ma már gnu/linux alól firefoxon. az egyik unokatesóm azt használta a múlt évben, és nem volt vele problémája. más rendszer nincs a notebookján, tőlem kapta és garantáltan nincs rajta windows:)
a többi rész sajnos úgy van. de ez az összes többi szereplőt is sújtja, Mac rendszereket, és a Novellt is. szerver OSként már jobb a gnu/linux helyzete magyarországon.
nálatok kiemelt terület viszont a desktop felhasználás. azon nem goldolkoztatok, hogy az egykori OS/2 mintájára integrált windowsal adjátok a rendszereiteket?
a világpiacon versenyezve ez persze szerencsétlen helyzetet teremtett egykor az IBM számára, drágította a terméküket ráadásul jövedelemhez juttatta a konkurensét. a magyar piacon az utóbbinak nincs jelentősége. sajnos a termék drágulása megmaradna, de így is lenne értelme.
miért vegyen egy magyar vállalat Blackpanther linuxot, hozzáadott virtualizált windowsal, ha egyszer külön is meg lehet venni a windowst? ráadásul az OEM windows még olcsóbb is mint egy dobozos windows vista business vagy ultimate.
a válasz a többletköltség. egy vállalkozásnak fizetnie kell szinte minden shareware szoftverért, total commander, winrar, víruskeresők, adobe acrobat stb csak magánfelhasználásra ingyenesek. ezt a magyar cégek 90%ában még nem tudatosult. az alkalmazottak össze vissza telepítgetnek mindenféle forrásból származó szoftvereket, jobb esetben csak sharewareket, de azokkal is felesleges büntetéseknek és jogi hercehurcáknak tehetik ki a céget egy BSA ellenőrzéskor. ha csak a leggyakrabban használt sharewarek árát összeadjuk, már el is értük a dobozos vista business árát.
a dobozos microsoft termékek nem kötődnek a vashoz, így a computerpark cseréje esetén, azokat teljesen legálisan át lehet vinni az új computerekre. ma már minden irodai munka elvégezhető egy gnu/linux rendszerrel, erre ajánlhatnátok a Blackpanther rendszereteket. a magyar állami szervek által kiadott windowsonly programokhoz pedig lehetne használni a virtuális gépen üzemelő windowst, és csak arra, másra nem. így garantáltan nem terjednek el egy cégnél úgynevezett illegális programok, és vírusveszéllyel sem lesz gond. a linuxot nem érintik a vírusok, a windowsonly állami programok pedig, reméljük legalább vírusmentesek:)

jogos, ingyenes. még évekkel ezelőtt olvastam egy chip? pcword? interjúban licencek ügyében nyilatkozott egy rendőr, de ezek szerint tévesen. korábban is ingyenes volt üzleti felhasználásra. már vagy 8éve xpdfet használok, illetve mostanában evincet.
a lényegen viszont nem sokat változtat. a magyar irodák tele vannak csak magán és oktatási célra ingyenes sharewarekkel úgy, hogy nem vásárolnak hozzá maguknak kereskedelmi licencet.

nem tartalmazott upgrade-et a 2.0-ról, csak a korábbi verziókról

ez ebben a formában nem igaz, pusztán véletlenül maradt benne a frissítés opció (gyakorlatilag a 2.1 telepítője a 2.0 frissítés opcióját tartalmazta)
ha jól emlékszem Saga vette észre a kiadás után, amit utána ki is szedtek a telepítőből...

--
by Mikul@s

Sajnos kicsi a felhasználó kör. A Linux OS-eket használók (asztali eszközként) köre 1% alatt/körül van. Kizárólag erre a célközönségre fejleszteni biztos ráfizetés. A saját bőrönöm tudom igazolni, pedig csak egy kicsi kis rendszert farigcsálok. És ha ehhez még hozzávesszük, hogy ez az 1% olyan hozzáállású, hogy ha fizetni kell valamiért, inkább keres egy alternatívát ("Mem baj, ha szorít, nem baj, ha nem is az kell, de ingyen legyen."), akkor biztos kevés fejlesztő cég vállalja az ezzel járó kockázatokat.
Elismerésem a fejlesztőknek, akik az UHU-hoz hasonló szintű rendszereket alkotnak.
DE... Sokkal jobban össze kellene fognunk. Nem csak magyaroknak, Európának.
Saját érdekünk, hogy legyen munkánk. Ha van munka, akkor nem kell munkahelyet teremteni, ahol aztán nem tudnak munkát adni.
Ha UHU lenne a oktatás, közigazgatás alaprendszere (miért ne lehetne, magyar fejlesztés) egy halom programot (amik most sincsenek, vagy készülnek, vagy majd le kell cserélni, mert változik a világ) el lehetne és kellene készíteni. Lehetne verseny. És minden szepontból az ország járna jól. Magyar cégek (remélhetőleg, bár biztos beleszolnának a nagyok) zsebébe vándorolnának az állami pénzek, onnét meg a kis honpolgár zsebébe. Aztán kisebb lenne anfüggés a nagyoktól, stb... ez tiszta politika (is).

Én meg álmodozok...

Itt az igazság "vector"-tól

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Valóban kevés lenne támogatni az UHU-t. Alapból a gondolkodási módon kellene változtatni, de nagyot. És nem csak a politikusoknak hanem minden Magyarnak! Amit itt leírtál sajnos az egész hazai piacra jellemző és az is tény, hogy mikrópiacról lehet csak beszélni. Erre alapozni, ennek a bevételéből fejlődni, fejleszteni, növekedni nem lehet. Megint a régi nóta...

----- www.blackpanther.hu -----

Teljesen egyet értek, a fogyasztók tudatossága kis Hazánkban siralmas. Ráadásul sokszor kifejezetten külföldi párti, vagy "hazai ellenes"! Ezen is kellene változtatni, én minden alkalommal, ha valahol feljön ez a téma, kardoskodom...

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Tetszik, hogy mennyi vélemény született eddig, remélem nincs még vége, mert megoldás kellene!

A gondot én is az anyagiakban látom. Az lenne a cél, hogy az UHU-Linux Kft. valamilyen rendszeres pénzekből tudja finanszírozni a "core" fejlesztéseket, hogy a legszükségesebb, és csak ilyen módon fejleszthető programok frissen rendelkezésre álljanak. Ennek a forrásnak a megtalálása az ő és a közösség feladata is, szerintem.
Másrészt a közszférába én is linux-ot vezetnék be. Lehetőleg UHU-t. A szoftvert ugye ingyenes, a munka viszont nem. Tehát egyrészt lenne jövedelem a support tevékenységből, másrészt készülhetnének saját szoftverek az egyes hivatalok (apeh, önkormányzat, földhivatal) számára, speciálisan. Ez azzal is járna, hogy az állami rendszerekkel linux-os géppel lehetne a legbiztosabban kapcsoltatot tartani (fenntartva a windows kompatibilitást is), ami igencsak jó "ingyen reklám" lenne az UHU-nak. Persze nekünk nem sok ráhatásunk van ezekre a dolgokra, de ki tudja, mikor kerül döntési pozícióba? Másrészt a dolgozók oktatásánál nem utolsó szempont, hogy akár otthonra is feltelepíthetik a rendszert és a többi alkalmazást, táhát tudnak gyakorolni, ha valami nehezebben megy. A hivataltol nem kapnak M$ terméket otthonra...

A fejlesztéseket szerintem is diverzifikálni kell, de ez részben meg is van. A hivatalos csomagok elkészítését, frissen tartását a fizettet fejlesztők végezzék, az UBK pedig készítsen csomagokat. Ezekből egyébként időnként lehetne tesztelt, hivatalosat is készíteni, főleg a népszerűkebbekből. Hogy ezen kívül hogy lehetne még a fejlesztésben biztonságosan részt venni, azt nem tudom, de meg kellene azt is oldani, bizonyos feladatokat kiszervezni a közösségnek. A vector által elmondottak miatt két variáció lehet erre:
- olyan feladatokat adunk ki a közösségnek, amik elkészülésének csúszása nem okoz zavart, de ha elkészül, sokat segít
- személyesen bízunk meg feladatokkal olyan tagokat, akik alkalmasak erre, hogy ők, vagy egy általuk kordinált felhasználói csoport végezzen el határidős, fontos projekteket

De mit is ötletelek én itt, amikor még nem foglalkoztam ilyennel. Mondjátok el, hogy csinálják ezt mások, nem muszáj feltaláni a spanyol viaszt, esetleg tökéletesíteni.

A fellendítés érdekében erőssen gondolkozom azon, hogy városomban előadásokat szervezek. Arra gondoltam, hgoy lehetne a középiskolásoknak a suliban, reményeim szerint terembérlet nélkül, csak attól tartok, hogy én még nem vagyok elég felkészült előadó. NEm tudom, honnan lehetne előadókat keríteni -lehetőleg UHU-st - és hogy milyen díjazás jár neki, honnan teremtsem azt elő. Tehát még nagyon képlékeny a dolog! :-)

Az UHU-val kapcsolatban pedig úgy látom, hogy a fejlesztők azért ragaszkodtak a kitűzott célokhoz, amiért például elkészült az uhubuild. Látták, hogy lehet jobban csinálni, hát nekifogtak, s nem az az elsődleges, hogy mindíg minden a legfrissebb legyen, hanem olyan, amilyennek megálmodták (az "elképzelt" legjobb). Ezért aligha lehet hibáztatni őket, egyszerően másra helyezték a hangsúlyt, és a forráshiány ismeretében nem érzem teljesen fair dolognak elmarasztalni őket a frissítések hiány miatt. Másrészt tényleg nem szép dolog, hogy a lelkes felhasználókat nem tájékoztatják semmiről -ez letöri a lelkesedést-, nem veszik figyelembe a tervezésnél a véleményüket. Ezért mégis csak hangot kell adni a negaatív véleményeknek is.

Van még egy dolog, az UHU WIKI, amit jó lenne bőviteni, csak előbb lefektetni az alapszerkezetet, hogy melyik szócikk hova csatlakozzon be első körben, amíg kialakul a hálós szerkezet. Erről itt már indítottam is vitát, csak hát kicsit gyér a forgalom...

Várom az érdeklődők véleményét ide is, oda is!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

"Másrészt a közszférába én is linux-ot vezetnék be. Lehetőleg UHU-t"

Nah, ne rohanjunk annyira mert aztán a nagy segítségbe még én megyek tönkre :D)) De kompromisszumokra hajlandó vagyok akár, pl. egy közös kormányzati rendszer fejlesztésében...

----- www.blackpanther.hu -----

Mi az értelme egy ilyen kérdésnek?
- A fejlesztők úgyis tisztába vannak a helyzettel, (és vagy így jó nekik vagy nem képesek változtatni), és ez csak rugdosásként, cseszegetésként hat.
- Aki használja az UHU-t, és érdekli, feliratkozik a levlistáira és látja, hogy mi van.
Én régen használtam, de a listás levelek még most is jönnek. Igaz, nem nagyon olvasom már azokat.
- Aki meg nem használja, azt miért foglalkoztatná, hogy mi van az UHU-val?

Amúgy én azért nem használom, mert ritkák és főleg kiszámíthatatlanok a kiadások. Ha belefutsz egy nem vagy hibásan támogatott HW-be, akkor elég soká tart kiböjtölni az új verziót. Hiba jelentés esetén is (ha az nem tömegesen jelentkezik) elég sokáig tart míg érdemben foglalkoznak vele. Ha egyáltalán foglakoznak. Azt sem lehet tudni, hogy lesz-e még következő kiadás, azt meg főleg nem, hogy mikor. Aztán a minden tiszteletet megérdemlő UBK-s csomagolók munkái ellenére is elmarad csomagválasztékban bármelyik népszerű terjesztés miatt. De még talán a frugalware mellett is. Igaz nem is az a fontos, hogy sok ezer csomag legyen hozzá, hanem az, hogy az a néhány tucat amit én használok meglegyen, de nem mindig van meg.
Én a 6 havonta releaselő terjesztéseket kedvelem. Fedora, Ubuntu. (Igaz szerveren nem így van, mert ott ha csak lehet CentOS-t használok.)
Amúgy meglepően sokan kitartanak az UHU mellet. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom sok olyan van köztük aki az UHU-val kezdte a Linuxozást.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Sztem nagyon igazad lehet kedves Dezső Józsi :) csak azért írom ki lásd a neved ismerős ,én is az uhuval kezdtem
és ma is azt használnám ha lenne normális fejlesztés ,de nincs.Remélem lesz ,de a realitás azt mutatja az uhu süllyesztőbe
kerül,hacsak a kormánytat mást nem akar :)

Több hozzászóláshoz kapcsolódva is írhatnám, hogy az állam által alkalmazott pozitív diszkrimináció bevett gyakorlat.
Az nem biztos, hogy feltétlenül egy magyar terjesztéssel kellene belevágni a dolognak. Ha pedig mégis, akkor miért pont az UHU?
Sőt nem is magát az alap terjesztést kellene pozitívan diszkriminálni!
Sokkal jobb lenne ha egy 6 havonta ütemesen megjelenő és LTS kiadással is rendelkező általános terjesztéshez készítenének a magyar igényekhez igazodó specifikus repókat és ehhez tartanának fent 2-3 tükör szervert. Így a fejlesztők nem elsősorban a telepítővel, meg a dizájnnal lennének elfoglalva.
Az Ubuntu szerintem jó lenne, esetleg még a Fedora, ha tényleg bevezetik az hosszú támogatású kiadásokat. Ez mind a kettő aránylag elterjedt, nem valószínű, hogy egyik napról a másikra megszűnik és nem nagyon különcködik (mint pl. a ... inkább mégsem mondok rá példát) alapvető dolgokban, ugyanakkor az új dolgokat gyorsan bevezetik.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

"Ha pedig mégis, akkor miért pont az UHU?"

Nem feltétlen UHU de feltétlenül és kizárólag MAGYAR termék. A piaci és a gazdasági hatásokat nem részletezném, mert lerágott csont, de, hogy miért?! Mert mi MAGYAROK pont azokra vagyunk képesek mint az Ubuntu vagy a Redhat. Ahhoz, hogy ezeket megvalósíthassuk tökéletesen elegendő egy Állami, hosszútávú megrendelés. Ha pedig ez megvalósul akkor a közösséghez is állandó és rendszeresen karbantartott disztribúció kerülhet. Ha ez nem így lenne, az MS után egy R6/Ubi váltás nem lenne ésszerű a kiáramló tőke miatt.

----- www.blackpanther.hu -----

Direkt nem RedHat-et írtam, hanem Ubuntut és Fedorat. Mert a támogatást adnák a magyar cégek és ők készítenék a magyar specifikus repokba a programok egy részét. A többi részét csak bele kell válogatni, mert meg van! A készítés is részben csak összehangolást jelent.
A meleg vizet nem kell újra és újra feltalálni!
Személy autót is tudnának a magyarok gyártani, mégsem gyártanak és nem azért mert az BMW-t akarják tömni pénzzel, hanem mert olcsóbb a Suzukit/Audit/Opelt (teljesen vagy részben) implementálni! :-{)E
Amúgy ha élő magyar fejlesztésű Linuxot kellene támogatni, akkor az legméltóbban a Frugalware lehetne! Féléves kiadási ütem, tempós fejlesztés. Csak az meg se nem rpm se nem deb, tehát vadászhatnánk a csomagokra (bár szerintem még így is elég bőséges). Legalább lenne a magyar cégeknek dolga!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Értem én! Sajnos a "blackPanther OS" utolsó kiadása: 2007. szeptember. 11. Előtte meg 2005. szeptember. Gondolom 2009. szeptemberben is lesz egy új release, így kiszámítható és ez is egy erény.
Az infó forrása: http://www.blackpanther.hu/modules/PDdownloads/viewcat.php?cid=2
Jah! Értem, ha lenne direkt rendszeres állami támogatás (jó, megrendelés formájában), akkor jönnének gyakrabban is a kiadások...
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

2008 Áprilisban volt az az ominózus CD/DVD/USB kiadás, az a dátum csak a leközlés ideje :D De lenne sűrűbben is, ha lenne miből fejleszteni, illetve nem arra ment volna el az időnk, hogy a minisztériumról minisztériumra járva "továbbképzéseket" tartsunk, hogy még is miről beszél ez a társaság évek óta. Aztán, igazából nem cél a verzióhajhászás, nincs rá szükség. Van olyan cég akinél még az 5.1 fut és nem szeretnék ha bármi változna mert azt megszokták és működik. Ha jó akkor meg "ne rontsuk el" :D) Ez a megjelent a "'8.081.1889 upgrade now!" egy beteges dolog szerintem. Utána meg jönnek a fórumba az idegtépő kérdések, hogy downgrade?! nem megy mióta frissítettem... Ez nekem nem kell. Jah, lesz 2009.ben már egy kiadás KDE-4.x-el, meg új kernellel, meg egy csomó olyan dologgal ami már nem az én érdemem, pl. Fwvm, e17, XFce, desktopok. A lényeg akkor is csak egy fontos tényező. Ha pénz van van fejlesztés, ha sok van több ember tud dolgozni, sűrűbben lehet kiadni és továbbfejleszteni bármit. Ha nincs piac, nincs pénz, nincs más mint vegetáció. Az ingyen letölthető, használják X ezrenből nem lehet fizetni a rezsit...

----- www.blackpanther.hu -----

Pontosan ezért írtam amit írtam. Minek disztrib fejlesztésre költeni! Ha annyira magyarkodni akarunk, akkor bármelyik boot képernyőre rá lehet tenni a Szent Koronát, egye-bánja!
Állami szempontból a tömeges használat a cél. Akkor legyen az alap egy már bevált és stabil terjesztés. A forrásokat meg koncentráljunk a megoldandó feladatokra! ABEV már van, kellene még egy csomó program az állami kapcsolatokhoz. A közigazgatásban, oktatásban, hon- és polgári védelemben, stb. használatos alkalmazások tömege. Ezek mehetnek mind Ubuntun és/vagy Fedoran. A Fedora alapból támogatja a selinuxot (ha már írtam a honvédelmet). Ha mind a kettőn akkor van egy DEB-es és egy RPM-es rendszer is.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Na felejtsük el a nem Magyar fejlesztéseket és igen, pontosan nem közösségi fejlesztésről és mindenki igényeit kielégítő rendszerben kellene gondolkodni, hanem a közszférát és közfeladatokat ellátó alaprendszert kellene létrehozni, kizárólag kereskedelmi alapon. Jah, az ABEV egyenlőre megmarad mutogatós szoftvernek, mivel vannak vele még komoly gondok (kb 1 órája telefonáltunk az APEH-nak, elég nevetséges volt az egész). De ettől függetlenül az egész ügyről szerdán tárgyalok újra a minisztériumban, tehát csütörtökön többet tudok mondani, hogy milyen lehetőségekre lehet számolni. Alapból más problémák vannak, közel sem a disztró választásnál vagyunk megakadva, de nem titkoltam soha, hogy a célom, ha már éveket és nem kevés pénzt öltem bele, hogy ha változás lesz a blackPanther OS-el, ott legyek. Viszont sosem akartam kisajátítani illetve szívesen dolgoznánk, bármikor, bármilyen, szintén Magyar fejlesztőkkel akár egy közös megoldáson. És sajnos ezek a törekvések nem nálam akadnak el soha, az évek alatt tapasztaltam egyet, s mást..

----- www.blackpanther.hu -----

"Minek disztrib fejlesztésre költeni!"

Nem tudom, ez hogy jött. Tudtommal minden disztrib fejlesztésére költenek, az ubuntu-éra szerintem nem is keveset (nem tudok semmit, csak tippelek). Legfeljebb nem itthon, hanem máshol. De pont itt van az eb elhantolva! Ugyanis:
"bármelyik boot képernyőre rá lehet tenni a Szent Koronát, egye-bánja!"
Nem az a lényeg, hogy magyar zászló lógjon minden képernyőn, az mellékes, kirakat, főleg ha nincs mögötte semmi. Az a lényeg, hogy ha mindenképpen költeni kell a disztribócióra, akkor azt tegyük itthon, amiért cserébe nem készen kapunk egy ilyen olyan rendszert, amihez van sok csomag, ami vagy megy, vagy nem. Inkább fejlesztünk (ez már meg is van, UHU és Black Panther) és karban tartunk egy olyat, ami tudja, ami nekünk kell, ha nem, egyszerűen megcsinálhatjuk magunknak. Példa: Az oszták tej literje itthon 160 Ft, a magyaré 200. Melyik az olcsóbb? Ha azt vesszük, hogy egy tejgazdaság napi 100 litert termel itthon, arra jutunk, hogy ha az bezár, akkor az havi 100*40*30= 120 000 Forint megtakarítás a vásárlóknak. De! Emberek vesztik el megélhetésüket -> segély (legyen 40 000 havonta), a 160Ft-os tejen 20 százalék áfa (kb 27Ft)van, ez a 200Ft-oson 34Ft, nem is beszélve arról, hogy az ebből elköltött 166Ft után megint be fizet az itthoni vállalkozás 20% áfát, jó esetben társasági adót, stb...
Vagyis -visszatérve megint a gazdasági oldalhoz- neked is jól felfogott érdeked, hogy ami pénzt csak lehet, itthon költsön el mindenki, mert akkor talán nem egy kereső járulékaibó kell majd(!) 4 (most 3) másik embert eltartani (2 nyugdíjast, egy diákot meg egy segélyen élőt) Másrészt nem tudom, hogy hol van bejegyezve az UHU-Linux Kft., de amennyiben itthon, te is kiszámíthatod, mennyi megy vissza az államkasszába minden 100 ft-jából (kb 66). Szóval én nem "magyarkodok" a nagyvilágba, egyszerűen csak a fenti problémát látom.

A másik kérdésben igazad van, hogy a magyar fejlesztők, linux oktatások szempontjából mindegy, milyen rendszerhez nyújtanak support-ot, de akkor már maradjunk a jót-magyar-magyaroknak szálon :-)

Ez a véleményem.

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Arról nem is beszélve, hogy az osztrák termelők közterhei közel sincsenek a mi termelőinkéhez. Ez pedig részben azért van, mert az adómorál sokkal rosszabb, persze melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás, kérdezhetnénk. Mert ugye most szarul megy a gazdának és a megmaradt aprót esze ágában sincs kifizetni járulékra. Itt jön képbe, hogy Mo.-n minden vállalkozó adócsaló. Tehát a gazdaságot erősíteni kellene és nem megosztani...

----- www.blackpanther.hu -----

"Akkor legyen az alap egy már bevált és stabil terjesztés [...] Ubuntun és/vagy Fedoran"
Hát nem is tudom. Ubuntuval nekem pozitív tapasztalatom még nem volt, ráadásul az LTS se lenne nekünk jó (LTS-ről LTS-re nem tudsz frissíteni). Ráadásul Ubuntuéknál az LTS-ek semmivel sem bugmentesebbek, mint a mezei kiadások.
A Fedora meg homokozódisztró, otthonra kíváló, de közszolgálati hivatalokba nem azt raknám be.

Azért lenne jó az UHU vagy a BlackPantherOS, mert azok:
1.) hazai igények kielégítésére törekszenek
2.) ha valami gond van, akkor kéznél vannak a fejlesztők (tudom, van canonical support is, de akkor meg ugyanott tartunk, mint ahol most)
3.) nem vagyok benne biztos, hogy egy ubuntu variáns supportálása kevesebb erőforrással járna, mint egy saját specifikus disztró építése és karbantartása

A gazdasági okokat fentebb írták, arra +1

Ha mindenáron echte magyar terjesztésben gondolkodunk (engem még nem győztetek meg arról, hogy egyedül ez a járható), akkor az UHU és a blackPanther OS mellet ne hagyjuk ki a Frugalware-t sem! Igen tudom. Mögöttük nem áll egy anya cég, csak támogatók, akik az infrastruktúrát finanszírozzák. Aki próbálta az UHU-t és próbálta a blackPanther OS-t, az tegyen egy próbát a Frugalware-el is.
Ígérem előbb utóbb én is kipróbálom a blackPanthert. :-{) Eddig is csak azért nem próbáltam mert először amikor kedvem lett volna hozzá, (pont akkor) regisztrációhoz kötötték a letöltését. Az sem ösztönzött nagyon, hogy Mandake/Mandriva alapból készült és azt már (igaz elég régen) kipróbáltam és nem esett a kezemre úgy mint a RedHat féleségek pl. a Fedora, CentOS vagy akár az Ubuntu. Bár meg kell mondanom, az Ubuntu is azért nem idegen számomra teljesen, mert néhány évig UHU-ztam is. A csomagkezelő rendszerét így ismertem már. Amúgy pont az UHU példájából kiindulva mondom, hogy nem biztos, hogy az alapoktól kezdve teljesen magyar terjesztést kell csinálni! Bár amit Vector írt a BP-OS-ről is ezt támasztja alá.

Ami az általad emlegetett Ubuntu és a Fedora hiányosságait illeti én azért elboldogultam még velük. Kisebb nagyobb hibák minden terjesztésbe becsúsznak. De ha van mellette egy-két (magyar) támogató cég, akkor még a lokalizációt érintő problémákat is gyorsabban lehet orvosolni.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

"Bár meg kell mondanom, az Ubuntu is azért nem idegen számomra teljesen, mert néhány évig UHU-ztam is."

Én nem tudom megérteni, hogy haladó felhasználók miért ragadnak le a csomagok kezelésénél. Ha mögötted ott van már egy minimális tudás, akkor teljesen mindegy, hogy milyen csomagkezeléssel használod. Egyébként létezik apt-rpm ha ez könnyít a lelkeden :) De ez aztán kormányzati szinten marhára mindegy, még az is elképzelhető, hogy csomagkezelő sem lenne a rendszerben, mert minek is?! A kormányzati rendszert -nevezhetjük célrendszernek vagy célgépnek- egyáltalán nem csomagkezelő alapon tervezném meg ha kellene, a frissítés és a hibakezelések miatt.

----- www.blackpanther.hu -----

Persze gondoltam, de ez nem egy olyan tényező ami miatt meg lehet ítélni egy disztrót, hogy az jó vagy sem. A függőségkezelés minden rendszer alatt megoldott, nem a kezeléssel hanem a függőségek meglétével van a gond. Minél nagyobb egy disztri annál valószínűbb, hogy minden függőséget tartalmaz a repository, mivel nagyobb az apparátus ami létrehozza. Pl. a blackPanther OS-hez 43.000 saját csomag van elkészítve de nincs rá kapacitásom, ezeket repóba válogassam, rendszerezzem, stb., csak azért, hogy a közösségnek meglegyen minden. Aztán csomagolásnál is előfordulhatnak olyan hibák, hogy hiába van meg a függőség azt nem lehet feldolgozni. De ez elég komplikált, viszont kormányzati szinten ilyenre nincs szükség mivel a rendszer egy adott feladatra készül.

----- www.blackpanther.hu -----

> 1.) hazai igények kielégítésére törekszenek

OK, akkor lenne egy igényem, mondjuk minden földhivatalban átállunk Linunxra, van mondjuk 20 fő telephely és 50 kirendeltség szerte az országban, mindegyikben 30-100 számítógép, 2 hónap alatt át kéne állni telepítéssel, betanítással, közben az napi üzletmenetben nem lehetnek jelentős fennakadások. (Tegyük fel, hogy a speciális szoftverek már működnek Linuxon.) Utána telefonos és e-mailes supportot kell biztosítani munkaidőben. Ugye megérted, miért nem 2-3 fős fejlesztőgárdával rendelkező kft-k fognak egy ilyen projektet megnyerni? Vagy el kell magyarázni?

> 2.) ha valami gond van, akkor kéznél vannak a fejlesztők (tudom, van canonical support is, de akkor meg ugyanott tartunk, mint ahol most)

És mi van akkor, ha a fejlesztőnek fogalma sincs a probléma megoldásáról? Vagy mindentudó fejlesztőket tételezünk fel? Nem reális feltételezés. :) A nagy cégek által üzemeltetett support sem mindenható, de kevésbé esetleges annál, minthogy egy kis kft supportosa ki tudja-e guglizni a megfejtést, vagy nem.

Néhányszor próbálkoztam már a Microsoft hivatalos supportosaival megoldani problémát. Valóban nem volt esetleges. Egyszer sem tudtak érdemi megoldást javasolni azon kívül, hogy "indítsa újra/telepítse újra". Ezt a színvonalat a legkisebb magyar cég is prímán tudná hozni :)

Ugye elhiszed, hogy ilyen esetben a droid munkat (elnezest a softwaretelepitoktol) meg a nagyobb cegek is ugy kiadjak alvallalkozonak mint a sicc, a kisebbek pedig alkalmi megbizassal felvehetnek par embert aki elvegzi a munkat. Ezek mellett mar egy ilyen parameteru projecthez bosegesen eleg a 2-3 fejleszto. A munkaidos support meg valoszinuleg belefer a koltsegvetesbe, foleg ha mar eleve van az adott cegnek supportja.

Tudom, hogy kiadják alvállalkozóknak, de nekik vannak ilyenjeik, míg a kis cégeknek nincsenek. Vagy úgy megy szerinted, hogy lemegy az ügyvezető hajnalban a Moszkva térre, aztán begyűjt 50 szoftvertelepítőt? Ugyanez igaz az alkalmi munkásfelvételre, nem lehet csak úgy leakasztani a szögről "pár embert". Aki már próbálta, az tudja.

Most amit leírtál abból arra következtetek, hogy ezen a területen nincs semmilyen tapasztalatod. De egyébként nem így megy ahogy írod, hanem hasonlóképpen mint mikor kiírnak tendert és lehet pályázni. De ha nincs ilyen irányú tapasztalatod akkor nehéz átlátni. Egyébként ha nagyokról beszélünk, pl. Redhat, akkor annak hol vannak alvállalkozói olyan formában ahogy képzeled? Vagy egyáltalán az Ubuntunak ? Még annyi sincs mint a Magyar Kft-knek, ahogy írod.

----- www.blackpanther.hu -----

A uhu /dev könyvtárában ott az UHU 2.2 CD snapshot -ja! A legfrisebb kernellel és csomagokkal. Remélem, hogy kijön a stabil verzió, de igaz, hogy hatalmas a csönd a honlapon.
Én most telepítgettem UBUNTU-t, Mandriva-t, Arch-ot, Gentoo -t ismerkedés gyanánt, de maradok az UHU-nál. Arra jó volt a közeli ismerkedés a "sláger" disztribekkel, hogy rájöjjek, milyen klassz disztrib is ez az UHU. Nem csak az MC a példa, nagy a szabadsága az embernek, ha egy kicsit megismerkedik az uhubuild rendszerrel. Az igaz, hogy nem frissül windóz szerűen, mint az ubi, mandarin, de legalább nem a gép uralkodik a használóján. frissítek, ha akarok.
Ubi már sokszor elköveti a hibát, hogy úgy gondolja, hogy mindent jobban tud a júzernél, például erőszakosan tönkreteszi gyanútlan Nvidia kártyás használójának az X-et.
Mandarin is hasonló, maga alá gyűri a júzet, de az legalább franciásan gavalléros.
Másik véglet a Gentoo, amit kezdő linuxosnak maga a rettenet. Ha valaki felzsonglőrködte, akkor is őrült nehézkes, csekély gyorsasági előnyért.
Igen jó középutas az Arch, szép és egyszerű build rendszere a pacman, lehet, hogy majd arra váltok, de csak, ha végleg bedöglik az UHU és 64 bites rendszerre kényszerít a sors.
Addig is csinálom magamnak UHU alatt a pakkokat és ragaszkodom hozzá, amíg lehet, és nem csupán magyarságom okán.

"Az igaz, hogy nem frissül windóz szerűen, mint az ubi, mandarin, de legalább nem a gép uralkodik a használóján. frissítek, ha akarok."

Ezzel én is így vagyok.

"Addig is csinálom magamnak UHU alatt a pakkokat és ragaszkodom hozzá, amíg lehet, és nem csupán magyarságom okán."

A csomagkészítéssel még barátkozóban vagyok, és bár én sem "magyarkodni" akarok, megtetszett, hogy a kazdő vagy a haladó levlistán jó eséllyel kapok segítséget, ha elakadok valamiben. Persze ott sem szereti senki, ha valaki arra sem képes, hogy beírjon 3 szót a gugliba...
A már kifejtett véleményem szerint pedig ebben az országban -nem elsősorban a szoftverpiacon- szükség van egy kis öntudatra, protekcionizmusra, hogy ne legyünk se kiszolgáltatva, se munkanélküliek stb.

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

nem mondanám, hogy az ubuntu windóz szerűen frissül. azaz pontosabban, a windows ubuntuszerűen frissülne. az xp és a vista között 6 év telt el. a windows7 legkorábban 3 évvel a vista után fog csak megjelenni. a microsoft legszebb éveiben sem adtak ki fél évenként új windowsokat:)

"Másik véglet a Gentoo, amit kezdő linuxosnak maga a rettenet. Ha valaki felzsonglőrködte, akkor is őrült nehézkes, csekély gyorsasági előnyért."
???

Meggyőződésem,hogy váleményed hasonló lesz az enyémhez, ha kipróbálod mindkettőt. Akkor a három kérdőjel helyett három felkiáltójelet fogsz írni.

"kelemengabi" képén jót nevettem, annak ellenére nagyon jó rendszer a Gentoo.. (De nem nekem)

Skystar2 rev2.8A Magad uram, ha szolgád nincs!

Csak mi, magyarok tarthatjuk életben elsősorban, nekünk UHU-soknak is észbe kell kapni.
Hogy most én is feliratkoztam a levlistára, már több a remény a fejlődésére. Ha még többen leszünk, még többen használjuk, akkor még gyorsabb lesz a fejlődése. Sokan azért nem ezt használják, mert nem oly kényelmes és kiszolgáltatottságban hagyó és rabszíjon vezető, mint a sláger Ubuntu, vagy Mandriva, vagy Windows. Hja, a nagyobb szabadsági fok nagyobb felelősséggel is jár, alkotásra késztet és nem csak fogyasztásra. Vannak fogyasztők és alkotók. Az UHU most inkább az alkotóké és nem a fogyasztóké. Most már bizakodó vagyok.

Skystar2 rev2.8A Magad uram, ha szolgád nincs!

Rabszíjon vezető!?
Engem nem vezetett semmiféle rabszíjon a Mandriva. Használtam már Debiant, SuSét, Mandrake-et, jelenleg (különböző gépeket, különböző okokból) Mandrivát és Gentoot használok. Mindegyik alatt a saját tetszésem szerint be tudtam állítani, amit akartam, fel tudtam rakni, ami kellett (ha nem volt csomag, akkor csinálni). Nem hiszem, hogy bármelyik is rabszíjon vezetne. Inkább azt mondanám, hogy izlés dolga.
Az is igaz, hogy egyes programok magyarítása az általam használt disztribúciókban néha nem volt tökéletes, és meg kellett egy kicsit piszkálni (főleg régebben). Én inkább ott látom az UHU (és más, hazai disztribúciók) jelentőségét, ahol gond nélkül, piszkálás nélkül kell feldobni egy irodai környezetet, amiben magyar nyelvű doksikat kell helyesen kezelni. (Ahol a multimédia vagy a játék, vagy a legfrisebb numerikus programok, stb., a fontos, ott úgyis nehéz versenyezni a nagy disztribúciókkal.)

Rabszíj alatt a szabadság fokának egyik végletét értem. Vagyis mindent jobban akar tudni nálam az én kényelmem érdekében. Igyekszik meghiúsítani minden, a rendszer lelkébe nyúló változtatási szándékomat. Vagyis ostobának vél, nekem csak az egértologató, videó néző, játszó és internet klikkelő lehetőséget hagyná meg. Ezért van olyan érzése az embernek, hogy önállósítja magát a rendszer, megkérdezésem nélkül tevékenykedik valamit a sötétben. Például hosszú percekig homokórázik (Windows), és nem tudom, hogy mér nem dolgozhatok a géppel. Roszabb esetben elszáll, és fordulhatok a szervízes bácsihoz, ha nem sikerül neki valami. Lehet bár bármilyen kényelmes és menő, de ezek nagyon tudnak idegesíteni.

Skystar2 rev2.8A Magad uram, ha szolgád nincs!

Ez a csak mi, csak magyar, csak magunk stb. nem mond ellen a szabad szoftver nemzetköziségének?

"hát nem is tudjuk, lehet hogy igen de lehet hogy nem, talán lesz 2.2"

Hát én pont emiatt nem teszek fel UHU-t. Az ember elvár egy bizonyos technikai jövőképet, pl hogy az új hw-ket, friss szoftvereket tudja majd használni később is, illetve a rendszer egy későbbi kiadására frissíthet majd.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

http://hup.hu/node/50047
Itt van egy Link Pozsár Balázs előadására.
Abban azt mondta, hogy az UHU Linux nekik munkaeszköz. Azon futtatják az alkalmazásaikat. Akkor adnak ki belőle új kiadást, amikor már számukra is kényelmetlen, hogy egy csomó HW-t nem kezel csak miután kézzel beledrótozzák a drivert. Amikor ez a kézi beledrótozás már nekik az UHU fejlesztőinek is teher, akkor csinálnak egy új kiadást új kernellel és akkor egy darabig megint alapból támogatottá válik a sok új HW.
Szóval nekem ebből az jött le, hogy miután az UHU nem lett önmagában üzleti siker, így megmaradt mellékterméknek.
Annyi jó ebben, hogy saját terjesztést használnak Pozsár Balázsék az üzleti alkalmazásaikhoz, hogy legalább az oprendszert alaposan ismerik, ami már úgyis megvan. Fejleszteni meg ott és annyit fejlesztik ahol a legszükségesebb.

Amúgy nekem anno (míg használtam) az tetszett az UHU-ban, hogy alap telepítés után egészen gyors, mert csak a legszükségesebb démonokat indítja el. Akinek kell valami az beállítja magának, hogy induljon el.
Más terjesztésben ez inkább úgy szokott lenni, hogy hadd fusson minden, mert a felhasználó nem biztos, hogy tudja mire van szüksége.

PS: Javaslom ugyanazon az oldalon Vajna Miklós előadását is a Frugalware-ről!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Az UHU peldajat most forditsuk at egy rablancon vezeto disztribuciora. Holnap megjelenik az Ubuntu honlapjan, hogy:

Kedves felhasznalok! Mivel minden Ubuntu fejlesztonek f@szan fut a gepen az Ubicsek, ezert most nem fejlesztunk bele semmit, majd csak akkor, ha mar nekunk is tobb problemat okoz a beledrotozas! De azert legyszi hasznaljatok mar tobben, mert igazan nem ertjuk, miert olyan kicsi a kozosseg!

Nevetseges!

BlackPanther:

Egy kis konyvtarban dolgoztam, es mivel nem volt keret az XP licenszekre, warezolni pedig nem eri meg, a Linux mellett dontottunk. Ott volt a hiperszuper magyar fejlesztesu BlackPanther, csucsszupi kinezet, mindent kezel, az orrodat is tiszticcsa. Igen am, de a legfrisebb verziot csak a naluk vasarolt szamitogepekkel adtak, a tobbi erdeklodonek meg ott volt egy - verzioszamot elnezve - joval korabbi kiadas. Free software ala Hungary!

A Xubuntu meg, lass csodat magyar ember, nehany kattintassal letoltheto volt!

A Frugalware-t meg nem probaltam, igaz mostanaban Gentoo-ra vagy Arch-ra tervezek valtani, de igerem, ki fogom!

Nem ertem, ha valami kulfoldi illeto elkezd fejleszteni valamit - vegyuk peldaul az OpenBSD-s aszzem SMTP daemont - mindenki csak fujjol, hogy ezt az energiat fordithatnak a kernel finomitasaba, bugreportolasba, stb stb.
Akkor felteszem a kerdest itt, mi a francnak 3 kulonfele magyar disztro, mikor ugyanazokat a szolgaltatasokat mar meglevo, mas disztroktol is megkaphatod! Nem eleg magyar? Alljatok ra a magyar csomagokra, a tobbi idot meg forditsatok bugreportra, tobb haszna lesz a tudasotoknak es a munkatoknak!

No azért nem egészen ilyen egyszerű ez a dolog!
Vajna Miklós elmondja a nevezett előadásában, hogy a Frugalware fejlesztéséből az összes többi terjesztés is profitál. ??? Úgy, hogy disztró építés közben egy csomó hibára fényt derítenek. Egy részét "csak" bugreportolják, de egy másik részét ki is javítják és dokumentálva visszaküldik a program eredeti fejlesztőinek. A visszaküldött javítások pedig előbb utóbb (bosszantó amikor utóbb) bekerülnek az eredeti kódba is.
És gondolom így van ez az UHU esetében is. Ha már megtalálnak egy hibát, esetleg a javítás módját is kieszelik, akkor miért ne küldenék vissza?!
Szóval ha valakinek ahhoz van kedve, hogy egy új terjesztést csináljon, hát tegye, ha van hozzá képessége és erőforrása!
Az UHU-nál a kiszámíthatatlanság a legnagyobb probléma.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

"Akkor felteszem a kerdest itt, mi a francnak 3 kulonfele magyar disztro, mikor ugyanazokat a szolgaltatasokat mar meglevo, mas disztroktol is megkaphatod!"

A válasz meglepő módon az, hogy ez nem igaz. Az egyiknek túl hosszú a kiadási ciklusa (stabil, de elavult csomagok), a másiknak túl rövid/fix (nem elég kitesztelt, túl sok béta verziójú csomag/koncepció kerül bele), a harmadikban egy csomó minden apróság nincs magyarul, a negyedikben hiányos a multimédia támogatás, az ötödikben szar a csomagkezelés, a hatodikban ugyanez nem elég felhasználóbarát, stb. stb.

A kerdes az, hogy a tobbi ritkan frissitett / tulfrissitett / hianyos nyelvi csomaggal rendelkezo / hianyos multimedia tamogatassal biro / instabil / rossz csomagkezelesu disztribekkel szemben milyen elonyoket hordoznak a magyar fejlesztesek? Mi a magyar tendencia / disztribucio-fejlesztesi iranyvonal?

Azt, hogy _számodra_ hordoznak-e előnyöket nem tudom, de úgy tűnik vannak akik számára igen. "Magyar disztribucio-fejlesztesi iranyvonal"-ról még nem hallottam :)
Egyébként akár azt a kérdést is kutathatnád, hogy miért csinálnak ennyi "fölösleges" disztribúciót a nagyvilágban. De ha nem tudod magadtól megválaszolni, akkor mondjuk gondolkodj el azon, hogy miért van a Galápagos-szigeteken annyiféle pinty :)

Feltételezésre feltételezés a válaszod.
Hát azért is jó egy magyar disztró, mert vannak ékezetek, míg a te írásodban egyet sem látok. Van más disztróban is. Ubi után közvetlen Gentoo-ra váltani ? Sok kitartást és időt a telepítéséhez, frissítéséhez.Inkább az Arch -ot válaszd szerintem, ha semmiképp nem bízol az UHU -ban.

Skystar2 rev2.8A Magad uram, ha szolgád nincs!

Hehe. Nos, az ekezetek hianya valoban komoly gond, es egy jelentos erv egyik vagy masik disztribucio mellett!

A valasz pedig elegge prozai. Ugyan minden magyar nyelvi csomag telepitve van a gepemen, de mivel az UK-ben csak UK billentyuzetes laptopokat lehet kapni, igy meghagytam rajta azt a bill. kiosztast, ahelyett, hogy kis feher alkoholos filctollal mindegyik gomra ra kellene irnom, hogy a magyaron mit is jelol.

"BlackPanther:

Egy kis konyvtarban dolgoztam, es mivel nem volt keret az XP licenszekre, warezolni pedig nem eri meg, a Linux mellett dontottunk. Ott volt a hiperszuper magyar fejlesztesu BlackPanther, csucsszupi kinezet, mindent kezel, az orrodat is tiszticcsa. Igen am, de a legfrisebb verziot csak a naluk vasarolt szamitogepekkel adtak, a tobbi erdeklodonek meg ott volt egy - verzioszamot elnezve - joval korabbi kiadas. Free software ala Hungary!
"

Azért ez qurvára nem így van! Na, hogy tisztán láss:
A blackPanther OS is csak egy eszköz számomra és fennmaradása kizárólag a pénzen múlik, 5 év után talán mára mondhatom, hogy közösségi fejlesztés nincs benne egy karakternyi sem (bocsánat juuzer, talán ő az egyik kivétel). A 2005-s verziótól mikor elkezdtük a blackPanther márkájú gépeket nyomni, kizárólag azokra a hardverekre lettek optimalizálva. Minden hw-hez egy-egy változat. A rendszerből minden összetevő ami egy másik hw.-n való használathoz kellene, ki lett véve. Tehát megcseszhetted volna bármilyen más hw-en. Most a techikai részébe nem mennék bele, mert lerágott csont. 2008 Áprilisban ki lett adva az v5.2.8 ingyen vihette bárki, a licensz szerint bárhol, bárki használhatja. És küszöbön a következő kiadás, ígéretemhez híven immár KDE4-el (aktuális képek itt: http://www.blackpanther.hu/modules/xcgal/thumbnails.php?album=29)

Természetesen garancia, támogatás továbbra sincs, miért is lenne és miből lenne és ki adná?
----- www.blackpanther.hu -----

"Ez a csak mi, csak magyar, csak magunk stb. nem mond ellen a szabad szoftver nemzetköziségének?"

Egyáltalán nem.

Csak elfoglalni igyekszik egy jó helyet az angolszász nyomasztó túlsúlyú nemzetköziségtelenségben. Ezt meg csak mi magyarok orvosolhatjuk, az UHU fejlesztésében való részvétellel, vagy csupán a használatával.
Ha az UHU által prezentált magyar jelenlét nincs, akkor a te általad hiányolt "nemzetköziség" is csorbul!

Skystar2 rev2.8A Magad uram, ha szolgád nincs!

Sztem itt komcsik komcsi szoftveréről van szó:

"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az OKÉV (Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont) együttműködési megállapodása alapján a 2007. május–júniusi vizsgaidőszak kétszintű informatika érettségi viszgáihoz hivatalosan is választható az UHU-Linux 2.0 érettségi változata"

Illetve nem szerintem.

Nyugi fiúk, mi magyarok ki fogunk halni, a nemzetközi közösség viszont nem.

Valaki tud valami konkrétumot az UHU háza tájáról? (Nem bitvadász egybites "nemzeti radikális" faszságaira vagyok kíváncsi)
A legfrissebb kiadás a Msándor féle 2.1 R1 -es ?
Azt szeretném még megtudni hogy egy ATI 4670-es videókártyát van esély beüzemelni az UHU 2.1 alatt?

természetesen van, de nem egyszerű ha az UHU X verziója nem támogatja és az ATI driver nem támogatja már azt az Xet. fordítani kell egy Xet ami nem egyszerű, 6.9 vagy előző verzióknál az imake miatt. 7től már szerencsére gnu autotoolsos. ha ATI binary drivereket akarsz valószínűleg kernelt is fordítani kell. nekem Nvidia van, annak vannak kernel modulja is.
Gentoo és a LFS doksikat érdemes elolvasni a témában.

egybitesnél fejlettebb CPU (Control Personal User) részére általában a legfrissebb AMD support ami ajánlható

label="ATI Proprietary Linux Driver-8.702"
USIZE="255484"
MS_VERSION="2.1.3"
DATE="Thu Feb 11 14:04:30 EST 2010"
OSTYPE="linux-gnu"
SKIP="310"
PATCH_VERSION=
PACKAGE_VERSION=

...

The latest version of the ATI Proprietary Linux driver is designed to support the
following Linux distributions:
Red Hat Enterprise Linux suite
Novell/SuSE product suite
Ubuntu
----------------------------
más valaki problémája ugyanevvel a kártyával
----------------------------

Másfelől az UHU-val is annyi baj van, mint a többivel
----------------------------

az élehalevegetále kérdéshez: uhu-linux-2.2-20100301-dvd.iso (snapshot)

nem csak egybites nemzeti radikális tesztelők részére :-)

egyéb begyűjtött bónuszaim:
- pufajkás gyilkosok barátja
- nem szakmabeli

Végig olvastam az hozzászólók meglátásait, de szerintem egy dolog nagyon fontos, és kimaradt a felsorolásból.
Ez pedig a közös vonal.
Én csak részben tudok egyetérteni azokkal, akik a linux kormányzati szintű támogatását tudják komoly áttörésként értékelni. Ám szerintem itt nem csak erről van szó.
Hatalmas áttörés lenne ha lenne A LINUX. Mint ahogyan van a WINDOWS.
Mert ugye van a windows, aminél még a win7-en is elindíthattam a DeusEx-et, ellenben egy x éves játékot már nem biztos, hogy be tudok üzemelni linuxon. (heggesztés nélkül majdnem biztos) Nem egy régi loki telepítős játékkal csúsztam meg mondjuk ubuntun. De opensusen is. És van olyan program is, amivel már egy időszakon belül is lehet problémákba belefutni, ha másik disztróra próbálod felzúzni. (darwinia pl.)
Én úgy látom, hogy nagyon kell egy disztró, ami "szabvány", és a hw/sw fejlesztők is bátran mondhatják. "nah linuxra is kiadom, mert menni fog rendesen".

A linuxnak oltári nagy ballasztja szerintem az, ami oltári előnye is egyben. Gyorsan változó, gyorsan fejlődő platform, ahol nem egyszer a változások totálisan gyökeresek is lehetnek.
Ez egyébként még az ubuntut is nagyon súlytja. Pl: a hangrendszer állandó izélegtése odáig vezetett, hogy a friss telepítésű 9.10-en a tremulous szénné fagyott a pulseaudio-n, külön alsa csomagokat kellett felhúzni, aminek a neveit fél nap fórumozás után leltem meg. Ezek után elvárni, hogy egy játék fejlesztő cég kiadja a csilivili csodáját linuxra, belátható módon túl nagy kérés.

Ellenben winen ha megírsz egy cuccost jól xp-re, vagy w200-re, és tényleg nem használsz túl speckó dolgokat, akkor eléggé esélyes, hogy menni fog. És évek múlva is elég lesz kattintani a setup.exe -re.

(friss ötlet, lehet oltári hülyeséget mondok: Miért nem mondja azt a közösség, vagy legalább canonical, hogy van egy linuxos "directx", ami mondjuk sdl x.y,opengl z verzió, +pulseadudio yzx verzió"? És innentől elég lenne ügyelni a kompatibilitásra, és mindenki aki fejleszteni akar máris tudja mihez igazodjon.)

Egyszóval én jónak tartom ha van sok disztró, mert eszméletlen méretű, és hasznosságú globális homokozónak tekintem, amit aztán át lehet emelni A LINUX -ba. :)))))))))

Ez a szabványosság mellesleg a user frendly problémák oroszlán részét is megoldaná szvsz, mert a user nagyságrendekkel kevesebb hibába futhatna bele, ami winen is sikoltó frászt hoz rá, linuxon pedig az "esélytelen vagyok" érzésével párosul.

Jelenőtsen növekedne a user bázis is, és a platformba vetett bizalom is.

Remélem jól fogalmaztam meg.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Igen, tudom. Csak éppen megint disztró függő, hoghy véletlenül nem lép e ki játék közben random? Mert ubuntun pl végig tudtam tolni, de asszony opensuse-s gépén már kilépegetett mindenféle hibaüzenetet dobálva a wine.

Én remek dolognak tartom a wine-t, mert vészhelyzetben jól jön nagyon. De biztos pontnak azért mégis csak a nativ binárist tartom :)))))))))
De mint látjuk azt is be kell üzemelni a disztród alatt, és lehet kell heggeszteni, de lehet, hogy nem. És sosem tudod, hogy melyik programot melyik disztró alatt kell e heggeszteni, ha igen mennyit, és hogyan.

Egyszerűbb felrakni egy xp-t, és problémád megoldva. Szvsz ezért nem terjed a linux, és ezért nem tekint rá a legtöbb játék/kereskedelmi sw fejlesztő cég fejlesztési platformként. Mert bizonytalan platform, ami költéseggekl jár, és valószínüleg nem térül meg. A prfitjára pedig azért vigyáz. :/
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Debianon, majd utána Gentoon és most Ubuntun nem volt problémám vele. régen a Debianon mindig fordítottam friss winet forrásból. Gentoo alapból eredeti forrásra van ráállva, Ubuntun viszont a hivatalos wine helyett ezt használom. a DeusEx az egyik kedvenc programom, ezért minden általam használt disztriben jól leteszteltem:)
OpenSusen talán segíthet ha fordítasz egy winet forrásból. sok disztrib esetében látványosan javul a stabilitása és a kompatibilitása.

Ha azt akarod, hogy valami menjen wine-n, használd az 1.0.1-et, vagy egyszerre több wine verziót.

A wine release-ek előtt nem szoktak filozofálni azon, hogy hány játékot csesz el majd az új változat.
Az 1.1.XX-es release-k beta releasek, automatikusan adják ki, néhány megjegyzés kíséretében.

"A wine release-ek előtt nem szoktak filozofálni azon, hogy hány játékot csesz el majd az új változat."

Pontosan erről beszélek :))) (kompatibilitás fontossága)
A hozzászólásomat egyébként ne úgy tekintsétek, hogy rólam van szó, mert ha van időm játszani, és kicsit heggeszteni, életet lehelek a stuffba így, vagy úgy. Bár azért is vettem xbox-ot, hogy ha van egy picike időm játszani, akkor lemez berak, és kikapcsolódás indul :))))

Ellenben a széles tömegek nem fognak wine verziókkal szórakozni, hanem kérdés nélkül wint fog használni, és pont.

Válltig állítom, hogy az első lépés a zökkenő mentes visszafelé kompatibilitás megoldása kell legyen, és ez érvényes kell legyen a hangrendszerre, 3D megjelenítésre, mindenre. Ezek után lehet várni, hogy a gyártók majd xy játékot kiadják linuxra is, és csak ezután mondhatod a játékos kedvű felhasználónak, hogy miért winre költ, amikor a kedvence megy linuxon is?
A wine (lássuk be), nem hosszú távú, és megnyugtató megoldás a kérdésre.
Az irónikus részéről már nem is beszélve, hogy (lényegében) az egységes windows API-ra számítasz linuxon is :))) Ráadásul azt sem tudod disztró függetlenül nyugodtan megoldani :)))

De nagyon elmentünk a játékok felé, pedig csak egy szelet a tortából :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

A wine-t teljesen más okból nem szeretik a gyártók:

- a Windows nem opensource
- a Wine pedig az

Wine alól mindent látsz, amit a program csinál: milyen DDL függvényeket hív meg, stb.
Saját Wine-t is fordíthatsz, amit úgy hackelsz át, ahogy akarsz.

Egyébként a wine egyáltalán nem rossz. Nagyon sok program működik alatta és én kedvelem. A gyártók nyugodtan fejleszthetnének wine kompatibilis programokat és küldhetnének wine patch-eket is be.

Ugyanaz a bináris így mehetne Linux, OpenSolaris, Windows, FreeBSD, Mac alatt is.

a wine1.0 kiadása óta már teljesen windows kompatibilis. csak nem úgy, hogy van a fejlesztő, aki kizárólag windowsra készíti a softwaret és csak win különböző verzióin teszteli, majd utána a user megpróbálja működésre bírni gnu/linuxon wine segítségével. bár sok esetben így is használható a win program, de a kompatibilitás messze nem 100%.
a dolog úgy működik, hogy a fejlesztő miután elkészítette és tesztelte a softwaret windowson, ő maga a wine forráskód és saját programjának win forráskódja segítségével elkészíti a linux változatot és teszteli gnu/linuxon is a softwaret. ilyen pl a googleearth is. bár szeretik kritizálni, de soha nem tapasztaltam problémákat a googleerth linux változatával. mindig stabilan és megbízhatóan működik.
imho megoldható a wine módosításával az, hogy olyan feketedobozként fusson a kód, mint windowson. a módosított wine kód kiadása ezen nem változtat.

A wine önmagában valóban jól működik 1ébként, amikor a legutóbb néztem az m$office 2007-et is hiba nélkül vitte. (lehet redmondban azért megnézték wine-al titokban?:)))
Habár valószínüleg nincsen arra okom, hogy lehúzzam a wine megoldást, ettől függetlenül a teljes lelki békém akkor lenne meg, ha natív binárisa lenne a cuccnak amit használni szeretnék, nem pedig emulált, vagy virtualizált környezetben kéne molesztálni.

Én az ubuntuban nem azért látok fantáziát, mert hibátlan, sem pedig azért mert most az a "menő". Elégedett vagyok vele, mert tudja amit kell. Minden verzióval eléggé szembeötlő fejlődést képes felmutatni, és ami a legfontosabb: egy disztró, ami erősen esélyes, hogy messze a legelterjedebb legyen, és ezzel megszülessen a már említett "A LINUX".
Egy disztró, ami elterjedtsége, és az összefogott céges háttér (canonical) miatt egyfajta kvázi szabvánnyá válhasson, s így ne legyen kérdés egy adobe-nak, hogy készít e linuxos verziót a szoftvereiből, mert a jövőben a linuxos piac döntő hányadát eléri ha ubuntura gyúrja rá. Nem kell külön faragnia, hogy menjen gentoo-n, suse-n, redhat-on, ubuntu-n,debian-on.
Azt látjuk, hogy amelyik cég linuxra is dob ki portot a szoftveréből, az megjelöl 3-5 disztrót, amihez letölthető, és ennyi. Úgy látom, hogy igyekeznek a legnagyobbkara gyúrni, és szerintem ovációval fogadnák, ha csak egy, vagy max. két disztróra kéne rágyúrniuk, mert ezzel elérik mondjuk a userek 80-90%-át. Sokkal több esélyét látom így, hogy a linux még komolyabb konkurencia legyen redmonddal szemben. Szvsz máshogy nem nagyon fog menni.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

erről írtam itt korábban. imho az UHUból egy magyar Ubuntut kellene csinálni, úgy a Kiwi mintájára, vagy velük együttműködve.
a brand igenis sokat jelent, párt éve sokfelől visszhangozták az UHU nevet, még az érettségibe is beépült. a magyarországi helyi sajátosságok miatt nem szabad veszni hagyni a bejáratott UHU nevet.
de az sem jó, hogy az utolsó stabil UHU 2 éves, aki újabbat akar annak meg csak 2.2 snapshotok lehetősége adott.
így az UHU koncentrálhatna telefonos/email supportra, illetve a közösségi support fórumok menedzselésére.

Ez valóban nem hangzik hülyeségnek.
És szvsz mindenkinek egyszerűbb dolga lenne. Ha pedig egy csomó fejlesztést is tudna a csapat eszközölni, az akár bekerülhetne a köv. hivatalos ubuntu kiadásba is.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Persze, joga van hozzá. Én ezügyben csak a magánvéleményemet tudom elmondani, nem is tudom/akarom befolyásolni őket. Ez a vélemény pedig az, hogy egy totál különálló 10000. disztrót megcsinálni szerintem már idő, és pénz kidobás. Egy nagyon pici piacra kifejleszteni, az eléggé picike szelet a tortából, és tényleg csak a 100000. disztró lesz, nem pedig alkotó munka.
Ellenben mondjuk egy ubuntuhoz új paneleket, beállító felületket fejleszteni, és ezt kiadni mondjuk hubuntu néven, nos annak már van. Mert kompatibilis a mainstream globális ubuntuval, de mégis tudnak újat adni a világnak. Ugyanis ahoyg észrevettem az uhu csapat nagyon jó beállító felületeket képes csinálni, erre pedig a linuxnak is nagy szüksége van.
Ostoba példával: Egy suse-t kismillió kicsike panellel, és mc -vel is be lehet állítani, de mekkora jóság a Yast.
Az ubuntuból én nagyon hiányolok egy jól összefogott vezérlőpultot, egy "ubuntus yast"-ot. Máris van egy kiváló cél, amivel az uhu csapat nagyon sokat adhatna a vilgának.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

A kicsi piac tényleg probléma:
- a magyarok 50%-a nem tudja, hogy mi az Windows
- a 95%-a nem tudja, hogy mi a Linux

Marad 5%, aki tudja, hogy mi a Linux és talán használja.
- ezek egy része hardcore Linuxos, azaz a 2 évente történő új Linux kiadása nem elfogadható számukra
- egy más része más Linuxot használ

Szóval a fő probléma az, hogy még Magyarországon, a kicsi piacon sem az UHU a legerősebb.

Nekem erről más a véleményem.
Kifejezetten hülyeségnek hangzik, mivel az is!
Eszembe nem jutna egy Ubuntu alapú "elvileg magyar" fejlesztésű disztribnek segíteni a fejlesztésben.
Ha az UHU átáll Ubuntura, akkor én biztosan kiszállok. Ami persze nem nagy veszteség nekik, de nem is ez a lényeg.
Szóval nekem nem kell Ubuntu, szerintem másoknak sem, mert az az egy is sok(k), ami van.
Az UHU pedig él és virul az ellenlábasai legnagyobb bánatára! :)

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

nagyon örülnék egy újra sikeres UHUnak. de a valóság az, hogy sok olyan !geek, kezdő vagy középhaladó informatikai ismeretekkel rendelkező ismerősöm van, akik az UHU miatt ábrándultak ki a linuxból. ennek a ritka kiadások mellett része az is, hogy sok computer gyártó/forgalmazó jobb híján csak úgy odavágja az UHUt az általa forgalmazott computerre, hogy kipipálhassa a "telepített OS" rubrikát. "majd úgyis raknak rá maguknak windowst", ennyi.
nem kisebb név, mint a T.home és az Albacomp 2 éves hűségszerződéses internet előfizetés mellé olyan computereket ad, amelyek alig támogatottak a rá hányt UHU által. integrált SIS horrorvga, 800x600 maximális felbontás, mert csak vesa driver van. hozzá természetesen 16/9 lcd monitor, remekül néz ki a széthúzott alacsony felbontású kép. video flash természetesen problémás vesa Xorgon. SIS integrált hangtrágya mikrofon életre keltése esélytelen, byebye Skype. naná, hogy általában az első kínszenvedéses hétvége után rohannak a szomszéd pistikéhez, hogy telepítsen gyorsan windowst, mert "csak linux van, ami semmi".
nem meglepő egy ilyen tapasztalat után egy évtizedre herótjuk van az UHUtól és minden linuxtól.

a kezetektől hiányzott a jó márkavédelem az UHUból. a RedHathoz hasonlóan meg kellett volna óvni az UHUt, és csak bizonyos protokollok betartása után kellett volna megengedni a márkanév használatát. megfelelő hardware, tisztességesen beállított alaprendszer, bevizsgálás, ha szükséges fizetős support nyújtása a gyártónak. mellette lehetett volna egy Fedora típusú BUBU. nyilvánvalóan sokkal kevesebb computerre került volna UHU, mert az átlagos igénytelen magyar computerkupecnek elég lett volna a BUBU is. csak a userek fejében nem az jött volna le, hogy "szar az UHU", hanem az hogy a dzsunkapc gyártója lespórolta a hivatalos UHUt ezért olyan gány az alap telepítés. természetesen ezt is csak megfelelő kommunikáció mellett ért volna célt.
mindenesetre sok sikert a jövőben!

________
мсп конец

Nem tudom... Ha a fentebb is említett szálljon be az uhu az ubuntu szárnyai alá dolgot akarod te is erőltetni, akkor azzal én pl nem értek egyet. De ha "egy magyar Ubuntut kellene csinálni" ezt úgy érted, hogy tegyük újra híressé, legyen ismert, hozzuk be a kötudatba, stb. akkor bizony erre azt kell mondanom, hogy jó ötlet.

Csak a név/háttérkép miatt nem lesz valamiből más...
Kezdőként nekem pl rohadt szimpatikus volt az UHU, mert a 20 gigás vinyóra fel tudtam tenni az xp mellé úgy hogy volt X, ezt az akkori ubuntu nem tudta, kattintgatós júzerként meg Xorgot hegeszteni net nélkül vicces dolog... :) Az említett hatalmas helyre pedig az került fel amit én akartam, mert (ezt mondjuk hiányolom a *buntukból) a telepítés elején grafikus felületen ki tudtam válogatni, hogy mire van/nincs szükségem (ebből a szempontból az OpenSuse volt még szivem csücske). A teljes telepítés 12.5G lett volna, gyakorlatban 1.2-1.5G-re be lehetett pakolni egy jó rendszert.... És kész. :)
Ezt a snapshotot most fogom kipróbálni, kíváncsi vagyok... :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Pontosan. Csak sokan sajnos annyit látnak, hogy GNOME van benne mint az ubuntuban, meg UHU mint Ubuntu és akkor már hasonlít... Pedig marhára nem.
Most piszkálgatom a fent említett snapshotot. Kb másfél órája írtam ki, azóta játszom vele. Kényelmesebb mint az általam jelenleg használt Ubuntu. És sok helyen természetesen igen más... :) De ahhoz képest, hogy live mód van, meg 1.5P4 768M sdram van a próbára itélt gépben meggyőző sebességgel fut. Pontosabban gyorsaságban megegyezik a másik gépemmel amire 9.10 van telepítve, 2.2celeron, és 1.3G ddr400 alá. Ez pedig számomra meglepő, bár belegondolva az utóbbi időben a *buntuk minőségének rovására ment a népszerűségnek való megfelelés...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

nem mondanám, hogy romlik az utóbbi időben az Ubuntuk minősége. inkább arról van szó, hogy az aktuális kiadásoknál eltolódott ha hangsúly a kiadás idejében aktuális hw konfigurációk felé. az Ubuntu feladta az a régi szép Debian elvet, amely szerint a végsőkig támogatni fogjuk a 3. világbeli hacker barátainkat, akkor is ha buzz korabeli computerek előtt ülnek.
korábban "Debianozták" az Uhut, mert .deb a csomagformátuma, pedig akkor sem volt debian alapú.
ugyanakkor az is igaz, hogy ma a legtöbb wifi/bluetooth kártya automatikusan életre kel ubuntuban. a fostalicska alaplapi hangkátyákkal végre működik a voip program. a legtöbb gsm telefonnal vagy usbstickkel egyszerűbben felállítható a mobilnet kapcsolat mint windowson. a folyamatosan indexelő keresővel pedig tartalom alapján úgy kereshetünk rég elveszettnek gondolt fájljaink között, mint a Googleel az interneten. ennek az ára sok háttérben futó kód, ami memória és processzorigényes. van akinek ez a Microsoft által is vallott szisztéma bejön, van akinek nem.
az UHU imho elsősorban a magyar tucatfelhasználóknak készült, ezért nem szerencsés ha olyan kérdések merülnek fel rendszeresen vele kapcsolatban, mint hogyan lehet működésre bírni az új ATI Radeon kártyámat UHUn? mert a régi hivatalos verzióval még svga grafika sincs:)

Egyet értek. Csak elég nehéz megtalálni a módját. Az Adó 1%-a, lemez megvásárlása rendben, de azon felül?

Raktam fel egy kérdőívet (UHU levlista ITT, amiben kíváncsi lettem volna, hogy járható út lenne-e legalább az UBK csomagok megsokszorozásának a fizetős rendszer: fizetnének-e egy adott (kért csomagért a felhasználók? EREDMÉNY (22 szavazatból 8-an nem adnának érte pénzt, 4-en inkább forrásból felraknák, 4-en 500 forintot 2-2 pedig 50,100 illetve 200 ft-ot adna)

Pedig még ez lenne a legátláthatóbb, azaz itt lehetne legjobban "érezni", hogy kaptam-e valamit a pénzemért, és azt-e, amit kértem. Ha ez nem megy, hogy számíthatnánk arra, hogy valaki csak úgy utalgat havi fix összeget a fejlesztő csapatnak, aminek aztán "bottal ütheti a nyomát"?

Még a másik szavazást nem indítottam, amiben az lenne a kérdés, hogy a csomagolók benne lennének-e ilyenben: több csomag készülne-e, frissebbek lennének-e, ha kapnának érte pénzt.

Szó mi szó, nem egyszerű pénz nélkül...

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

szinte biztos vagyok benne, hogy nem működne. az UHU echte ugarishe distro. tehát pénzt csak innen lehetne gyűjteni, itt kezdődik az első probléma. teljesen önálló disztribúciót célszerű az egész világ számára fejleszteni, pláne ha pénzt is akarnak kapni valamilyen formában érte.
a magyarok általában nem szeretnek fizetni olyasmiért, amiért nem kell. sőt ha valamiért kellene fizetni, de technikailag megoldható a fizetés elkerülése akkor sem szokás fizetni. ugyanakkor az is tény a másik oldalon, hogy évtizedeken át ment a gyűjtés téglajegyek formájában az új Nemzetire.
ha már valaki hajlandó fizetni, miért pont az UHUért fizessen? miért nem a Susienak, BlackPanthernek, vagy a Kiwinek?
anno az UHU úgy született meg, hogy még 2000 körül az akkori Fidesz kormány egyik gazdaságélénkítő csomagjának keretében 40millió Ft támogatást kapott, a fejlesztést végző cég egy magyar linux disztribúció elkészítésére. akkor még nem uhulinux kft. volt a nevük.
ebből a mai szemmel nem is sok pénzből elkészült a teljes UHU, szerverekkel, designal, gerillamarketinggel. ezzel lehetne érvelni. Tessék! ilyen kevés pénzből ilyen sokat kihoztunk! kiemelten hatékonyak vagyunk!.
imho pénzt inkább pályázatok formájában lehetne szerezniük. referencia már van.

Ha már pénz akkor már valami illetékes tisztába tehetné az UHU részéről, hogy mennyit is kaptak? Mert én egy 350 MFt-os szerződést hallottam, amiből 70MFt-ot tudtak elhasználni, a többi után meg futhatják egyelőre a jogi köröket. Szerintem az ilyen valós vagy valótlan pletykák elkerülése érdekében érdemes lenne tisztázni, főleg ha ezek az összegek az emberek zsebébőlt származnak. Az én véleményem az, hogy lehet, hogy jó programozók, de rossz üzletemberek, mert akár 40Mft akár 70, -és akkor már nem is mondom az egyéb fix, és nem is rosszul fizető bevételeiket (csak egy: Sulinet)!- voltak. Mára nem szabadna múltidőben beszélnünk róla. Szóval nem vagyok meggyőződve arrólm, hogy bármilyen közösségi anyagi támogatás talpra tudja állítani a régi UHU-t.

megvan az egyik eredeti hír,
"(MTI) A székesfehérvári Contact Számítástechnikai Kft. 40 millió forintos támogatás nyert el Miniszterelnöki Hivatal informatikai pályázatán a magyarított Linux fejlesztésére - tájékoztatta Lévai Attila marketingigazgató pénteken az MTI-t."

Ugyanez egy másik linken bővebben: euroAstra archivum
Szóval 40 millió utólagos kifizetéssel. Hogy mennyit tudtak lehívni arról nem tudok. (valószínűleg mindet.)
Ennek időpontja meg kb. 10 évvel ezelőtt volt. Szóval nem kellene már vele foglalkozni.
Az lehet, hogy ablakon kidobott pénz volt. Abból a szempontból, hogy adtak valamire valamennyi pénzt. Aminek ma már semmi jelentősége nincs, mivel nincs folytatása sem.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

ha azt vesszük, hogy mostanában milyen nevetséges és jelentéktelen projektekre lapátoltak 100milliókat egyáltalán nem sok az a 40millió. másfél éve egy szaros weboldalra kidobott 200milliót a miniszterelnöki hivatal. és akkor még a kormánykörökben szokásossá vált zuschlagolásról nem is szóltunk.
az UHU sokkal jobb hatékonysággal használta fel a 40millió összes forintját. összehoztak egy valóban barátságos átlag magyarnak számára is könnyen telepíthető disztribúciót. a baj ott kezdődött, hogy túlságosan belefolytak a politizálásba. az uhulinux hivatalos oldalán többször kritizálták a kormány politikáját, sokszor jogosan. csak az a baj, hogy a szocialisták jól ismert szokása, hogy csak annak adnak jelentősebb pályázati pénzt, akik fényesre nyalják a seggüket. ez a minimum, persze azon kívül vissza is kell csengetni a pártkasszába, és nem árt ha pár mszp csókos benne van a cég igazgatóságában is. az UHU így nem kapott komoly pályázati tőkét, pedig az amit ők akarnak, hosszútávon csak pályázati pénzekkel tartható fent. az sem segítette őket, hogy a Fidesz kormány pályázatán nyerték a 40milliót, így a szocik eleve "jobbos cégnek" könyvelték el őket.
a másik probléma, hogy időközben megjelent egy sokkal nagyobb erőforrásokkal gazdálkodó projekt az Ubuntu, amivel már képtelen versenyezni az UHU. de nem is kellene, pont ez a jó a nyílt forrású világban.

melyik részéről nem hallottál?:)
az UHU egy időben rendszeresen
intenzíven politizált. ezen az archivált uhu front pagen szinte csak politizáló cikkeik vannak. sajnos az archive.org nem volt tudatában annak, hogy mennyire fontos volt a UHU akkoriban Magyarországon, ezért nem archiválta a teljes uhulinux.hut, így a teljes cikkek már nincsenek archiválva:(

A lényeg mégis lemaradt. :)))))))))
Egyszóval. Én annak látom az értelmét az uhu -ban, ha ezen szabvány szemléletet venne fel, és ezzel játszana el kicsit. Habár gyorsan hozzáteszem erre az uhu azért nem alkalmas, mert a bevételi forrása a termék, nem pedig egy állandó játszadozás. De pl egy frugalware-nél remek jövőkép lehetne. Ezzel szvsz tudnánk a világnak adni valamit, ami roppant hasznos dolog.
Egy linux termékkel akár itt kis hazánkban ringbe szállni erősen kockázatos, és nem biztos, hogy a legjobb ötlet.

Ahogy nézem a kormányzat számára semmi sem fontosabb, mint a megbízható kiszámíthatóság. Persze jó ha frankó a PR, és van pénz a háttérben, de hamar "kifulladnak" ezek az érvek, ha mondjuk a disztród minden kiadása után kérdés, hogy a súlyos pénzért fejlesztett speckó céges programod menni fog -e, vagy sem? Mert ha azt látod, hogy vettél egy XY számlázó programot, és lehet a dist-upgrade után szénnéfagy, mert az egyik lib már "elavult csomag, és el lett távolítva", akkor te is inkább azt mondod, hogy húzz a pék---ra. Veszek egy wint, amin menni fog tutira a köv. patch után is. Én maondó vagyok, hogy amíg nincsen meg a platformnak ez a megbízható kiszámíthatósága, addig meddő erölködés a dolog. :///
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ha valaki elmesélné , hogy mért van ez az üzenet....

Ez a kapcsolat nem megbízható

Azt szerette volna, hogy a Firefox biztonságosan kapcsolódjon a következőhöz: bolt.uhulinux.hu, de nem garantálható, hogy a kapcsolat biztonságos.

Általában a biztonságos kapcsolat létrehozásakor a webhelyek megbízhatóan azonosítják magukat, hogy bizonyítsák, hogy a felhasználó jó helyen jár. Ennek a webhelynek viszont nem ellenőrizhető az azonossága.

azért van, mert nem a Thawte vagy a VeriSign adta ki a certificatet, hanem az ojjektum.uhulinux.hu és gyanítom ők nem hivatalos tanúsítványkiadók:)
másokkal is előfordul, hogy kell a https, de nem akarnak erre külön fizetni, ezért csinálnak egy Zertificatet házon belül:) de a Tanács részirül biztosan megkapták a zengedéjt a zojjektumra:D

hamarosan kijön a 2.2
____________________________________________
* Én indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ha jól emlékszem,, a fejlesztők nem "mondtak" még semmi ilyesmit hivatalos fórumon. Csak a reménykedő felhasználók, ahhoz meg ne viszonyítsunk...
Én is várom már egyébként, de még a 2.1-el is "el vagyok". Amit nem tudok megoldani ez alatt és kellene (2.6-os GIMP felrakása), az szerencsére mág várhat.

u.i.: Kicsit utána olvastam, 2009 februárjában nyilatkozták ITT, hogy még az első félévben szeretnék kiadni. De ez nem ígéret volt, csak terv. Még van három hónapjuk hogy egy éves csúszáson belül legyenek! :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Én is megvárom. Mindig nagyon szerettem az uhu-t, bár sajnos a laptopomon nem sikerült sok funkciót beüzemelni, de mindig adni fogok esélyt nekik. Most is a 2.2 dev snapshot-ot próbálgatom, és nagy örömmel látom, hogy már amd64-es architektúra is van. Bízom benne, hogy a stabilban is lesz. És ha az rt61-es wlan is működni fog, akkor egyértelmű, hogy uhu-t fogok használni.

U-dash

Hát a 2.2 dev snapshot grub-ja így kínálja fel:
UHU-Linux i386
UHU-Linux x86_64
boot from hard disk
boot from floppy
memory test

Megjegyzem zseniális gondolat, hogy a live cd/dvd-n mindkét architektúra választható és nem kell külön lemezre irogatni. ( eddig máshol nem láttam )

Félreértettem volna? A notim amd64-es ( hogy a franc esne bele ), és remekül bebootol a második menüpont alól, és a kernelnél is jelzi, hogy a 64 bites varia.

U-dash

ui: nekem egyelőre nagyon fontos ez, mivel amíg nem tudok új laptop-ra beruházni, a 64-bites linuxok működnek normálisan rajta, a 32 bitesekkel rengeteg gondom volt. Bár lehet, hogy mire lesz új noti, addigra kiforrja magát a 64-bites OS is.

Hmm.

Azért ez nekem így is haladás, mivel a 32 bites linuxokkal a fő bajom az volt, hogy nem rebootoltak, illetve a Debian Lenny még rátett egyet, hogy néha activating swap közben leállt. Amúgy jól hangzik, hogy 64-bites kernel és 32 bites app-ok. Már nagyon várom.

U-dash

Ez valami védelem, hogy a pancserek ne tudjanak bétát tesztelni?
Nevetséges, hogy hónapokon át (legalább fél éve) nem tudnak egy működő telepítő CD-t csinálni, kiadni, csak olyat amihez mindenféle hókuszpókusz kell.
Megnyugodtam, nem a Debian a leghosszabb rétestészta. :-{)E
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Hogy jön ide az autólámpa? http://www.lucid.hu/ (első találat a Google-ben a "Lucid" szóra.
Gondolom az Ubuntu következő kiadását fogják így hívni. Én a nevüket sohasem tudom megjegyezni. De minek is mikor olyan beszédes verziószámuk van, ami a kiadás időpontja.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Már nagyon régóta várom az UHU új verzióját :)
Nekem a favorit a 2.0 (Igen). Nagyon jó szolgálatot teljesített, csak az usb-s egerem hallt le mindig kb. fél perc után, meg egy boot-tal egyszer tudtam csak csatlakozni valamely wireless AP-hoz, de én nagyon szerettem :) Kényelmes, minden megvolt benne, amire szükségem volt és még az első pénzes melómat is azon írtam meg egy nyáron át :) Húúúú..... de nosztalgikus hangulatba kerültem :) Fel is tolok gyorsan egy 2.0-t :) De azért szerettem 2.1-et is, de azzal már nem sokat dolgoztam. Nem tudom, hogy abban már megjavult-e wireless és az usb-s egérkezelés. Meg mintha lassabban települt volna fel a 2.0-hoz képest.... vala ilyesmi rémlik.
Szóval már nagyon várom az új verziót :) Addig Kicsi Szuzival is flörtölök egy kicsit :) Szerintetek elsőre megadja majd a számát? :D

Ez nem hitvallás kérdése, egyszerűen csak figyeltünk rá, hogy semmi fölösleges vagy dupla munkát ne végezzen a telepítő. Alapvetően ugyan úgy működik az uhuban a telepítési folyamat mint a többi disztribben, és az hogy dpkg vagy rpm önmagában nem számít igazán.

nem volt szükség semmi féle kexec-re, mivel a telepítő kernele megegyezett a futo rendszerével, ezért csak be kellett csatolni a partíciókat, utána chroot majd init

a mostaniban annyival mésabb lesz a helyzet, hogy már telepítés közben is egy teljes értékű rendszered lesz, amit telepítés közben is használhasz, és amit csinálsz az meg is marad

Az egyik levlistán volt erről szó.
Ha jók az emlékeim a Google cuccai azért problémásak, mert nem látnak a Debianon túl, a Debian meg túl sokra tartja magát és minden lib fájlnevet megváltoztat, asszem tesz valamit a végére. A Google pedig ehhez a hülyeséghez köti a programjait, így indítás előtt a megfelelő libekre linkeket kell készíteni. Ez van.
De a Chrome-nál van több böngésző is UHU-ban, amik ezerszer jobbak, pl Epiphany, Midori, Konqueror.
És persze van Firefox + Seamonkey is, na meg Opera. És persze jónáhény konzolos böngésző is.
Hát kell ennél több? :)

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Egész pontosan az a helyzet, hogy a Chromeból három féle telepítési megoldás érhető el. A legegyszerűbb a csomagból történő telepítés, de itt csak a legnépszerűbb disztrók vannak hivatalosan támogatva. Van egy cross over Chromium nevű csoda, ami tulajdon képpen egy wine alá bedrótozott windowsos Chrome (szerintem). Meg van egy több, mint 800 megás forrás, amihez pilótavizsga kell, ha be akarja üzemelni az ember, de egy sima configure&make&make install megoldású forrás nem található, esetleg egy indítható binárisú verzió, mint pl. az Operánál. Na itten jön a "hack", amiről ntomasz is írt. Le kell szedni egy csomagot, manuálisan ki kell pakolni a megfelelő helyekre, aztán linkelni kel a rendszeren lévő adott libeket a debianos nevekre. Ezzel elméletileg működne, de gyakorlatilag nem, mert bizonyos libek verziószáma nem felel meg a Chrome kényes izlésének.

Nekem tökéletesen fut a dev a liveDVD-ről amd64-es kernellel. A szívem dobbant, amikor minden varázslat nélkül működött mind az ethernet, mind a wireless lan ( 2.1-ben egyik sem ment ). Eddig úgy tűnik, hogy egyedüli gondom, hogy a notebook touchpad-je úgy működik, mint egy érintőképernyő. Ez alatt azt értem, hogy ha a bal felső sarokra bökök, akkor a képernyőn is odaugrik a kurzor. Ez különösen akkor zavaró, amikor nem tudom egy húzással keresztül szántani a képernyőt, és így mindig visszaugrik a kurzor oda, ahol megérintem a touchpad-ot, illetve klikk-nél is ugyanez van. Lehet, hogy beállítás kérdése, ha valaki esetleg tudja, jelezze kérem.
Nagyon várom a stable-t!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

U-dash
----
Debian stable + e17
MSI Megabook S271 AMD Turion 64x2 2G ram Radeon Xpress 1150

A korábbi verzióknál ( 2.0 - 2.1 ) nem fordult elő. Bár gondolom ez nem sokat segít :S

U-dash
----
Debian stable + e17

Élt, él, élni fog :D

Hú de gáz vagyok ;)

U-dash
----
Debian stable + e17
MSI MegaBook S271

Értem én miért zrikálod. Mert április elseje van.
Amúgy jó ideje én sem használom már, de nem zavar ha valaki dicséri, vagy kedvenc terjesztésének nevezi. Peidg zat hiszem én nem igen fogom már használni, hacsak valami nagyot nem változnak a körülmények.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!