Cups 631-es port

Fórumok

Cups 631-es port

Hozzászólások

Hi
Van egy kis problemam ami sehogyse fer a fejembe: nyomtatot felraktam cups+gimp-print parossal, belepek az admin feluletre localhost:631, beallitgatom a dolgaim, aztan nagy vigyorogva rakattintok a test page gombra. Semmi. Nezem a jobokat es szepen mind aborted. Sebaj restart job ott virit mellette ami hatasara kozli egy szep kis ablakban, hogy : The connection was refused when attempting to contact localhost:631. Jah es persze a 631-es port nincs is nyitva nmap szerint, de elvileg a 631-es porton adminolom nem? Ez nekem kicsit most magas, ugyhogy ha valaki tud segitsen.
Elore is koszi:
nyonhar

restartold a cupsot. ha 631en nem fut, akkor seholse :wink:

Mar megvolt a restart parszor es semmi valtozas, igazabol nem ertem hogyha nincs nyitva a port hogy tudom megis adminolni.

Ha localhostrol akarod elerni, akkor nem baj, ha csukva van a port. Akkor kell csak kinyitnod, ha kivulrol, masik geprol akarod adminolni a cupsod. Gondolom nem ez a helyzet.

Muti mar egy teljes error uzit ( akar cups logbol is )

Ha be tudtal loginolni, akkor nyitva kell lennije a portnak ish.. sztem a nyomtato beallitasanal kefeltel el valamit.

szia,

amikor az admin feluleten butykolsz, akkor a http://127.0.0.1:631-en teszed nem?
nezd meg, amikor a restart job link fele viszed az egeret, a statusz barban mit ir cimnek.
a problema a legtobb esetben az, hogy az ottani linkekben http://hostname/jobs/valami szerepel, es a /etc/hosts-ban nem a 127.0.0.1 van hozzarendelve az adott nevhez, hanem valamilyen mas, akar publikus, akar privat ip.
ha a fentiek igazak, akkor ket dolgot tehetsz:
1. atirod az /etc/hosts-ban, es a geped nevet a 127.0.0.1-hez rendeled,
2. vagy cupsd.conf-ban enegeded azon az ip-n keresztuli hozzaferest az admin felulethez.

frank

ja bocsi, csak most olvasom, hogy nmap szerint nem is figyel semmi a 631-es portodon. ebben az esetben az altalam fentebb irtak nem fognak segiteni :oops:

ez esetben csatlakozom az elottem szolokhoz, es valoban, rogton cups restart utan nezd meg, hogy "hallgat"-e valamilyen apps. a 631-en.

nmap x.x.x.x (milyen ip skennelsz? a 127.0.0.1-et, vagy valami kulsot?)

frank

Szia,

ha azt akarod megnézni, hogy milyen portokon mik hallgatnak/hallgat-e egyáltalán valami, akkor az nmap-nál jobb megoldás a netstat, fuser. Az nmap többféle heurisztikát is használ, és nekem néha olyan portokat is felismer, amik nincsenek nyitva, illetve bizonyosakat nem vesz észre.

Így használd a netstat-ot ebben a helyzetben:

root@jazz:[~] netstat -an | grep -i listen

Ha nagyon akarsz, még grep-elhetsz a tcp szóra is, ha a domain socket-ekre nem vagy kíváncsi.

Ha azt akarod megtudni, hogy egy portot mely processz tart nyitva, azt így teheted meg (itt a 631-est nézem):

root@jazz:[~]$ fuser 631/tcp
631/tcp: 455
root@jazz:[~]$ ps ax | grep 455
455 ? Ss 0:00 /usr/sbin/cupsd
1211 pts/2 S+ 0:00 grep 455

Jól látszik, hogy a 631-es tcp portot a cupsd fogja nálam.

A cups hibakeresést szerintem a cups error_log olvasásánál kezdd, és nem jársz roszul, ha úgy közelítesz hozzá, mintha egy apache-ot látnál. :wink:
Azt gondolom, hogy egy kicsit átgyúrt apache hajtja belül, ami a config file-t nézve és belegondolva, hogy az ipp http feletti protokoll, lehet, hogy nem is annyira elrugaszkodott ötlet.

Üdv: Bálint