A legújabb családtag #4 - Pasizás

Immár nem Ginger a legifjabb tagja a kicsiny családunknak.

Mint arról legutóbb volt szerencsém beszámolni, Ginger elbűvölő ifjú macskahölggyé cseperedett. Sokkal szebb, bájosabb és kedvesebb lett, mint azt valaha is remélni mertük. Ezzel viszont újabb dilemma szakadt a nyakunkba: meghagyjuk kedvencnek, aminek eredetileg is szántuk - ekkor természetesen ivartalanításnak kell sorra kerülni - vagy szeretnénk tőle kiscicákat. Nehéz kérdés, mindkettő visszavonhatatlan, tehát felelősségteljes a döntés. Végül hosszas tépelődés után az utóbbi mellett döntöttünk. Talán nem titok, hogy Ginger valamennyi testvére is tenyészmacska lett, ez talán érthetőbbé teszi, miért pont mi nem akartuk elvágni a vérvonalat...

A macskatenyésztés - fellengzős, hideg szó, de nincs jobb - azonban nem egyszerű és főleg nem olcsó hobbi. Mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy az első szembejövő kandúrral összerakjuk, Ginger adottságaiból kifolyólag inkább a minőségre semmint a mennyiségre törekednénk. Minőségi, ráadásul Gingerhez színben, formában - és sok más egyébben, amit ilyenkor figyelembe kell venni - illő kandúr viszont nem terem minden bokorban. Az igazán neves tenyésztők nem szívesen adják "kölcsön" fedezésre a kandúrjaik, főleg egy hozzánk hasonló kezdőnek nem. A hazai mezőnyben pedig törzskönyv-ütközések (rokonság) és egyéb, sokszor szubjektív szempontok alapján sem találtunk megfelelő jelöltet. Nem vagyunk sem elsők, sem egyedül ezzel a problémával, Ginger apukája például egyenesen Belgiumból érkezett.

Az igazán neves, külföldi, főleg nyugati tenyészetekből egy-egy kandúrért viszont rettentő összegeket kérnek (többezer EUR-ról beszélünk, és nem véletlenül ennyi, persze), amit nem engedhettünk volna meg magunknak. Ezen felül még az is kellett, hogy tetszen nekünk, hiszen a tenyésztés és a fajta-standard csak egy dolog, kedvencként is szeretni akarjuk. Így végül Csehországban, Karlovy Vary-ban találtunk rá arra, amit kerestünk.

A Máig Harcoló Csehszlovák Alakulat és a Legagyamentebb Hardver után tehát újabb cseh került a családba. Ő itt Shane, az Axis Star tenyészet, és immár a mi ifjú büszkeségünk.

Tegnap este hoztuk el, Bécs mellől, ahova egy macskakiállítás miatt érkeztek a tenyésztői (na ez is egy vicces baleset volt, ők csak csehül és németül, mi csak magyarul és angolul beszélünk, de azért megoldottuk). A kicsi már felfedezte és szétszedte a nagyszobát, lenyúlta az összes játékot, bezabált, dorombolt egy jót, aztán meg édesen aludt reggelig. Az ördögi terveink felől eddig boldog tudatlanságban leledző leendő ara - azaz Ginger - persze annyira nem örül a jövevénynek. Fúj mint egy fúria, és bemenekült a ruhaszárító alá. Onnan próbál lepofozni mindenkit, aki közelít hozzá. Majd megszokja. Muszáj lesz, eszi, nem eszi, nem kap mást.

Ps: Shane-ről még több kép itt.

Hozzászólások

Gratulálunk, nagyon szép :)
Stipi-stopi egy leendő little-kitteh!
(HuP olvasóknak remélem jár némi kedvezmény =) )

Igazi Whiskas Macska :) Aranyos. :) Mibe fáj egy ilyen cica, ha valaki szeretne egyet?

--
Charlos

-- http://www.uvegcsont.hu -- / -- http://ganyikaroly.net --
Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán érdekes, az a szemnek láthatatlan. - by A Kisherceg

A whiskas macska Brit cica, o pedig Maine coon :) eleg nagy koztuk a kulonbseg:)
A Maine Coon nostenyek sulya felnott korukra atlagosan 4-6 kilo, a kanduroke 7-9, es nyilvan ettol lefele-felfele is van elteres. Csak hogy a legszembetunobb kulonbseget emlitsem :)

"Hogy mibe faj?" Olcsobb mint egy plazma tv:)

Ha mar igy kerdezed, akkor biztos fog :)

Eloszor akkor faj, amikor meghallod az arat, ez az elso szivroham. A masodikat akkor kapod, mikor kifizeted...

Majd hazaviszed, es agyverzest kapsz par oras-napos Maine Coon elmeny utan, hogy eddig voltal akkora barom, hogy nem vettel egyet:) mert pl plazmara koltottel:)

A cicak ara valtozo.

Kedvencnek (ivartalanitasi kotelezettseggel) Szaporitoi ar 30-50 e ft, Tenyesztoi ar videken 80e ft, Budapesten 100-120e. Termeszetesen itt is vannak elteresek, ezek az en altalam ismert tol-ig-ok

A szaporito az, aki torzskonyv nelkul arul kolykoket, nem torodik azzal, hogy egeszsegesek-e a szulok, mit esznek az allatok, megkapjak-e az alapveto oltasokat es a szocializaciot, milyen korulmenyek kozott vannak tartva, pusztan haszonszerzesbol teszi mindezt.

A tenyeszto odafigyel az allomanyara, szureti oket fertozo es genetikai betegsegek ellen, es csak a mentes allatokat vonja be a tenyesztesbe. Minosegi tappal etet, sokat foglalkozik a picikkel, akik ha elerik a 12 hetes kort, mar jol szocializalva es szobatisztan keruljenek az uj gazdihoz. Ezen felul van torzskonyvuk, oltasaik, 4xfereghajtas, szerzodes, melyben egeszsegugyi garanciat vallal a tenyeszto. Kulfoldon alaptartozek a chip es az utlevel is. Ez itthon inkabb opcionalis, csak keves tenyeszetben alkalmazzak.

Amikor megvettétek a cicát, nem kellett rögtön dönteni, hogy tenyészeti vagy házi kedvenc árat fizettek érte?

Gingerert kedvenc arat fizettunk, ivartalanitasi kotelezettseggel a szerzodesben. Miutan eldontottuk, hogy megis tenyeszteni szeretnenk, ujratargyaltuk a tenyesztovel a dolgot, aki belement a valtozasba, ill. megegyeztunk a kulonbozetrol, amit fizetnunk kell.

Shane-nel mar nem volt ilyen, mivel ugye nala mar tudtuk, hogy tenyeszteni szeretnenk, az ara is ennek megfelelo volt.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-