Külső erősítő, vagy usb-s hangkártya?

Fórumok

Az alaplapi hangkártyának irtózatos alapzaja van (a laptopomhoz képest, aminek nincsen halhatója), főleg, hogy fejhallgatóval hallgatom. Belehallatszik minden, egérmozgás, hdd műveletek, stb.

Arra gondoltam, hogy vagy valami külső USB-s hangkártya kéne, vagy egy külső erősítő, ahová digitálisan megy át a jel. Melyik a jobb út?

Az usb-s hangkártya mivel digitálisan megy át a jel, elvileg nem szedne össze ilyen zajokat, vagy tévedek?

Hozzászólások

elvileg úgy van, ahogy mondod. max a tápfeszből (usb vagy külső gagyi táp) szedhet fel zajt ha nincs rendesen megcsinálva, illetve a dac lehet szar. de egy profi külső hangkártyával mindenképp jobban jársz. (bár én rühellem az usb-t, de sajnos rá vagyo kkényszerülve)

Elvileg az alaplapinak se kellene. Én legalábbis nem nagyon találkoztam ilyennel, pedig lapra integrált szutyok van elég a környezetemben. Nem valószínű, hogy ilyet okozna, de szerintem nézd meg, hogy a gép rendes földelt konnektorba van-e dugva, illetve nincs-e valami kontakthiba, némíts minden bemenetet keverőn.

Külső USB-s kártya / erősítő szerintem segít, csak az a kérdés, hogy mire akarod használni. Digit bemenetű erősítő 50k alatt nem igazán van, USB hangkályha 10-15 körül indul. Kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, ami Vaterán van 3000-ért.

De az is lehet, hogy egy "normális" pci hangkártya is megoldás, kölcsönkérsz vagy veszel (vatera/bontó) egy legolcsóbb típusút öccázé.

Nekem egy 3000Ft-os Speedlink USB-s hangkártyám van és a Sennheiser HD560 ovation II fejhallgatóval messze tisztább a hangja, mint a PCI-os SB Live 5.1 Player-nek. (Persze lehet, hogy az emberek 99%-a nem venné észre a különbséget.)

A gép egyébként földelt konnektoron van egy MGE szünetmentesen keresztül.

ja, hát újpalota, 30+ éves panel, földelés sehol nincs... szóval enélkül kell megoldani.

a minden bemenetet némítok móka megvolt, ezt sok helyen (pl. az említett laptopon) i alkalmaztam sikerrel (cd, system beep, meg ilyesmiket lenémítva megszűnik).

nekem elég az olcsó usb-s cucc is, csak ne legyen (ekkora) alapzaja. csak arra kell, hogy zörögjön valami rádió a fejemen.

vasarlas elott probald levenni a mixerben az osszes nem hasznalt bemenet hangerejet nullara. ha van mute kapcsolo akkor azt is kapcsold be. eddig ezek nekem segitettek

udv Zoli

Lehet hogy segít, lehet hogy nem... az M-Audio mondjuk amúgy is gagyi de pl egyik ismerősömnél az ~50e forintos külső firewire hangdobozuk olyan zajgyűjtő volt, mintha külön rádiókereső áramköröket raktak volna be. Szóval próbáld ki mielőtt megveszed.

Ha az eger es a diszk muveletek is belehallatszanak, akkor ott nagyon valoszinu hogy osszekocolodtak az irq-k, probald a bios-t butykolni kicsit, esetleg meggyogyul...

Ez igy nekem nem mond semmit; a boot folyamat soran nezd meg azokat az eszkozoket amik a hangkartyan egy irq-n vannak, aztan a biosba belepve annak az irqnak a kiosztasat tedd le manualra, ezzel az osszes eszkozt kiloki arrol az irq-rol, es van esely ra hogy megjavul a hiba. Neha ezzel eleg sokat kell szopni, hogy mukodjon :)

A kockazatokrol es mellekhatasokrol kerdezze meg orvosat, muszereszet :)

a tudomany nem is fejlodott vissza inkabb a foldelest kellene megoldanod. tobb hasonlo alaplap megfordult mar nalam nem volt veluk ilyen gond. jartam ugy foldeletlen halozatrol uzemelo gepeknel hogy egy ido utan rendszertelenul fagyogattak, mint kiderult ezt a tapok nem szeretik, csere utan priman mentek

udv Zoli

vérrögre nem egyenáramnál van nagy esély?

A vegyi hatás szempontjából az egyenáramú áramütés a veszélyes, mert az ilyenkor kialakuló elektrolízis miatt a vér és a szövetnedvek veszélyes mértékben elbomolhatnak. A bontás során keletkező gázbuborékok is veszélyt jelentenek. A vérsejtek rögökké összeállva eldugíthatják az ereket.

Szerintem van. A biztosítéktábla alatt ott szokott figyelni egy vastag piros szigetelésű vezeték, csak el szokták felejteni végighúzni a lakáson. A következő festés/tapétázás projekt előtt/mellett javasolt egy teljes átvezetékezés -- 30 év alatt az alumínium fali vezetékek meg a kötéseik már megértek a cserére. Nem kis meló, meg nem két fillér, viszont ha jól tervezik/csinálják meg, akkor nyugalom, ö'öm és bódottá'...

Ha ez nem járható, akkor is érdemes legalább a fürdő/konyha esetén megcsináltatni az EPH-t, meg akár kábelcsatornában vezetve (mondjuk 3*1.5mm2 rézzel) földelt aljzatot kiépíteni ott, ahol érzékeny berendezések vannak.

Zaj gyakran lehet attól, hogy tervezéskor nem választották el rendesen az analóg és a digitális földet - azaz mindegy, hogy külső vagy belső az eszköz.
Érdemes körbeszaladni egy fülessel, meghallgatni párat, mielőtt megveszed.

a számítógép ház, és a radiátor (mint valószínűleg földelt dolog) között -25 és +25 V között ingadozik (szép hullámosan) a feszültség.

ha ez jelent valamit.

nem feltétlenül, ha a lakásban nincs védőföld, akkor valszeg a radiátor sincs rákötve, így az a némi potenciálkülönbség amit mérsz, lehet akár a fűtési rendszer egy távoli pontján (több lakásnyira) lévő földelés, bizonytalan, festékes földkötés, de a legvalószínűbb, hogy nincs földelve.
A NEFH (nullával egyesített földelési hálózat) utólagos kialakításának lehetőségét kell megvizsgáltatni egy szakemberrel. Ebben az esetben a nullvezető lesz kialakítva földelőnek is (villanyóránál hozzák létre az összeköttetést, minden egyéb konnektorhoz el kell vezetni a földelő vezetéket is, tehát nem szabad a konnektornál nullázni, mert ha valaki felcseréli a betápnál a nullát és fázist (előfordult már ilyen), akkor a földelt készülék fémházára kikerül a 230V hálózati fesz.)

én is ezzel a problémával küzdök már egy ideje. nekem is gigabyte mindennel integrált alaplapom van, bár a vga külön van. Hallom a vinyó és minden eszköz, az egér, stb zaját. A szakirodalom a zenei oldalakon azt írta, hogy a PCI busz latencyjét kell átállítani, van, akinek ez biosból is megy (nálam nem), de van rá spéci célszoftver is. Ez utóbbi viszont 64 bites Windowson nem működik, bármit is csinálsz.

Ezek után, nem csak emiatt, hanem zeneszerkesztési és zenélési kedvem miatt vettem egy Saffire Pro 24 Firewire külső hangkártyát. Imádom, mindent tud amit akartam, rengeteg be- és kimenet, de a zajt nem oldotta meg ez sem - firewire-on keresztül is megvan. Viszont érdekes módon a fejhallgató kimenet tiszta, a monitor outok viszont zajosak. Igaz, hogy nem balanced kábelekkel és csatlakozókkal dolgozom, ez lehet ebben az esetben az eltérés még, hiszen a fejhallgató kimenete balanced és unbalanced esetben is támogatott, míg a monitor outra mindenképp balanced kábel kéne.

Sajnos én sem vagyok a terület felkent szakértője, csak megpróbáltam megosztani a saját tapasztalataimat.

Budai Péter
TechNet programmenedzser
Microsoft Magyarország
http://www.microsoft.hu/technet

Szia!

Szerintem neked egy USB-s DAC kell! Nagyon jó hangminőséget tud produkálni, és egy fejest simán meghajt önmagában, erősítő nélkül. Amúgy a behallatszás amiatt is lehet, mert nem némítottad le azokat a cuccokat (cd player és tsai), amikre nincs is szükség.

Mondjuk egy StyleAudio Carat-HD1V vagy egy StyleAudio CARAT-UD1 egész jó választás lenne. :)

-Tomato

végignéztem a lakás összes konnektorát, és a fürdőben, sikerült találnom egy elrejtett helyen (tükör mögött...) konnektort, amibe be van kötve földelés (legalábbis a fázis és a föld között van 230 V).

Úgy igen. De ha pl. a gép rendesen földelt és rádugsz egy ktévés koaxot is galvanikus leválasztó nélkül, akkor jó eséllyel kialakul a hurok, 50Hz-es brummfesszel az audio cuccokban (de a tv képén is szépen látszik a vízszintes vastag világos-sötét sáv is).

Gyanúm szerint egyébként a földeletlenség okozhat ilyen jellegű problémát, hiszen földelés nélkül az alaplap testelése lóg a levegőben, ilyenkor antennaként működik és összeszed minden nagyfrekis zavart, ami a hangkártya testjén is mutatkozik (mivel aszimetrikus az audiokimenet, ezért simán ott van az áramkörben a zavarjel is).

nekem ilyet akkor csinált win7-en a realtek intergányolt szutyok meg talán az audigy se is, amikor a win7 driverét használtam. miután feltettem a gyártó driverét, elmúlt.

pci-e hangkáryták zaja már nem valami egetrengető, lásd:

http://hup.hu/node/80321#comment-910739

külső erősítő meg picit szerintem drágább lesz, mint egy akármilyen hangkártya :)
szerintem.

Erre én is gondoltam, azonban először a Win 7 gyári drivere volt fenn, azzal zörgött, azt hittem megoldja majd a realtek driver, de azzal is ugyanúgy megy. Mint ahogy Linux alatt is dettó. Egyedül ha ki van kapcsolva a kártya (biosból, vagy még nincs betöltve a drivere) akkor nem zúg, viszotn ezután ha lenémítom akkor is. mondjuk, szoftveresen mondhatod meg melyik kimenet mi legyen, bemenet, stb. szóval sokat nem is lehet tőle várni.

lol, pont ilyen hibám volt tegnap, aztán leesett, hogy azért, mert felhúztam a beépített mikrofon hangerejét :)