30% packet loss, vmware-ben solaris10u8 guest os-el

Fórumok

Sziasztok,

Van vmware serverben (1.0.4 -1.0.10ig próbáltam) több solarisom u6-tól update 8-ig. Ha a host os-ről pingelem a virtuális gépeket akkor is 30% körüli csomagvesztés van, ha egymást pingelem a virtuális gépekkel akkor is. Próbáltam már mindenből több verziót, de semmi javulás. A jelenség úgy néz ki, hogy megy 2 percig jól a ping, aztán egszer csak fél percre vagy akár 1-re is annyi. Aztán megint magához tér és jó 2-3 percig.
Megnéztem wireshark-al és érdekes végeredményt kaptam:
http://kepfeltoltes.hu/091124/vm_www.kepfeltoltes.hu_.png

Nem tudom hol és mi történik a csomaggal de kicsit korrupt lesz..
A beállított hálózat host-only a gépeknél és mind egy alhálózatban vannak.
Ja és van egy xp-m is vmware-ben, ott 0% packet loss!!
Mi lehet a probléma?
Köszi előre is!
Üdv.

Hozzászólások

Huh.

Milyen virtuális hálókártyát használsz? VMware tools telepítve van?
Ez nekem úgy tűnik, mintha a solaris valamiért nem lenne barátságban a használt hálókártyával.

U.I.:Ha van időd akkor próbáld ki a VMware szerver 2.X-es verzióját.

Szia,

köszi.
Vmware serverben nem birizgáltam semmit, tehát amit defaultból emulál a vmware azt a kártyatípust használom. Potosabban pcn0 amit lát a Solaris.
Az az érdekes hogy régebben mikor feltettem a vmware tools-t más hálókártyám lett (vmxnet), most viszont hiába tettem fel vmtoools-t maradt a pcn.
---
hu a 2-es verziótól nagyon ódzkodom egyelőre, ahogy néztem a telepítője is több száz mega. Viszont az 1-es verziókat meg csak régi ubuntu-ra tudom feltenni rendesen. Ha frissebb kernelre akarom akkor hack-elni kell..

Most futottunk bele egy ilyenbe. Incorrect TCP checksum-okkal mentek a csomagok. Egy ethtool --offload ethX tx off segített rajta, hogy ne a hálókártyával számoltasson checksum-okat, meg ilyeneket, hanem inkább a saját cpu-ját használja. Egy próbát megér neked is.

Fórumok szerint az újabb kernelek win2003-tól (nem értek hozzá, hogy ez tényleg más kernel e, mint a többi win), és linux 2.6.tuggyaszom-tól a kernelek a checksum számolást nem maguk végzik, hanem defaultban a kártyára bízzák. Ezzel jól elrontva mindent. Az offload tx kikapcsolásával a helyzet megoldható.

Szia, koszi a tippet. ethtool nincs solarium alatt (legalabbis defaultbol), de utananezek hogyan/mivel lehet atallitani. mar annyit gugliztam hogy csak na.. :) vmware tools-t is feltettem de maradt pcn0 az interface-m, holott multkor (igaz az regebbi solaris volt, talan u3) miutan feltettem megkaptam a vmxnet-et. Rejtely..

Szia,

hát jó párszor telepítettem már solarist u1-től u8-ig vmware-be de default-ból mindig pcn drivert használ. Régebben ha feltettem vmware tools-t vmxnet interface-m lett. e1000 sosem :( vmware server-en legalábbis. Hogy esx meg workstation, stb.. alatt minek látja azt nem tudom :) Habár van itt bent esx-en is solaris csak még nem piszkáltam, de majd ránézek.
Üdv.

Na sikerült megoldást találnom végre !
Azaz egyik esx-es kollégám mondta, hogy esetleg a géphez tartozó konfigfájlban (vmx) állítsak más hálókártyát.
Kis google-zés után rátaláltam a megoldásra egy fórumon, csak nem voltam biztos, hogy ez vmware server alatt is működni fog:

ethernet0.virtualDev = "e1000"

Alapból nincs benne a konfigban virtualdev sor szóval nem csak átírni kell az értékét e1000-re.
Beírtam tehát a fájlba, és csodák csodájára tudja az e1000-et emulálni és miután solariumot is átkonfigoltam már megy a ping, minden, 0% packet loss-al. Kár hogy a hivatalos vmware server manualban semmi sincs arról, hogy a konfigfájlban hogyan lehet átbuherálni az eszközöket..

Köszi a segítséget mindenkinek!
Üdv.