Elérhetővé tette a Psystar a Rebel EFI-t és demóját

Címkék

Az nem volt elég az Apple-lel perben álló Psystar-nak, hogy OS X-szel előtelepített Mac klónokat forgalmaz, illetve licencelési programot jelentett be nemrég a "virtualizációs" technológiájához OEM-ek számára. A floridai cég most elkezdte kínálni Rebel EFI névre hallgató csomagját, amellyel szinte bárki képes lehet !Apple gépre Mac OS X-et telepíteni.

A Rebel EFI egy "szerszámkészlet", amely lehetővé teszi a Mac OS X legfrissebb kiadásának, a Snow Leopard-nak telepítését támogatott alkatrészekből álló, nem Apple által gyártott gépre.

A jelenleg elérhető megoldások közül a Rebel EFI a könnyű használhatóságával és a számos egyéb szolgáltatásával tűnik ki.

A Rebel EFI a Psystar Darwin Universal Bootloader megoldására épül, amely lehetővé teszi max. 6 különböző operációs rendszer 6 különböző lemezre való telepítését. A támogatott OS-ek: Mac OS X Snow Leopard, Windows XP, Vista, Windows 7 és különböző Linux disztribúciók.

Emellett integrálja a Psystar Safe Update technológiáját, amely egyenesen az Apple-től szedi a frissítéseket, és gondoskodik arról, hogy minden rendben legyen.

A Rebel EFI ISO image képében érkezik. CD-re kell írni, be kell vele bootolni, ha az kész, el kell távolítani a Rebel EFI CD-t és lehet folytatni a telepítést a Snow Leopard lemezzel.

A Rebel EFI 49,99 dollárba kerül, de elérhető belőle demó verzió is. A bejelentés itt olvasható. További részletek itt. A Computerworld letesztelte a cuccot.

Hozzászólások

Örökös vita itt a HUP-on az, hogy milyen drága a Mac. Nem szeretném ezt a vitát újra kirobbantani, csak egy érdekes táblázatot közölt ma az Appleblog. Tudom, hogy itthon magasabbak az árak, de egész jó viszonyítási alap.
http://m.blog.hu/ap/appleblog/image/200910/1_JPG%281%29.jpeg
Aki pedig nem márkás gépen akarja futtani a MacOSX-et, annak jó megoldás a Rebel EFI (találó név :) ).

Magyarországon egyszerűen nem éri meg Macintosht vásárolni. még amerikai szemmel is így látszik.
a vicc az, hogy még hasznot is hoz a Psystar az Applenek. olyan helyeken, mint MO így még el is terjedhet a Mac:) a hackintosh nem mindenki számára alternatíva.
az Applenek pedig tiszta nyereség. OSX eladás után csak bevétele van, supportal nem kell bajlódnia. ráadásul olyan országokban is megjelenhet, ahol eddig marginális volt a jelenléte. csak olyan vásárlókat veszít az Apple, akik úgysem vettek volna tőlük Mac computert.

Egszer olvastam egy interjút a magyarországi elnökkel, aki úgy vélte, a buhera megoldások akár még hírnévrombolók is lehetnek. Valahol igaza van. Lehet, hogy eladja az OSX-et, de ha azt nem megfelelő vason futtatják, az is fagy. Szóval nem biztos, hogy ez túl jó üzlet nekik.
Persze nem mondom, ha támogatott alkatrészekből építik a kamu-mac-et, s arra telepítik, működhet szépen, de még így is jogos az Apple félelme, hiszen rossz kép is kialakulhat a felhasználóban az adott szoftverről.

Kb. ahhoz tudom hasonlítani, mikor az FSF kollégák jogosan mondják, hogy a partizán-akciós előadások akár romboló hatásúak is lehetnek. Mert hát valljuk be, így is van...

a magyarországi "elnök" hosszú évekig annyit sem tudott elérni, hogy legyen hivatalos Apple képviselet, nem is szólva a magyar nyelvű Osxről. pedig az oldworld időkben a magyar Mac természetes alapkövetelmény volt.
a legtöbb magyar felhasználóban semmilyen kép nem él a Macintoshokról, és ez nem fog addig változni, amíg legalább USA árszintre nem csökken a magyar mac ár.

azon pedig, hogy az általa forgalmazott rendszert FUDolja a fagyós os rémképével csak nevetni tudok:) mellesleg nem is igaz. a hackintosh vagy elindul egy computeren és akkor ugyanúgy megbízhatóan használható, mint Apple hardveren, vagy fel sem lehet telepíteni.

"akkor ugyanúgy megbízhatóan használható, mint Apple hardveren, vagy fel sem lehet telepíteni."

Ez nem feltétlen igaz. Nekem két éve sikerült az akkori gépemre felrakni és stabilan használni, csak éppen amikor pár hónap után úgy gondoltam, hogy itt lenne az ideje a hálózati kábelt kihúzni a gépből és WiFi-re váltani, na akkor ért a meglepetés. De ez akár lehetett volna egy új feladat, amihez webcam kell, amit eddig nem használtam, vagy bármi más, ami az eredeti géppel menne, de hackintosh-sal nem. Szóval érted... Ez is olyan, hogy ha az ember dolgozni akar, akkor nem a gépet akarja buzerálni. "Hobbizásra" persze jó, de akkor már inkább olvasok a szabadidőmben vagy elmegyek az asszonnyal salsázni egy jót és nem a gépet b.sztatom... ;))))

tudjuk, ma már nem létezik olyan, hogy "Apple hardver". igazából már a PPC korszakban is IBM chrp referencia designt használt az Apple. ma már az Macintosh hardver is egy PC. ha pontosan ugyanolyan komponensekből áll a hackintosh computered, mint az egyik hivatalos Apple Macintosh, akkor itt nem állhat elő kompatibilitási hiba. fagyni is csak max annyit fog az OSX, mint egy hivatalos Macinoshon. vannak erre megfelelő kompatibilitási listák. én brand PCt használtam, mert azok típus megjelöléssel egyből azonosíthatóak, látható lesz e kompatibilitási probléma vagy sem. de a komponensek listáról való összeválogatása majd összeszerelése után is 100% Mac kompatibilis hardver lesz az eredmény.
utána minden ugyanúgy működik, mint egy Alma logós computeren. a wifire különösen ügyelni kell, de szerencsére bőven van kompatibilis választék abból is. ha nem megy egy olyan webcam, ami Apple hardveren működik, akkor ott az USBvel van gond. nekem még időt is spórolt, mert történetesen épp volt itt egy olyan Dell computer ami teljesen kompatibilis. az osx telepítés utána nem tartott tovább, mint egy ubuntu install.

ez igaz, de ettől a kijelentéstől indultunk ki
a vicc az, hogy még hasznot is hoz a Psystar az Applenek. olyan helyeken, mint MO így még el is terjedhet a Mac:) a hackintosh nem mindenki számára alternatíva.
a meglevő HW természetesen vagy kompatibilis, vagy részben kompatibilis, vagy el sem indul rajta az OSX. a Psystar a saját PCin nyilvánvalóan ügyel arra, hogy 100% OSX kompatibilis legyen. ez a Rebel EFI még csak demo, és egyébként a free osx86 megoldásokra épít, mint FakeSMC. ha már pénzt kérnek érte legalább csináljanak hozzá egy teljes linux livecdt vagy windows programot, ami megvizsgálja a PCt és megállapítja OSX kompatibilis e. illetve mit kell cserélni benne, hogy az legyen.
így már az egyszeri user sem fog csalódni.

Azabaj ez qrvara igy van. Jovore lesz 4 eves ez a gep, es meg-megnezem az arakat. Mivel jovore mindenkeppen cserelni fogok, gyorsan felszaladtam a bejelentes utan, es bekattingattam a gepet ami a cel lesz. (27" gep, extrakent i7, es 8g ram, es a 3 eves apple care). Ezutan johetnek a kello kiegeszitok. Mivel projektorral hasznalom/nam igy nem hagyhatom ki a displayport dvi es vga atalakitokat. Persze a jelenlegi gephez megvannak a minidvi atalakitok, dehat az ujhoz nemjo, igy kuka, vagy adom a geppel. Aztan hasznalom a taviranyitot is, ami szinten van most, dehat adom a geppel, ujhoz meg nem adnak. El is jutottunk a $2645 arhoz. Aztan nezzuk tovabb mi kell meg. Mivel kulso storage firewire, raadasul ugye 400as, igy rogton kell valami ami fw800 kabelbol fw400at csinal. $29. Es mivel valsag van, ezert mar 2db fw portra nem futja, igyhat kell egy fw hub is. $50. az annyimint: $2724. Ha most vennem meg a dollart, ez cirka 507-508 ezer.

Es jojjon a magyar valosag, ami nekem jut :D. ugyonez a konfiguracio, annyi valtozassal, hogy a firewire hub nem 6 portos hanem csak 2, tehat tele lesz, 704950. Dehat ez van, ezt kell szeretni.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

ezzel csak az probléma, hogy magyarországon még €uro sincs, nemhogy $dollár. és Forintban bizony brutálisan magasabbak a Macintosh árak Budapesten. vidékről nem is beszélve. nem vagyok benne biztos, hogy minden megyeszékhelyen van legalább egy Mac forgalmazó.
az összeállítás egyébként kissé koncepciózus. lehetett volna találni olyan modelleket, amelyek párszáz dollárral olcsóbbak az alapként vett iMac konfigurációnál, azonos minőségben.
az OSNews témában adott válaszánál találóbb nem adható, a "Macintosht Magyarországon" kérdésfelvetésre.
"I just looked up the prices for Apple computers in Hungary, and the entry-level unibody Macbook costs the equivalent of $1840 USD, compared to $1299 in the US. I really like the Unibody Macbooks. But I think that $1299 is about $200 more than it should be already, so $1840 is just ridiculous."

$200 extra felárat valóban megér az Apple támogatás, és sokaknak a design is. $740 felár már kívül van a józan toleranciahatáron.

Akkor jobb lett vona, ha % -ban vannak osszehasonlitva?!
MErt akkor a tobbi termeknek is neznek a magyarorszagi arat, meg az imacnak is, es ugyan ott lennek, mint ha dollarban, euroban, frankban, zlotyiban, drachmaban, kopejkaban, rubelben, aranyban hasonlitanak ossze.
Nem a konkret ar a lenyeges egy ár/érték osszehasonlitasnál, hanem az arak egymashoz valo aránya.

igen nekem is ez tunt fel mint alapveto problema az osszehasonlitassal.
A touchscreen ekkora meretben legalabb $200 pluszt jelent, tehat a mac
a muszaki tartalomhoz viszonyitva dragabb mint az osszes tobbi - ami
annyibol vicces, hogy itt tenyleg hasonlo notebook alkatreszekbol
osszeepitett gepekkel van osszevetve, nem is sima desktop (akar markas)
gepekkel, mert ugy persze meg nagyobb lenne az arkulonbseg.

- Use the Source Luke ! -

nem azt mondom, hogy inkorrekt az osszehasonlitas - ebbol a szempontbol -, csak azert azt szerintem le kell szogezni, hogy ez luxus kategoria desktopon, ugyhogy ebben a kontextusban a "nem draga" kifejezes erosen viszonylagos (es szereny velemenyem szerint ebben a kategoriaban ezt a temat folyton felhozni kicsit eroltett is, mert gondolom pl. egy porsche es egy lamborgini egy bmw es egy lexus terepjaro kozott sem az a donto szempont, hogy melyik az olcsobb - mar aki ilyen kocsikat akar venni).

- Use the Source Luke ! -

pedig nem draga.
az azonos termekkategoriaban van ertelem ez vizsgalni.
a kategoriajaban nem draga.
csak viszonylagosan lehet ezt a kifejezest ertelmezni.

egy mittudom én, types honda accord sem draga. pedig 8-9 millio ft, de egy olyan kaliberu bmw meg 10-12m ft.
8-9m ft sok penz, de viszont a kocsi a kategoriajaban megsem draga.
ezert azt mondjuk ra, hogy nem draga.
erted. :)

(a porsche meg lamborghini hasonlitassal majdnem mellelottel, mert nem egy kategoria, a porsche a lambohoz kepest kommersz tomegtermeknek szamit. ;-) :) )

"olcsó, csörgő-zörgő "villanydarálókkal""

ez olyan, mint az állandóan kékhalálozó, vírusfészek, backdoorolt gányWindows:)
nem tartom bölcs gondolatnak, ha az Apple advocateok a linux advocateok 10 éves módszereinek az újrajátszásával próbálnak eredményeket elérni. a Mac Pro talán "olcsó csörgő-zörgő villanydaráló"? ugyan már!
az összehasonlítás a fentiek mellett egyébként is sántít. a monitorral egybeépített desktop computer már régi szép hagyománya az Applenek. ennek LCDsített változata, a gyakorlatilag újragondolt desktoposított notebook aksi nélkül is már legalább 10 éves ötlet. a szép reményű egykori magyar Portocom az úttörők között volt az ilyen LDCcomputerek gyártásában. már azokba is notebook alkatrészek mentek.
de ez a kategória sosem nyert polgárjogot a mainstream tömegtermékek között. az Apple hagyományból is nyomja az ilyen monitorcomputer egybe gépeket iMac családjával, de az összes többi PC gyártónál csak marginális szerepe van ezeknek a modelleknek. ezért ebben a kategóriában tett összehasonlítás következtetéseit általánosítani Mac ár vs többi PC ár témában erős csúsztatás. és mint írtam korábban, lehetne találni más PC modellt hasonló paraméterekkel 200dollárral olcsóbban is.
a Mac igenis drágább, mint a többi PC, és drágább, mint a minőségi PCk átlaga. egy két ellenpéldát mindig lehet találni, de ennek nincs igazán jelentősége, mert azokban az emberekben, akikben egyáltalán felmerül a kérdés, az nem Lenovot vagy Macet? kérdés lesz, hanem PCt vagy Macintosht?
adott konfiguráció esetén pedig mindig lehet olcsóbbat találni a PC gyártók széles kínálatában, ugyanolyan jó minőségben.

nem véletlen, hogy nem Mac és PC notebook árakat hasonlít össze a linkelt blogbejegyzés.

imho nem szerencsés a monitorral egybeépített computer a mai időkben. a processzor, gpu, és többi computerkomponens ugyanis sokkal előbb elavul, mint maga az LCD monitor. egy 27" LCD monitort 5év után sem kell lecserélni, mert 5 év múlva is jó lesz még, sem méretben sem felbontásban nem valószínű, hogy szükség lesz jobbra. ugyanakkor a mai processzor, gpu már biztosan elavult lesz. a memóriabővítéssel gondok lehetnek, stb.
de mert egybe van építve az iMac a pc hardverrel kényszerből azt is le kell cserélni, vagy kidobni feleslegesen szennyezve a környezetet.
külön házba épített PC szerencsésebb. ezekből is bőven van notebook hardverből építet halk változat. arról nem is beszélve, hogy régóta léteznek már pipelineos zajmentes hűtők processzorra GPUra. hagyományos desktop hardver komponensekből épített teljesen zajtalan PCkből is Dunát lehetne rekeszteni.

arra pedig, hogy Magyarországon egy iMacért is közel MacPro árat kell fizetni, nem is mondok semmit:)

LOL! Én, mint Apple advocate... xD
Nem vagyok részvényes és a Macbookomon is az esetek 90%-ban Ubuntu fut. De mivel volt már iMac-em és előtte márkás és dzsunka PC-m is, így - sok itt hozzászólóval ellentétben - van összehasonlítási alapom. Saját bőrömön tapasztalom meg az Apple vas előnyeit és hátrányait, mert mindkettő van.

"a Mac igenis drágább,..., mint a minőségi PCk átlaga."

Várnám tőled is a tényeket, mert addig ez csak FUD. :)
Mondjuk egy hasonló ártáblázat, linkekkel, stb. Lehet USD alapú is. ;)

"ezekből is bőven van notebook hardverből építet halk változat. arról nem is beszélve, hogy régóta léteznek már pipelineos zajmentes hűtők processzorra GPUra"

Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy az állításaidat nem ártana alátámasztani tényekkel is!

az advocate nem szitokszó, csak itt a hupon vált azzá valamiért. de ha úgy jobban tetszik a PCket olcsó, csörgő-zörgő "villanydarálónak" minősítő kijelentésed szimplán FUDnak is nevezhető:) természetesen a !apple hardver is lehet zajtalan, csendes és minőségi green hardver.
ezzel szemben az Apple árak magas voltának megemlítése nem fud. ez egyszerűen tény. Magyarországon az iMac induló ára327000Ft. ennél csak drágábbak vannak. ez pedig magas ár, főleg ebben az országban.

de legyen tessék:) Apple Macintosh árak és más minőségi PC árak összehasonlítása:
a blogban említett iMac ára USD1200

#1 egy hasonló konfigurációjú Dell Inspiron csak USD899, 21.5" Dell lcdmonitorral, amit a következő hw upgrade során nem kell kidobni. csak az desktop gépet kell cserélni, ami olcsóbb és még környezetbarátabb megoldás is. ugyanolyan csendes minőségi Dell hardverről van szó.

#2 lcd monitorral egybeépített Dell Sudio One kapható USD1034 áron is.

#3 HP TouchSmart iQ500 kapható már USD625 áron is. 2.16Ghz Core2 processzorral, az appleblog táblázatban a Lenovo gép 2.26Ghzes processzorra szerepel. egyébként ez is monitorral egybe épített computer, mint az iQ500t. 0.1Ghz sebességkülönbség minimális hatásaihoz gondolom nem akarsz szőrszálhasogató megjegyzéseket fűzni:)

#4 Gateway®ZX4800 ára USD720.

és most lássuk Magyarországot.
itt a táblázatban szereplő iMac alap ára 327000Ft.

ennél kissé erősebb, minőségi és csendes PC config kapható 255313 Ftért. nagyobb merevlemezzel, teljesen zajtalan hűtéssel, szintén 21.5" lcd monitorral.

akinek szüksége van windowsra, annak az árkülönbözetet tovább növelheti, hogy az iMachez külön meg kell vásárolni a windowst, ami a fent említett brand PCk árában benne van. az OSX ára a Windows áránál jóval alacsonyabb.

Ez hasznos lehet szoftverfejlesztőknek, akik mindhárom platformon tesztelni akarják az adott programot, nem?

Egyetértek!

Szerintem is az Apple leányvállalata, frankó beetetés a windózról áttérni, de új gépet venni nem akaró júzereknek.
Aztán ha vastagabb a péztárca, majd vesznek új meket....

Egyébként ha nem így lenne, szépen a föld alá taposta volna már rég az Apple a Psystart....
MunkásPistiék lassan kezdenek ugyanolyan gusztustalanul viselkedni, mint a Májkrém$zaft...

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Gusztustalanul viselkedi az ExxonMobile is, a Centrum Kft. is, a KITE Zrt. is, a DaimlerCrysler is, a Honda Motor Co. is, stb.stb....
Gusztustalanul viselkedik minden nagy cég, és nem csak az informatika területén.
Sőt, a kis cégek is gusztustalanul viselkednek.
Mindez azért van, mert mindenki hajtja a profitot.
Igazi "jófej" cég nincs. A Google-ről szoktak ilyeneket mondani, de az adwords körül ott is vannak gusztustalanságok (pl. amikor egy-egy adword-ot futtato bloggernek/portálnak fizetés helyett inkább megszüntetik az accoutját, mert "csak".), meg bizonyára van egy csomó olyan gusztustalanságuk, ami nem kerül felszínre.

Viszont amíg egy cég jó termékeket csinál, addig megveszik az emberek, és engem különösebben nem is érdekel a viselkedésük.
Adjanak jót jó pénzért, jó minőségben.