"Egy magyar párt kiállt a fájlcsere mellett"

Fórumok

nagyjából egyetértek a cikkíró véleményével. mindenesetre már az is jelzésértékű, hogy egy 2.5% körüli párt marketingértéket lát a témában.

a cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Sajnos az embereket nem érdekli a politika. Azt gondolják ez a megoldás. Néhányan még azt is, hogy nincs rájuk hatással... Butaság! A politika körülvesz minket. Minden nap találkozunk vele és mégis ilyen elutasítók vagyunk... Természetesen tudom, hogy a politikusok nagy része tehet erről. De nem mind! Az említett párt nem sorolható egyik eddigihez sem. Egy ilyen nyilatkozatba mindenki érdekeket és pénzt gondol. Arra senki nem gondol, hogy olyan fiatalok találták ki, akik olyanok mint mi, csak tenni is akarnak valamit. Valamit, ami egy kicsit is jobbá teheti a dolgokat.

Semmi köze az SZDSZ-hez. Semmi köze a zsebüket tömködő, egymást váltó hatalamasokhoz. Egy jelzés, hogy itt vagyunk és ezzel is foglalkozunk. Eldöntheted, hogy tetszik vagy nem. De nem szabad általánosítani!

Csak ennyit akartam erről, mert a politika mindenhová begyűrűzik. A politika jó dolog, ha jól csinálják! Pusztán azért mert eddig szinte senki sem csinálta jól ezt nálunk, az nem azt jelenti, hogy mindenki rabló, aki ezzel foglalkozik.

"z említett párt nem sorolható egyik eddigihez sem. Egy ilyen nyilatkozatba mindenki érdekeket és pénzt gondol. Arra senki nem gondol, hogy olyan fiatalok találták ki, akik olyanok mint mi, csak tenni is akarnak valamit. Valamit, ami egy kicsit is jobbá teheti a dolgokat."

Ahahahahhhah :D

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

De szerintem nyugodtan hiheted ezt, ha neked ettől bármi is jobb. :) De megmondom, neked ettől nem lesz jobb semmi. Viszont soxor találkozom olyan emberekkel, akik komolyan félnek attól, hogy a BSA rájuk rúgja az ajtót egy .mp3 letöltés miatt. Lehet, hogy nekik ez számít. Nem mindenki olyan "expert" mint itt sokan...

Egészen meglepne, ha valamilyen közösséget vállalnának az SZDSZ-el. Amúgy meg azt, hogy SZDSZ, nyugodtan elfelejthetjük. Abban meg, hogy esetleges szdsz szavazóknak tetszik ez az új dolog, abban nincs semmi rossz. Megjött az eszük.

Amúgy meg csak nekünk fura az, hogy két pártnak egy adott ügyben lehet közös a nézete. Ennek így kellene lennie...

nemlehetne a politikat hagyni a fenebe?

Úgy van. Hagyd a csudába az egész politikát! Legyél te is idióta!
Sőt ha nem foglalkozol a vele, akkor a hatása sem ér el téged soha.

(Az más kérdés, hogy az emberek többsége képtelen kulturáltan beszélgetni a politikáról, legfőképp az érzelmi elkötelezettségei miatt. Ezért a szakmai oldalakon nem szokták szeretni ezen diszkurzusokat.)

Baromságot beszélsz, de már az orrodig nem látsz. A politikának megvan a helye a közéletben, meg van a helye a kommunikációban. A szakmai döntésekben, beszélgetésekben vagy a családban semmi keresnivalója nincs. Gondolom itt is sokan megélik (főleg a 2006-os önkormányzati választás után kialakult faramuci helyzetből fakadóan) hogy szakmai munkáját politikai okok miatt nem fogadják el, illetve kötődnie kell valamelyik irányzathoz, hogy cégének jó legyen.
Amit most minden seggfej párt szeret, hogy beszélsz róla. Nem, itt nem akarjuk, többen, ha képtelen vagy felfogni, akkor veled van a baj.

nem minősítettelek, ez csak a te következtetésed. azt írtad, a politikának megvan a helye a közéletben, meg van a helye a kommunikációban majd hozzáteszed szakmai döntésekben, beszélgetésekben vagy a családban semmi keresnivalója nincs.
egy mondattal később már azt írod, gondolom itt is sokan megélik ... hogy szakmai munkáját politikai okok miatt nem fogadják el, illetve kötődnie kell valamelyik irányzathoz, hogy cégének jó legyen.
ezek szerint mégiscsak jelen van a politika a szakmai döntésekben. az közéleti kérdés például, hogy egy kisváros főterére szökőkutat építsenek vagy szobrot állítsanak. ha szobrot, akkor kit ábrázoljon. vagy inkább adják az iskolának felújításra az főtérre szánt pénzt, vagy osszák ki segélyként. ha a szökőkút mellett döntenek pl, akkor viszont jönnek a szakmai kérdések mint, milyen műszaki és művészi tartalommal valósuljon meg, milyen garanciális feltételekkel stb. erről is a politika fog dönteni, illetve a végén arról, hogy kinek az ajánlata, pályázata felel meg leginkább ezeknek a feltételeknek és nyeri el a kivitelezés jogát. ez a világon mindenhol így van.
USAben is amikor az európai Airbus nyerte el a hadsereg tenderét a légi tankerek szállítására, felzúdult a kongresszus és a szenátus is. miért nem amerikai céget? azaz miért nem a Boeinget választotta a Pentagon? nyilván jobb műszaki tartalmat kínált az Airbus jobb áron. nem könnyű nyernie egy külföldi cégnek egy ilyen pályázaton arrafelé. mégis a képviselők nagy része hazafias kötelességének érezte, hogy tiltakozásának hangot adjon. minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Mit döntesz? Mi köze ennek a beszélgetéshez? A többi segg és meg kell győzni? A politika nem arról szól, hogy egy csoport által szentesített nézetet próbálsz átvinni, eredeti jelentése a politika szónak pont a közösségi élet és az ott végzett összes folyamat. Azaz aki foglalkozott politikával, az foglalkozott a közösséggel. Ma a politika egy filozófiai irányág külön művelőkkel, és hivatásos (azaz a politikából élő) résztvevőkkel. Aki foglalkozik a többiekkel azok társadalmi szerepvállalást tesz, ez lehet szakmai. A politika manapság ideológiákhoz, nézetekhez való közelítést fejez ki. Lealanyosodott, alantas, és szükséges rossz.
Van helye, ha leülsz sörözni a haverjaiddal, és nem vernek pofán érte, akkor beszélsz róla milyen ideológiához vonzódsz (a te szavaiddal politizálsz) ide ez NEM kell.
1, engem speciel nem érdekel mennyire gondolod szarházinak egyiket vagy másikat
2, nagyon zavar, hogy a politikai csoportok által technikai eszközként felsorakoztatott
a, ellenségkép keltés, bűnbak keresés, elit csoporthoz való tartozás
b, álliberalista, populáris témák (mint a fenti) használata
teret nyer és véleményalkotásban szerepet játszik ezen a szakmai portálon.
stb...

Ésszel kellene élni, nem az orrig látni, és nem zörögni a hülyeséget amelyet a vezérüsző (tökmindegy melyik oldalon) kitalál. Ez a baj, ezért nem kell, hall mindenki elég baromságot egész nap, álságos azzal előjönni "a politika mindenhol ottvan" ez csak bizonyos csoport (az ebből élők) érdeke.

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ez tiszta üldözési mánia. Nekem sem tetszik, ami ma az országban politika néven folyik, de:
Szerinted mégis ki dönt arról, hogy a fájlcsere legális legyen vagy nem? Mivel a törvényi szabályozást a politikusok hozzák meg, ezért kikerülhetetlen, hogy az egyes szakmai fórumokon felmerüljön a politika téma. Egyébként a politika szóbahozása nélkül hogy beszéljük meg a fájlcserélés legalitásának vagy akár a szoftverszabadalmak kérdését?
Egyébként véleményem szerint a topicindító szándéka sem az LMP vagy bármely más pártról való vélemények cserélése volt, hanem szimplán a fájlcsere legalitásának a megbeszélése lehetett.

+1 pontosan így van. le is írtam "nagyjából egyetértek a cikkíró véleményével", akinek a következtetése, valószínűleg politikai haszonszerzés a cél. de ez is valami, ebben a korábban teljesen elhallgatott témában. eddig csak ebben az üzletágban érdekelt üzleti szereplők hallathatták a hangjukat és érvényesíthették az érdekeiket. ha eredményes lesz a téma felvetése, más párt is foglalkozhat a témával, szintén "csúnya" haszonszerzési szándékkal. de ez előbb utóbb odavezethet, hogy talán módosítanak azokon a törvényeken, amiket mi itt többségében helytelennek tartunk. a törvényeken mégiscsak a parlamentben lehet változtatni, a képviselők többségi szavazataival. nincsenek illúzióim, de a téma legalább kilépett az az internetes fórumok világából.

Mégis milyen irányú törvénymódosítás kéne, hogy ne sérüljön egy érdekcsoportnak sem a joga és érdeke ? Tetszik vagy sem, a filecsere gyakorlatilag multimédia tartalmak és szoftvertermékek illegális csere-beréjét takarja. Hogy lehet ezt legalizálni ?

a.) A filecsere holnaptól nem lesz büntetendő, kánaán a filecserélő kiskamaszoknak, szopás a tartalom előállítóinak. Esetleges következmények: A végletekig kihasználják egyesek az internetes infrastruktúra lehetőségeit ellehetetlenítve többek jogát annak használatához, ezért az infrastruktúra szolgáltatók megszüntetik a korlátlan csomagokat és kilépnek a piacra a sokféle korlátos csomaggal. Ugyanakkor a filmgyártók, zenészek, publicisták, szoftverházak nem látva további hasznot a piacon, más piacok felé fordulnak vagy elkezdik a más üzleti modellek utáni kutatást és rátalálnak a reklámszponzorált üzemmódra. Ez erős minőségromlást eredményez, azaz a jó filmből győzike stílusú termék lesz vagy elkezdik a DRM nevű csodát hipersebességgel fejlesztgetni, ami persze előbb-utóbb elvezet majd oda, hogy a forgalomellenőrzés igen szigorú, nagy testvér szerű lesz és kiterjed szépen minden területre.

b.) Teljesen tiltott dolog lesz a filecsere, azaz filmek,zenék, szoftvere és egyéb jogdíjas/licenszköteles termékek boltokban, adathordozón lesznek megvásárolhatók. Szopás nekünk, mert el kell vándorolni a filmtrafikba minden új filmért, az árak erősen felkúsznak és a piac mindenkori fizetőképességének felső határán lesz. Underground mozgalmak indulnak be, mint régen, azaz kis csoportok összejönnek és vadul másolgatnak vasárnap délutánonként, a piacokon sárgarépa alól lehet majd kapni a kétes minőségű kópiákat, azaz lehet majd ekkor is olcsón "szerezni" mindent, csak zsákbamacska lesz, hasonlóan a tesco/cora 500 forintos filmekhez, amiknek a tokján magyar a felirat, de a film legérthetőbb szinkronnyelve a szlovák. És így tovább.

c.) Marad a jelenlegi állapot, amikor a letöltés közömbös a jogi rendszer szempontjából, csak a feltöltés a gázos, mindenféle átalányokat szednek mindenféle sóhivatalok - azért csak érdekes kérdés, hogy az egyre inteligensebb gépeink, ha majd tartalmaznak már memóriát, artisjus adóval súlytottak lesznek-e - aminek kis része jut el ahhoz, akinek a tartalmát "fogyasztjuk", tehát kezdődik a piaci kínálat igénytelenedése az a.) pontban felsorolt okok miatt, mert ugye senki nem fog jó zenét csinálni azért, hogy a pataky attila pénzt kapjon ezért...

d.) Rájövünk végre, hogy a filecsere kifejezetten hálózatos probléma és elkezdünk azon gondolkodni, hogy nem a kukoricaföldön kell üldüzni vagy kifizettetni, hanem valahogy az internetelőfizetéshez kell kapcsolni a dolgot...és itt megint több pontban lehetne a variációkat fejtegetni, akkor is, ha csak a felszínt karcolgatjuk, mint eddig.

A politikától nem szabad megoldást várni, a politika olyan mint a szélkakas. Választások előtt a választók kéregethetnek eredményesen, hiszen onnan jön az elsődleges haszon, a szavazat, de két választás között a pénzvilág (e halmaz része a tartalomelőállítók csoportja is) kívánságai találnak értő fülekre, hiszen ha már meg vagyok választva, köll a pénz, amit eltapsolhatok.

A filecsere legalitása nem informatikai szakmai téma. Magának a filecserének van informatikai vonzata. Ki akarná azonban megakadályozni, hogy véleménye legyen erről bárkinek? Senki. Csak ne jöjjön pártokkal.
De az említett pártot sem érdekli ez a téma, de tudja, hogy van olyan társadalmi réteg aminek ez fontos, és megfelelő reklámot csinál neki, ha ilyen népszerű témát bedob a köztudatba egyszerű populizmus. Ennyi az értelme.
Ki fog dönteni arról, hogy legális e a filecsere? Nos kevés esélye van annak, hogy a magyar törvényhozás szembe menjen a közösségi joggal, de természetesen valaki dönteni fog erről. Légyszíves fogalmazz meg egy olyan törvénytervezetet, ami _nem játszható ki_, de továbbengedi a számítástechnikai fájlok kicserélését X Y és Z protokollokon (FTP,HTTP,SMTP,stb) de a P2P-t nem engedi.
Az pedig, hogy mi jogvédett tartalom megint csak nem tartozik a kérdéshez, annak az átfogó szabályozásának kérdése nem tartozik a filecsere témaköréhez. Az információs technológiák keltette igény készteti a törvényhozást, hogy a most elavult de működő jogvédelmi rendszert úgy váltson ki, hogy ne akadályozza a gazdaság egyik motorjaként működő médiaipari vállalkozásokat, de megoldja a mostani gyakori jogsértő magatartást is. A politika többnyire arra vár, hogy a piac erre értelmes megoldást adjon, amit lehet törvényi úton szabályozni, jelenleg nem az van. Két nézet dívik a világban, a szűk látókörű médiavállalatok akik nem látnak a jövőben helyet a maguk számára, vagy amit látnak jövőt gazdaságilag nem éri meg nekik, ezért be kívánják betonozni a mostani helyzetet, illetve a másik, a teljes átgondolatlan szabadságot hirdető szavak, amelyek eredménye akár a mostani értéklétrehozás gyakorlását gyökeresen megváltoztatja akár el is tüntetheti.

munkáját politikai okok miatt nem fogadják el, illetve kötődnie kell valamelyik irányzathoz

Ez csak azokra igaz akik allami forrasok felett rendelkezo intezmennyel dolgoznak egyutt, de nem csak az altalad emlitett valasztas ota van igy.

Lehet a politikat ignoralni de akkor az eselye is elveszik, hogy talan jobb lesz. Es nem receptem nincsen de ha mindenre az " a hagyjuk ugysem tudunk valtoztatni" a valasz akkor valoban nem lesz valtozas. Es mindezt tessek ugy ertelmezni, hogy nincsen part preferenciam es ha nem is latom a dolgokat szinesben, a feher es a fekete kozott vegtelen arnyalat van.

A fajlcsere politikai ugy mivel az adott "szakterületet" nem az eszkoz határozza meg azaz a fajlcsere ugyan informatikai eszkozokon tortenik de a tevekenyseg szabalyozasat muszaj magasabb(?) szinten meghozni mivel szamos mas teruletet erinti az eletnek.

1. Nem vagyok én hivatal. Törvényesen tudok filet cserélni. Pl. cp file2 file3 && mv file1 file2 && mv file3 file1. Mi a gond?
2. Amennyiben Mon a polgár félmillió nettóból sem vásárol, akkor igazad van.
3. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a legégetőbb probléma olyan országban, ahol a rezsi időbeni kifizetése gondokat okoz széles tömegeknek.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

1. A fájl csere alatt nyilván nem ezt értik, de szerintem ezt te is tudod.
2. Gondolom a svéd kalózpárt is azért jutott be az Európai Parlamentbe, mert a nyomorgó svéd emberek bejuttatták.
3. Persze, hogy nem a legégetőbb probléma, de ez is egy nagy kérdés a sok másik mellett. Ahogy a környezetvédelem sem a legfontosabb az éhezőnek, de nem foglalkozni vele nem a legjobb politika. Engem mindenképp érdekel a téma, persze biztos csak velem van a baj... Amúgy olvasd el a wikipédia cikket, nem egyszer fordul elő benne Stallman, és még a végén kapnál valami képet a problémáról.

1. Hanem gazdasági kérdés. Ami csak addig fog "vitára" okot adni a népnek, amíg nincs kiépítve "jogvédők" és "tartalomszolgáltatók" részéről életképes és általuk közösen elfogadott felügyeleti és díjbeszedési modell.
2. Gazdasági kérdés ott is.
3. minőségi tudásért, infóért, oktatásért mindig is fizetni kellett (így vagy úgy), jövőben is így lesz, ennek megértéséhez nem kell Stallman.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Nagyon eltértél az eredeti kérdéseidtől. Bocs, de ez már flame gyanús. Azért a 3. ponthoz még hozzátennék valamit.

"A globális hálózattá összekapcsolódó userek korábban "olvasók" voltak, ma pedig már tartalmakat állítanak elő, összhangban a Vinton Cerf internetguru és Google-vezető által hangoztatott tétellel, miszerint az információ hatalom ugyan, de az igazi hatalom az információ megosztása. Ehhez tartja magát a Massachusettsi Műszaki Egyetem is, hiszen nyílt kurzusának tananyagaihoz a világ bármely pontjáról szabadon hozzáférhetnek a regisztráló diákok. Fizetni sem kell értük, de persze adományt szívesen fogad az intézmény." - http://hvg.hu/vilag/200743HVGFriss269.aspx

"A globális hálózattá összekapcsolódó userek korábban "olvasók" voltak, ma pedig már tartalmakat állítanak elő..."

Szerintem, bár ez nagyon jól hangzik, de nagyon nem így van. Merthogy milyen tartalmat állít elő a jónép? Nem nagyon lehet vitás, hogy finoman szólva is vegyeset. A Massachusettsi Műszaki Egyetem sem a "userek" "tartalmait" teszi közzé, hanem a tanárok, professzorok munkáit...
Azt elhinni, hogy az információ megosztása lenne a hatalom, ahhoz nagyon naívnak kell lenni...

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Tudod szerintem nem csak egyedül a kapitalista modell tud működőképes lenni. Ha ez a kijelentés naivság, akkor legyen, naiv vagyok. (Azaz a kapitalizmus se biztos, hogy működőképes hosszútávon, de vannak alternatívák, amelyek hasonlóan középtávon tudnának működni.)

Mondjuk konkrétan semmit nem állítottam a kapitalista modellről, ám ha jól rémlik, a szocialista modell sem a nyíltságáról volt híres. És akkor még nem beszéltünk a feudalizmusról, és ennek előzményeiről, amelyek után gondolom egyikőnk sem vágyakozik. Viszont örömmel hallanék egy olyan modellt, amely akár középtávon is működőképes, és nem utópia!
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Japánban ma is latens feudalista rendszer van, és elégedettnek tűnnek vele. van aki itt is rajong a japán kultúráért.
a Gyűrűk ura világméretű sikere egy megnyilvánulása a feudális világ utáni vágynak. természetesen idealizált világ, egy ilyen mese, és természetesen nem az antibiotikumok hiánya és a járványok miatt vonzó sokak szemében a középkor. de ez nem is róható fel. nyilván időben visszalépve korábbi technikai és tudományos fejlettségi szinteket találunk.
a legfőbb pozitívuma talán az volt, hogy teljesen ideológiamentes korszak volt ilyen, meg olyan FOOista modell nélkül:)
egyébként a Római birodalom korszaka is eléggé népszerű;)

Nos, hogy a korábbi korok ideológiamentesek lettek volna, azon azért erősen el kellene gondolkodnod! Minden kornakmegvolt a maga ideológiája, vallása, amivel igazolni lehetett a fennálló rezsimet. Érdekes lenne megínterjúvolni a korabeli elnyomottakat, rabszolgákat, hogy el tudnak-e képzelni igazságosabb jobb világot.

------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

"Viszont örömmel hallanék egy olyan modellt, amely akár középtávon is működőképes, és nem utópia!"

http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_system#List_of_economic_systems

Válogass kedvedre. :)

Az pedig, hogy melyik életképes, melyik nem, csak a történelem döntheti el. Személyes kedvenceim: http://hu.wikipedia.org/wiki/Anarchista_k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gek_list%…

Különös tekintettel a Christiania Szabad Város és a Szabad Szoftver Mozgalom bekezdésre. Utóbbit olvasva talán rájössz, hogy jött ide a kapitalizmus... ;)

nem állítottad, amennyiben "számos elképzelés van, de ... számunkra eldönthetetlen, hogy működnének-e" megjegyzéssel nem azt akartad sugallni, hogy szinte biztosan működésképtelen minden ilyen felvetés. a témában érdemes elolvasni Eben Moglen írását.
abban vélhetően egyet értünk, hogy a 60as 70es évek hippimozgalmaihoz köthető kísérletek jelentős része mára életképtelennek bizonyult, illetve bizonyossá vált, hogy széles körben nem alkalmazható.

Légyszi ne magyarázz bele olyat a mondandómba, ami nincs benne. Ha azt gondolnám, hogy nem működőképesek ezek a modellek, akkor azt írtam volna, hogy: Hát igen, számos elképzelés van, de szerintem ezek működésképtelenek.
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Nem hiszem, hogy eldönthetetlen. Érdemes kipróbálni egy-egy elméleti modellt, persze nem rátéve a teljes világgazdaságot, hanem csak kicsiben. :)

Nagyon érdekes kísérleteket lehet folytatni az internetes szerepjátékokkal, kockázat nélkül. Ezek sokszor olyannyira megközelítik a valós gazdasági modelleket, hogy komoly tanulmányokat lehet róluk folytatni. Egyik közgazdász barátom saját bevallása szerint így nyert meg egy közgazdaságtani versenyt, hogy ezen játékokból szerzett tapasztalatokat használta fel.

A magam részéről például a vegyes gazdaságot legalábbis megfontolandónak tartom a jelenlegi korlátlan kapitalizmussal szemben. És mielőtt valaki hurrogna, Norvégiában állítólag ilyen van. (Van olyan magyar párt, amelynek a hosszútávú programjában, ilyen gazdasági rendszerre való áttérés is szerepel. Csak nem árulom el melyik. :P )

Szóval van alternatíva, csak a gazdasági, társadalmi vezetőknek a rendszer konzerválása áll általában az érdekében, és csak nagyon kivételes esetben van ez másként.

Ahogy a más topikok is, ez is figyelmeztetés nélkül törlésre kerül, ahogy megjelenik az első uszító, hangulatkeltő, egymást ócsárló hozzászólás. A miheztartás végett.

--
trey @ gépház

http://index.hu/belfold/slsk455/?rnd=534

alig egy éve volt, hogy az szdsz még egységesen amellett szavazott, hogy tegyék büntethetővé a magáncélú letöltéseket. nagyot fordult a világ...

...ja! dehogy fordult, csak kellene az az 5%.

meg is lett a "jutalma" számukra. természetesen nem ez volt a bukásuk fő oka, inkább az a mentalitás, hogy nagytőkések hátszelével tartósan szembe lehet menni a választók érdekeivel. attól még, hogy elhallgatnak egy témát, az ott van az emberek fejében. ilyen téma a fájlcsere kérdésköre is.

Parázs kis topik lett ebből.
De szerintem nem nagyon érdemes ennyire belemenni a témába.
Aranyosak a politikusok, amikor mindenfélét kitalálnak, mi lesz majd a csúnya letöltőkkel, de szerintem nagyjából mindegy, mit mondanak.
Számukra egyáltalán nem fontos ez a dolog, hacsak fel nem fogja "bérelni" a fél parlamentet valami lemez/filmkiadó-lobby, hogy meghozzanak valami hasonló törvényt, mint a franciáknál...
Annyit viszont nem hinném, hogy rááldozna bárki is, igy a kiadók részéről marad a "hőbörgünk időnként, hátha bejön" taktika.
Aki eddig letöltött, az után is keresni fogja a lehetőséget (októl függetlenül), hogy kimondottan tilos lesz.
Kicsit olyan ez, mint maga a microsoft és az oprendszere köré épült üzleti kultúra: A legkissebb sz*r is rengeteg pénzbe kerül, és meg vannak lepve, hogy virágzik a piratebay...Példának: 900 forintos teszkódvd-t inkább megveszi az ember, mint a letöltéssel bajlódna, míg a 6.000 forintos Ments Meg! sorozat első évadját, adódik, hogy nem fizet érte annyit.

Egyébként kiváncsi lennék, a franciáknál, miután behozták a fájlcsere-törvényt, mennyivel esett vissza ténylegesen a letöltés.
Gondolom virágzanak a monacoi/svájci seed-serverek és proxyk :)
----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

az eddigi gyakorlat az volt, hogy nem a fél hanem az egész parlamentet "bérelte fel" a lemez/filmkiadó lobbi az elmúlt két évtizedben. ebben az országban valaha az nyugati kiadók árainak a töredékéért lehetett jugó gyári zenekazettákat vásárolni. jobban is igazodtak a jugó kazettaárak az akkori fizetésekhez. és kezdetben a PC boltok szoftverekkel telepakolva adták portékáikat, hogy kelendőbbek legyenek. ezek a dolgok a kiadók aktív parlamenti lobbizása miatt tűntek el.
a szoftver és a zenevilágot ugyanakkor érdemes szétválasztani. szoftverek fejlesztéséhez egyre több munkaidőre van szükség, ha a nulláig visszavezetünk egy projektet. a middlewarek, különböző futtatási könyezetek, rad toolok sok időt spórolhatnak, de ezek elkészítését is figyelembe véve az össz fejlesztési idő nő. ezt pedig valahogy finanszírozni kell. a szabad szoftverek életképes irányt mutatnak ezen a téren. imho ne akarjon Pistike warez photoshopot ha van free gimp is, de az állam se pazarolja az adófizetők pénzét olyan szoftverek licencelésére, amire lenne free alternatíva.
a zene kicsit más kérdés. itt egyre kevesebb érdemi munka van az egyes produkciók mögött. ma már olyan teljesen tehetségtelen emberekből kreál "sztárokat" a zeneipar, akik maguktól még énekelni sem képesek csak hamisan. hangszerek használatához pedig sohasem értettek. az abszurd helyzet egyik jellemzője, hogy abban az országban ahol fél évszázada Kodály Zoltán a következő kijelentést tette "a zene mindenkié", ebben az országban ma egy koncerten nem merik játszani Kodály műveit, nehogy megbírságolja őket egy jogvédő. röhej!
filmeknél sem érdeke a magyaroknak, hogy a 90+% nézett külföldi filmek után jogíj formájában kiáramoljon a tőke az országból. a románoknak több eszük volt. az ottani rendszerváltozás után siránkoztak, hogy "szegények vagyunk, alig van pénzünk!" így csak minimál jogdíjat kell fizetniük a filmek után. a román média tele van jobbnál jobb filmekkel. egy román mozicsatornán egy évvel az amerikai bemutató után már tv képernyőre is kerülnek a filmek. a magyar HBO esetén ez az idő legalább 2év, ráadásul jóval magasabb jogdíjak fizetése mellett.
Romániával kapcsolatban ezt érdemes elolvasni:)
ideje lenne, hogy napi rendszeres témává váljon a kérdés a parlamentben. bőven lenne mit változtatni a törvényeken, ezúttal a lakosság érdekeit is szem előtt tartva.

Hát nálunk nem ez az első dolog, amiben a "nyugat" kedve szerint táncolunk, vegyük példának: a forint is érdekes módon mindig akkor erős, amikor kezdődik a gabonaexport, stb..De erről tényleg ne beszéljünk.
Teljesen egyetértek veled abban, hogy a szoftver és zene között óriási különbség van. Alap, hogy gáspár győzi kétséges zenei tudásáért nem szivesen fizet az ember, viszont egy jó programfejlesztő team munkáját már inkább megbecsüli, főleg ha az a program jó és hasznos, egy reális árat a többség azt hiszem nem sajnálna.
Viszont sajnos nem az árakat próbálják reális szinten tartani, hanem a tartalmat duzzasztják, a "ne mondja senki, hogy nem adunk semmit a pénzünkért!" ideológia alapján, ami oda vezet(ett), hogy sok pénzért veszel egy rakás bloatware-t.
Példának a többszáz megabyte méretű NERO, kémprogramokkal tűzdelt corel paint, és még sorolhatnám...

A warezolást megszüntetni nyilván soha nem lehet, de normális árakkal, linuxra is épülő oktatási rendszerrel hosszútávon szerintem bőven lehetne faragni belőle.

----------------
..túl feledékeny vagyok ahhoz, hogy igazán jó legyek linuxból...

Csak úgy megjegyezném ha már az LMP külön ki van emelve, hogy más párt is fontosnak tartják a szerzői jogok "radikális" újragondolását.
Cikk itt: http://www.origo.hu/techbazis/internet/20091103-legalizalna-a-fajlcsere…
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

ez jó hír. mint korábban írtam a cél, hogy napi rendszerességű témáról legyen szó, így kerülünk közelebb a valódi érdekérvényesítéshez. pont az kívánatos, hogy a téma kikerüljön végre a "szakpolitika" kategóriából. a szakpolitikai kérdéseket sajnos általában a nagyvállalati hátterű lobbicsoportok döntik el. de ez téma ma már rengeteg embert érint. átlépte azt a szintet, hogy társadalmi kérdés legyen.