AmigaOS 4.1 vs. MorphOS 2.3, Pegasos II-n.

Hurrikán egy fél pohár vízben, avagy melyik sosemvolt operációs rendszer gyorsabb, egy sosemvolt hardveren? A francia Obligement amigás portál összemérte a két örök riválist.

De mi először kezdjük egy kis gyorstalpaló nextgen-Amiga történelemmel. Az eredetileg nextgen Amigának indult bPlan Pegasos második inkarnációja, a Pegasos II mindig is az egykor nextgen AmigaOS-nek indult MorphOS territóriuma volt, eredendően az alá készítették, gyárilag járt hozzá (az 1.4.2) a gép megjelenésekor, 2003 karácsonyán. A készítők régi amigás hardver és szoftverfejlesztők, azonban nem sikerült megegyezniük a jogtulajdonosokkal (Amiga Inc.), így a gép és az OS új nevet kapott, megszületett a Pegasos és a MorphOS.

Az ebben az időpontban (2003.12) még csak zárt fejlesztői verzióban létező, de az Amiga név licenszét birtokló és az OS eredeti forrásaira épülő AmigaOS4 az "Amiga Inc. által engedélyezett" hardverekre készült, vagyis az angol Eyetech által "AmigaOne" névre átmatricázott, hogy is fogalmazzunk cizelláltan - nem teljesen tökéletes - MAI Teron CX és Teron PX referencia alaplapokra. Az AmigaOne-t "készítő" Eyetech később kiszállt, a chipsetet gyártó MAI lehúzta a rolót, majd mikor az Amiga Inc. sehogysem akart más hardverre engedélyt adni, rövid közjáték után kitört a háború: az OS4-et hivatalosan megbízásból készítő, eredetileg játékfejlesztéssel és sikerjátékok Amigára portolásával foglalkozó Hyperion és az (éppen aktuális) Amiga Inc. a bíróságon kötött ki.

A per kisebb-nagyobb megszakításokkal ma is tart, közben pedig a Hyperion megszabadulva az Amiga Inc.-féle kötöttségeitől, - vagy legabbis ignorálva azokat - egy másik frontot is nyitott: az OS4-et átportolták az olasz ACube nevű cég - félig meddig bevallottan az OS4 alá tervezett - embedded PowerPC alaplapjára (SAM440EP) valamint az egykori ősellenségre, "az igazi Amiga utód" - mármint az AmigaOne - "életére törő" Pegasos II-re, betörve így a - közben szintén a hadak útját megjárt - MorphOS hagyományos felségvizeire is.

A végeredmény több mint ironikus, mert az OS4 oldal által éveken át sározott, útált és köpködött Pegasos II/G4 még ma, több mint 5 és fél évvel a megjelenése után is még mindig kétség nélkül a legerősebb hardver, amit az OS4 (és MorphOS) alá rakhatunk.

Mindenesetre, ahogy a Pegasos II-es OS4 megjelent, annak rendje és módja szerint felrobbantak a fórumok, az OS4 és a MorphOS hívei újra egymásnak estek. Röpködtek a számok és a benchmarkok csakúgy mint a személyeskedések, fikázás és a sárdobálás, meg az áskálódás. Igazságot tenni persze lehetetlen, pedig mindenkinek, akit még érdekel a téma, és kicsit is nyitott szemmel járkál, böki a csőrét, hogy állhat a két rendszer egymás ellen.

Nem az első összehasonlító benchmark ami most készült, de ezúttal a többé kevésbé pártatlannak elfogadott francia Obligement magazin készítette el saját méréseit, szubjektív véleményektől mentesen, a MorphOS 2.3 megjelenésének apropóján. Ez tehát a fél évtizedes OS4 vs. MorphOS "csata" jelenlegi állása, immár azonos feltételekkel, ugyanazon a gépen, szigorúan a számok tükrében.

Az eredeti francia verzió, vagy a Google Translate angol és Google Translate magyar változat.

Közben pedig mellékesen megjegyezném, hogy a Commodore-t, majd a Commodore csődjét is túlélt amigás világ valaha volt legnagyobb tragédiáját látjuk, élő egyenesben. Ugyanis az userek többsége még mindig a régi classic gépeket (vagy emulátort) használ, a két (sőt a lassan-lassan felzárkózó AROS személyében inkább három) nextgen OS viszont már gyakorlatilag az összes számottevő fejlesztőt elszívta, minden nagy fejlesztés ezekre a platformokra folyik, a classic OS-hez lassan évtizede nem nyúlt komolyan senki, az alkalmazások tessék-lássék készülnek, ha egyáltalán...

Hozzászólások

No igen. Nem hiába mondom én már jó pár éve, hogy a nextgen-ek teljesen megölték a classic-os életet is. Pedig milyen jó lenne, ha olyan nyüzsgés lenne még ma is, mint a 8bit-es platformok környékén. Jobbnál jobb demók, stuffok, egy-egy játék...

Lehet, hogy hülyeség, de úgy látszik, az classic Amigák annyival túlélték a korukat, hogy még mindig nem jött el a "retro" korszak. Bár ha jól emlékszem, valaki most adott ki stock 500-ra demót idén, úgyhogy, lehet, hogy valami elindult.

(Késői komment, de azóta ezen gondolkozok. Charlie cikkére meg: tényleg szomorú ez az egész.)

___________________________________________________________________________
MOS Technology 6510 @ 0.985 Mhz + 64 KByte (32kB RAM + 32 kB ROM)

A magyar forditason jokat rohogtem. :D
"A MorphOS 3D-s járművezetők"
"Remeg"
:D