Új GDM, gdmsetup nélkül

Fórumok

Ilyen az amikor az ember gyanútlanul frissíti az Arch Linux rendszerét és ezzel együtt a GDM-et (2.28.0-ra), majd legközelebb azzal szembesül, hogy a bejelentkezéskezelő Fluxbox helyett GNOME asztali környezetet hozza be, merthogy korábban automatikus bejelentkezésre állítottam be.

Nem is lenne ezzel probléma, de a gdmsetup az aktuális verzióba nem került bele, így egyelőre elképzelésem sincs hogyan lehetne a GDM-et nélküle konfigurálni, grafikus felületen többé már biztosan nem.

És ami a legnagyobb meglepetés, egy újraindítás után a GDM már a megszokott Fluxboxot töltötte be, majd még egy újraindítás után már nem jelentkezik be többé automatikusan. "Have you tried turning it off and on again?"

Vajon hogy lehetne arra rábírni, hogy továbbra is automatikusan jelentkezzen be a megjelölt felhasználóval? (nem, már próbáltam mégegyszer újraindítani, semmi sem történik) De még jobb lenne egy alternatív megoldás a GDM helyett, tartok tőle, hogy a fejlesztői a jövőben még több hasonló meglepetéssel állnak elő.

Hozzászólások

Hogy megválaszoljam magamnak a kérdéseket:

A bejelentkezőképernyő megjelenése ezentúl GNOME-on keresztül konfigurálható, minden más csak /etc/gdm/custom.conf és gconf editor segítségével (micsoda visszalépés). A közeljövőben néhányan majd készítenek hozzá appleteket, ill. front-endeket.

http://wiki.archlinux.org/index.php/Gnome_2.28_Changes#Configuring_gdm_…

Most pedig villáminterjú a GDM fejlesztőivel:
- Túl kézenfekvőnek és egyszerűnek tűnt, hogy a GDM grafikus felületen néhány kattintással beállítható volt gdm gconftool-2 --set parancsok és konfigurációs állományok hada helyett?
- Valóban.
- Köszönöm az interjút.

Nekem se jon be az uj GDM, meg a beallitas hianya sem, ugyhogy asszem lecserelem a GDM-et SLiM-re. Kellemes temai vannak, es mostantol nem fogok a Gnome-tol fuggeni (amugy is fluxboxot hasznalok, engem is megszopatott az elso belepesnel). Egyebkent me'g nem probaltam a SLiM-et, este fogom beallitani.

Update:
Hat, megneztem es van par nagyon jo tema hozza, illetve szerintem jol nez ki, viszont van 2 kisebb problemam vele. Az egyik hogy nincsenek gombok amikre kattintva ujra lehetne inditani a gepet vagy kikapcsolni (tervezik hogy lesz ilyen a kovetkezo verziokban). Van persze lehetoseg ezekre a funkciokra, de ugy, hogy a username-nek azt irja be az ember hogy "halt" vagy "reboot" es akkor utana kikapcsol/ujraindul a gep. Ez power usernek megfelelo, de a csaladom bizonyos tagjai szamara nehezkes lenne (felirni cetlire hogy mikor mit kell beirni, vagy belepni az accountjukkal es onnan kikapcsolni). A masik gond (ez a kisebb), hogy nem lehet desktop environmentet valasztani a slim-en belul belepesi idoben. Ez csak annyiban gond, hogy ha a csaladtagok kozul kiserletezni szeretnenek (kiprobalni egy masik ablakkezelot-t) akkor ahhoz en kellek. De mondjuk ez nem nagy gond, nem surun valtogatnak.
Azt hiszem kiprobalom me'g az entrance display managert is.

Fejlemenyek:

Kiprobaltam az entrance-t... Hat nagyon jol nez ki, viszont eleg nehezkes konfiguralni. Ezen kivul pedig annak ellenere hogy szepen detektalja az elerheto ablakkezeloket, sem a GNOME-ot sem az XFCE-t nem tudja elinditani. Utananeztem kicsit ezen problemanak de csak regi (1993-as) bejegyzeseket talaltam, amit elvileg javitottak, most megsem mukodik. Hosszabb idot nem akartam raszanni, ugyhogy toroltem.

Kiprobaltam a WDM-et is. Ez nem detektalja az elerheto ablakkezeloket, de egy kis kezimunkaval be lehet(ne) allitani oket, amire nekem most nem volt kedvem. Ezen kivul miutan kileptem egy felhasznaloval az ablakkezelobol, es bejott ujra a WDM, egy betu lenyomasa utan resetelt, majd ekkor lehetett csak hasznalni. Ezen kivul csunya is (nem talaltam temakat hozza, nekem meg nincs idom temat kesziteni hozza, es ha lenne is, a vegeredmeny nem lenne eleg szep), ugyhogy ezt is eltavolitottam.

Maradt tehat a SLiM. Ezt lehet a legkevesebb fajdalommal a legszebbe tenni. A userek ablakkezeloit beallitom a .xinitrc fajlban aztan annyi. Ha meg kikapcsolni vagy ujrainditani akarnak akkor belepnek a sajat fiokjukba es onnan megteszik. Remelem hamarosan keszul verzio, amiben mar lesznek gombok erre.

Nekem az uj GDM-el volt mas bajom is. Megpedig hogy ha azzal leptem be, akkor mindenfele hulye hangeffektek voltak fluxbox alatt ablak becsukasra, firefox alatt tab kezelesnel, stb. Igazabol nem tudtam elotte hogy a GDM okozza (probaltam kidebuggolni, de nem sikerult), csak miutan lecsereltem mas bejelentkezes kezelore, utana derult ki hogy a tobbi alatt nincs gond. Valoszinuleg a Metacity okozta, viszont a kedves Gnome fejlesztok kivettek annak lehetoseget hogy a hangeffekteket allithasd, ezert eltuntetni sem tudtam volna egyszeruen. Persze Gnome alatt nem okozott gondot csak fluxbox/windowmaker alatt (mast nem hasznalok).
Ugyhogy reszemrol bye bye GDM, a viszont nem latasra.

Én Gnome-ot használok Arch-on, és szintén nagy meglepetés volt számomra a gdm lebutítása. Ha ez így megy tovább kénytelen leszek DE-t váltani, egyre rosszabb hírek látnak napvilágot a gnome-ról, lassan pont azt herélik ki belőle, amiért használtam/használom.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Újabb fejlemény, SliM-nek -1, mivel egyrészt szabálytalan időközönként 100%-ra terheli a CPU-t, másrészt néha elszáll, ami annyit jelent, hogy az X lefagy, se a billentyűzet, se az egér nem használható, kénytelen vagyok szabálytalanul leállítani a gépet.

Mivel úgyis automatikus bejelentkezésre van szükségem, ezért elég az inittab-ból a bejelentkezéskezelő helyett bejelentkezni felhasználóval, majd startx, ami a .xinitrc-t meghívva elindítja a Fluxbox-ot.

x:5:once:/bin/su USERNAME -l -c "/bin/bash --login -c startx >/dev/null 2>&1"

Ez meg is oldotta.

Wow... ez tunik idealis valasztasnak! Egyeduli hatranya, hogy me'g a fejlesztes korai szakaszban van. Azt hiszem rajta fogom tartani a szemem. Ha pedig talalkozok az Ewkins altal tapasztalt problemakkal, akkor biztosan valtok erre (de lehet hogy egyebkent is).

En nem tapasztaltam me'g ilyet a SLiM-mel....
Csak kivancsisagbol, ha te automatikusan bejelentkezel, akkor hol tapasztalod a 100%-os CPU loadokat, meg az elszallast? A bejelentkezes utan tortennek ezek fluxboxban? En is fluxboxot hasznalok, bar en nem automatikusan jelentkezem be, es nem tapasztaltam me'g ilyeneket, bar me'g nem is olyan reg ota hasznalom.